x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 4 aprilie 1989

4 aprilie 1989

04 Apr 2009   •   00:00

Ai zice, citind agenda completată de secretarul Elenei Ceauşescu, că marţi, 4 aprilie 1989 fusese zi obişnuită la Cabinetul 2.



După însemnările zilei, primirile au început la ora 9:20 şi s-au în­cheiat la 19:10. Au fost chemaţi "de-ai casei" la Cabinetul 2: Silviu Curti­ceanu, Emil Bobu, Ion Ursu, Constantin Radu,  Emilian Dobrescu.
A fost şi o "vizionare pe pasarelă cu tov. N.C. - Motoare termice" în prima parte a zilei (orele 11:00-11:40). Iar după-amiază, o "şedinţă de lucru la săliţă" (16:10-17:05) fără menţionarea prezenţei secretarului general al partidului. S-a discutat "problema alegerilor în învăţă­mântul superior" cu invitaţii Marin Mihalache, I. Sasu şi A. Popescu.

Nici un indiciu nu te lasă să bă­nuieşti că în acea zi Ceauşescu pri­mise o insultă mai gravă decât scuipa­rea unui nobil medieval: amba­s­a­dorul RFG la Bucureşti a fost reche­mat în semn de protest al neres­pec­tării drepturilor omului în România.

Dacă emisiunile de la Radio Eu­ropa Liberă au adus imediat la cu­noş­tinţa românilor ruşinoasa ştire, alt eveniment trist privindu-l pe Ceauşescu a fost păstrat la nivel de secret de stat între soţii Ceauşescu, ministrul Sănătăţii şi câţiva specialişti în medicină. "La 4 aprilie, mi-a relatat telefonic profesorul Iulian Mincu, am fost chemat la Ceauşescu pentru faptul că intrase în comă diabetică. El era în stare de incon­ştienţă, înconjurat de doctorii lui de atunci, de ministrul Sănătăţii  Cio­banu. I-am pus diagnosticul şi când i-am prescris insulină, ea a început să zbiere că... duce la dependenţă. Sigur că n-a mai avut nevoie de mine dacă nu a fost de acord cu tratamentul ce i-l recomandasem.  Între timp ministrul Ciobanu îi contactase pe marii diabeticieni ai lumii. La diagnosticul lui Ceauşescu, sigur că şi aceştia tot insulină i-au recomandat şi au făcut trimitere tot la mine."

Boala lui Ceauşescu nu era o noutate. 12 ani i-au fost medici curanţi Constantin Dumitrescu - pentru diabet şi Gherasim Apetrei - cardio­log, plătiţi de Spitalul Elias pentru pacientul deosebit ce-a fost Ceau­şescu. De sănătatea lui s-a ocupat mult şi profesorul Proca, spun martori din anturaj. Dar carierele şi re­putaţia de acum ar avea de suferit - cred ei -, dacă ar povesti ce însemna să fii printre doctorii lui Ceauşescu...

×
Subiecte în articol: ceausescu agenda