Ai zice, citind agenda completată de secretarul Elenei Ceauşescu, că marţi, 4 aprilie 1989 fusese zi obişnuită la Cabinetul 2.
După însemnările zilei, primirile au început la ora 9:20 şi s-au încheiat la 19:10. Au fost chemaţi "de-ai casei" la Cabinetul 2: Silviu Curticeanu, Emil Bobu, Ion Ursu, Constantin Radu, Emilian Dobrescu.
A fost şi o "vizionare pe pasarelă cu tov. N.C. - Motoare termice" în prima parte a zilei (orele 11:00-11:40). Iar după-amiază, o "şedinţă de lucru la săliţă" (16:10-17:05) fără menţionarea prezenţei secretarului general al partidului. S-a discutat "problema alegerilor în învăţământul superior" cu invitaţii Marin Mihalache, I. Sasu şi A. Popescu.
Nici un indiciu nu te lasă să bănuieşti că în acea zi Ceauşescu primise o insultă mai gravă decât scuiparea unui nobil medieval: ambasadorul RFG la Bucureşti a fost rechemat în semn de protest al nerespectării drepturilor omului în România.
Dacă emisiunile de la Radio Europa Liberă au adus imediat la cunoştinţa românilor ruşinoasa ştire, alt eveniment trist privindu-l pe Ceauşescu a fost păstrat la nivel de secret de stat între soţii Ceauşescu, ministrul Sănătăţii şi câţiva specialişti în medicină. "La 4 aprilie, mi-a relatat telefonic profesorul Iulian Mincu, am fost chemat la Ceauşescu pentru faptul că intrase în comă diabetică. El era în stare de inconştienţă, înconjurat de doctorii lui de atunci, de ministrul Sănătăţii Ciobanu. I-am pus diagnosticul şi când i-am prescris insulină, ea a început să zbiere că... duce la dependenţă. Sigur că n-a mai avut nevoie de mine dacă nu a fost de acord cu tratamentul ce i-l recomandasem. Între timp ministrul Ciobanu îi contactase pe marii diabeticieni ai lumii. La diagnosticul lui Ceauşescu, sigur că şi aceştia tot insulină i-au recomandat şi au făcut trimitere tot la mine."
Boala lui Ceauşescu nu era o noutate. 12 ani i-au fost medici curanţi Constantin Dumitrescu - pentru diabet şi Gherasim Apetrei - cardiolog, plătiţi de Spitalul Elias pentru pacientul deosebit ce-a fost Ceauşescu. De sănătatea lui s-a ocupat mult şi profesorul Proca, spun martori din anturaj. Dar carierele şi reputaţia de acum ar avea de suferit - cred ei -, dacă ar povesti ce însemna să fii printre doctorii lui Ceauşescu...
Citește pe Antena3.ro