x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 7 octombrie 1989

7 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    07 Oct 2009   •   00:00

Sâmbătă, 7 octombrie 1989, programul Cabinetului 2 a început cu pri­mirea lui Constantin Radu.

S-a văzut apoi cu Poliana Cristescu (orele 9:07-9:35). Pe parcursul acestei întrevederi a fost primit şi Vasile Bărbulescu (orele 9:21-9:25). Vizitatorii nu s-au simţit stingheriţi, căci se întâlneau uneori, ca între neamuri, şi la Petreşti. O gospodărie mai arătoasă, administrată de CAP, devenise în urmă cu câţiva ani "casa părintească" a Elenei Ceauşescu. Mam-mare venea, la curte cu nepoţii când erau mai mici. Dar Poliana şi Lică Bărbulescu o vi­zi­tau în '89 mai des decât nepoţii ei.

După acest intermezzo, Elena Ceauşescu s-a retras, la săliţă, cu Emil Bobu într-o şedinţă de cadre (orele 9:35-12:03). Au continuat-o în Cabinetul 2 (orele 12:06-12:25). După care l-a primit pe Nicolae Vlădescu.     

Un ciudat punct al programului ei a fost înregistrat la mijlocul zilei: "şedinţă săliţă, vizionare, Ambasada RDG etc." (orele 12:39-13:40). Nici o menţiune asupra participanţilor însă. Să fi dorit Elena Ceauşescu să i se pre­zinte documentare primite de la Am­ba­sada RDG pe tema evenimentului recent aniversat la Berlin?  

În absenţa lui Ceauşescu - ocupat cu primirea oaspetului Yasser Arafat -  Elena Ceauşescu s-a ocupat iarăşi cu "aprovizionarea" (şedinţă între orele 13:30-14:45).

Probabil că raportul "tovarăşei de viaţă" asupra chestiunilor apro­vi­zio­­nă­rii l-a nemulţumit, seara, pe Ceau­şes­cu. Căci a doua zi, dumi­ni­că, la prima oră, secretarul general al partidului şi şeful statului român a prezidat, la săliţă, o lungă şedinţă pe tema aprovizionării Capitalei (orele 9:30-10:50). Ştia Ceauşescu că în magazine şi pieţe nu se găseau mezeluri, carne şi lapte? Categoric, da, răspund cei care-l însoţeau prin ţară. Nu admitea însă nici o discuţie asupra acestor realităţi, tratân­du-le, cum se vede, ca simple deficienţe de "aprovizionare".

În aşteptarea lui Nicolae Ceauşescu, ocupat cu discuţiile cu prietenul Arafat, Elena Ceauşescu s-a întreţinut la birou - şi duminică dimineaţă - cu Poliana Cristescu (orele 11:05-13:12).

×
Subiecte în articol: agenda