x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu Agenda Elenei Ceauşescu: 3 februarie 1989

Agenda Elenei Ceauşescu: 3 februarie 1989

de Lavinia Betea    |    03 Feb 2009   •   00:00

La 9:30 au început discuţiile. Întâi l-a primit pe Ion Traian Ştefă­nescu, prim-secretar judeţean la Dolj.



Născut în 1942, doctor în ştiinţe juridice, Ştefănescu era unul dintre cei mai tineri componenţi ai CPEx. Cariera sa politică începuse la UTC şi prin Asociaţia Studenţilor Comunişti – trambulină obligatorie în generaţia sa de intelectuali pentru succesul din oricare branşă.

Până la începerea şedinţei Comi­tetului Politic Executiv, de la ora 10:30, la Cabinetul 2 au mai fost Silviu Curticeanu, Nicu Ceauşescu, Emil Bobu şi Ştefan Andrei.

Mai puţin de un ceas (10:30-11:20) durează şedinţa CPEx. "Lărgit" într-una de Ceauşescu ca "ex­pre­sie a adâncirii democraţiei so­cia­liste", Comitetul Politic Executiv devenise o instituţie tot atât de de­co­rativă ca Marea Adunare Naţio­nală pentru ideile, proiectele şi voinţa liderului. În mai puţin de-un ceas s-au "dez­bătut" teme grave – planul econo­mic, proiectele editoriale şi cinematografice, poli­ti­ca externă a României –, sutele de file ale dosa­relor cu raportări şi planuri de măsuri fiind arhivate la Cancelaria CC spre mărturie urmaşilor.

După şedinţa cu toate măsurile aprobate, ca de obicei, în deplină unanimitate, a fost primit, un sfert de ceas, şi Nicu Ceauşescu. Vizita fiului în biroul mamei este con­sem­nată de şeful de cabinet al Ele­nei Ceauşescu fără deosebire de înre­gistrarea celorlalţi. Nicu era prim-secretar la Sibiu şi a plecat, pro­babil, imediat după întrevede­rea din Cabinetul 2, să pună în aplicare sarcinile reieşite din "preţioa­sele" indicaţii ale părinţilor.

Sunt chemaţi apoi Silviu Curti­ceanu, Ion Ursu şi generalul Constantin Olteanu – secretarul CC cu propaganda. Întrevederii cu Oltea­nu îi este consemnat doar începu­tul (12:30). Să fi plecat împreună la Cabinetul 1 ori într-o vizită de lucru pe şantierele Capitalei?

A doua zi, Elena Ceauşescu pare că şi-a luat sâmbăta liberă a lunii.

×
Subiecte în articol: ceausescu agenda