La 19 februarie 1989, Parlamentul European a adoptat în unanimitate un raport pe problema drepturilor omului. Raportul menţiona trendul autoritarist din România, persecuţia minorităţilor şi constrângerile care ating libertăţile şi dreptul la credinţă.
La 21 februarie, academicianul francez de origine română Eugene Ionesco a declarat în faţa membrilor Parlamentului European şi a activiştilor, în cadrul unei conferinţe de la Bruxelles, că viaţa în România este "un coşmar zilnic prin sărăcia severă, prin teama generalizată faţă de poliţia secretă". Preşedintele Federaţiei Internaţionale Helsinki a luat cuvântul la aceeaşi conferinţă şi l-a acuzat pe Ceauşescu de a fi transformat România într-o închisoare. La 22 februarie, ministrul Afacerilor Externe spaniol, Fernandez Ordonez, actualul preşedinte al Comisiei Europene, a spus la o întâlnire a ONU, la Geneva, despre CE că e gata să sprijine orice acţiune împotriva degradării situaţiei drepturilor omului.
La 21 februarie, ambasadorul României la Londra a fost atenţionat de ministrul Afacerilor Externe britanic, William Waldegrave, care a acuzat România de "comportament criminal". Waldegrade a avertizat că relaţiile bilaterale ar putea fi afectate de refuzul României de a răspunde la protestele britanice cu privire la un incident care a avut loc cu o lună înainte şi care l-a implicat pe ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. În ianuarie, ambasadorul Hugh Arbuthnott a călătorit de la Bucureşti la Cluj, unde a încercat să înmâneze o scrisoare oponentei Doina Cornea. Înainte de a ajunge la casa acesteia, ambasadorul a încercat să depăşească unul dintre indicatoarele de "trecere interzisă" amplasate la ambele capete ale străzii; a fost împiedicat de un miliţian despre care se bănuieşte că l-ar fi şi molestat.
La întoarcerea în Bucureşti, ambasadorul a încercat să protesteze în faţa autorităţilor române, dar şeful Protocolului a refuzat să îl primească. Protestele oficiale iniţiate de British Foreign Office la 30 ianuarie şi la 10 februarie nu au primit nici un răspuns. Nici întâlnirea de la Londra dintre Waldegrave şi Stan Soare nu a dus la vreun rezultat până acum. Abordând cazul Cornea din perspectiva procedurilor agreate în ianuarie la Conferinţa CSCE de la Viena, Waldegrave a cerut informaţii despre siguranţa a 23 de cetăţeni români (inclusiv Cornea), despre care există temeri că ar fi fost arestaţi abuziv sau împiedicaţi să comunice cu alte persoane. Soare a respins pur şi simplu afirmaţiile lui Waldegrave, spunând că activităţile Doinei Cornea reprezintă o problemă exclusivă a autorităţilor române, iar acel Arbuthnott "ar fi încălcat regulile de circulaţie şi legile româneşti". (Acuzaţii similare referitoare la contravenţii rutiere au culminat în noiembrie 1988 cu expulzarea din Bucureşti a unui diplomat maghiar.) Incidentul Arbuthnott a fost descris de autorităţile britanice ca un "pas mare înapoi, spre apusa eră stalinistă".
La 8 decembrie 1988, secretarul de stat al SUA, John Whitehead, a spus că una dintre cele mai mari provocări pentru ţara sa este aceea a nerespectării drepturilor omului în cazul "oribilului plan de restructurare rurală din România". (La 29 decembrie, Whitehead a repetat că distrugerea satelor este "una dintre cele mai grave violări ale drepturilor omului" al cărei martor a fost vreodată.)
Un succes este mişcarea belgiană "Operation Villages Roumaines", lansată la Bruxelles la 3 februarie. Jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, arhitecţi s-au adresat primarilor şi consilierilor atât din Vest, cât şi din Est, pentru a adopta unul dintre sutele de sate ameninţate din România.
În afară de critica din partea oficialităţilor, o atenţie considerabilă a fost acordată României din partea mass-media vestice. La 12 decembrie 1988, The New York Times a scris despre "Vandalismul cultural al lui Ceauşescu". Primul număr al revistei franţuzeşti Geo a inclus şi o amplă relatare ilustrată a situaţiei din România sub titlul "România distrusă". La 2 februarie, cotidianul parizian Le Monde a publicat un raport realizat de o echipă de ziarişti care au reuşit să realizeze un interviu cu Doina Cornea. Aceştia au spus că "a merge prin Bucureşti este o experienţă şocantă" şi că a trebuit să părăsească Bucureştiul sub protecţia diplomaţilor francezi şi urmăriţi de maşini ale poliţiei secrete române. Articolul s-a încheiat cu o descriere a lui Ceauşescu drept un fel de "Stalin depăşit". Săptămânalul Événement de jeudi a publicat un interviu dur despre România cu poetul Petru Romoşan, care a părăsit de curând ţara şi a ajuns în Vest. Săptămânalul a mai publicat un raport despre "Ceauşescu, declinul celui mai bătrân dictator din Europa". Numărul din februarie al revistei pentru femei Marie Claire a publicat fotografii cu cozile la alimente din România, dar şi ale Bucureştiului dărâmat de buldozere, toate sub titlul "România, ţara regelui nebun". Pe acelaşi ton, săptămânalul parizian Figaro Magazine de la 7 februarie a publicat un articol despre "Socialismul într-o singură familie" (a Ceauşeştilor), articol semnat de Jean d’Ormesson, prozator şi senior al UNESCO.
"Domnia lui Ceauşescu: România distrusă" a fost publicat în periodicul italian Il Manifesto" de la 29 decembrie 1988, dar şi în Reader’s Digest Selection din februarie 1989. Cel mai fervent citat raport despre România se pare că este "Dezastrul roşu", un documentar făcut de o echipă a televiziunii belgiene care a filmat în condiţii dificile şi a reuşit cu greu să scoată filmul din România. Filmul a fost difuzat de toate posturile de limbă franceză, inclusiv cele din Elveţia şi Canada şi care s-a bucurat chiar şi de preţuirea cotidianului L’Humanité, al Partidului Comunist Francez. Cu o zi înainte ca materialul să fie prezentat, aproximativ 20 de jurnalişti francezi au criticat autorităţile din România, pentru că refuză să respecte înţelegerile internaţionale referitoare la libertatea informaţiei şi au adăugat că "unele dintre sursele lor româneşti au suferit grave persecuţii, ba chiar unii au fost închişi şi agresaţi".
Protestele din Vest privind "sinceritatea selectivă a României" (care a fost descrisă drept "absurdă şi ilegală" de ambasadorul SUA la întâlnirea CSCE de la Viena) în problema atitudinii faţă de înţelegerile CSCE au fost respinse de România drept amestec în afacerile sale interne. Până acum, Ceauşescu pare să fi rămas neînduplecat, oricare ar fi consecinţele pentru ţara sa şi oricât de mare ar fi izolarea sa internaţională; rămâne de văzut dacă sporirea presiunii internaţionale va avea vreun efect.
Mihai Sturdza
Radio Europa Liberă (München) – Raport al secţiei de cercetare, condusă de dr M. Shafir. Document din "Arhiva 1989", Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Traducere de Eliza Dumitrescu
Fernandez Ordonez (foto stânga), ministrul de Externe al Spaniei şi preşedintele Comisiei Europene, a criticat aspru România pentru încălcarea drepturilor omului ● FOTO: Dominique Faget/AFP/MEDIAFAX
Citește pe Antena3.ro