x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 2 decembrie 1989

2 decembrie 1989

de Lavinia Betea    |    02 Dec 2009   •   00:00

După notaţiile agendei de la Cabinetul 2, sâmbătă, 2 decembrie 1989, Elena Ceauşescu a sosit la birou de dimineaţă. Înainte de ora 9:00 l-a primit pe şeful protocolului de stat, Vasile Nicolcioiu (orele 8:55-9:03).

Pe Nicolae Constantin l-a reţinut ceva mai mult  (orele  9:16-9:42). Printre alte responsabilităţi (membru CPEx, funcţii în Guvern şi Marea Adunare Naţională), Constantin era şi preşedintele Colegiului Central de Partid. Din mulţimea comitetelor, comisiilor şi organizaţiilor păstorite de Nicolae şi Elena Ceauşescu - cu scopuri şi programe identice -, ar fi greu de precizat rolul numitului Colegiu. Ori unde sfârşea rolul derivat dintr-un anume status social al numitului Constantin şi începea altul. O parte din întrevederea cu Constantin a decurs în prezenţa secretarului cu organizatoricul, Emil Bobu (orele 9:25-9:36).

Neobişnuit de mult a zăbovit la Cabinetul 2 primul-ministru Constantin Dăscălescu (orele 9:53-10:25). Pe linie de Guvern, Tovarăşa îi era subalternă, dar cine-i mai punea la îndoială puterea?!

A urmat ceea ce ne închipuim a fi un moment de destindere - vizita prelungită a Polianei Cristescu (orele 10:25-11:22). Lui Silviu Curticeanu, Elena Ceauşescu  i-a acordat, de asemenea, o porţie copioasă din timpul ei de birou (orele 12:00-12:33), în vreme ce lui Ion Ursu şi noului secretar cu propaganda, Ilie Matei, le-a rezervat abia câteva minute.

Cum de multă vreme nu mai avusese Tovarăşa o sâmbătă după-amiaza şi o duminică libere, probabil că şi le-a folosit vizionând filme. Lucra pentru distracţia aceasta a ei o întreagă echipă de oameni. Ataşaţii culturali ai ambasadelor româneşti în Occident şi America procurau pentru soţii Ceauşescu filme de aventuri şi comedii de ultimă oră. Traduse de angajaţi şi colaboratori ai TVR, erau proiectate apoi în sala special amenajată din reşedinţa lor. În ultimii ani el gusta mai puţin plăcerile celei de-a şaptea arte, dar despre ea se ştia că, uneori, viziona şi câte două filme pe zi.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu