x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Articolul zilei Schiţă de portret "în alergare"

Schiţă de portret "în alergare"

25 Iul 2009   •   00:00

Când primea vara trecută la Costineşti premiul pentru debut cu filmul "Rezervă la start", după un scenariu propriu, Anghel Mora terminase aproape un alt film, "Flori de gheaţă", scris împreună cu Costa­che Ciubotaru, iar acum este din nou în producţie cu un alt film intitulat provizoriu "Kilometrul 36", de asemenea pe un scenariu propriu. De curând, "Rezervă la startă" a primit premiul special al juriului la Festivalul filmului de la Beijing.

Frumoasă evoluţie! După un "start" bun, totul pare că decurge de la sine, firesc, aparent fără efort. Aparent doar. Când a intrat în focul turnării primului film artistic de lungmetraj, Anghel Mora avea scrise încă două scenarii, era coautor la scenariul filmului "Să mori rănit din dragoste de viaţă" şi realizase deja câteva filme de montaj apreciate. Deci, un start pregătit cu minuţie, cu muncă asiduă. Rezulta­tul? Un film alert, tineresc, montat cu Mână sigură, un film despre ambiţia de a învinge, de a se autodepăşi, despre sportivitate şi dăruirea profesională a unor tineri pentatlonişti - şi nu numai a lor. Regizorul este şi el un fost campion naţional la această disciplină.

"Flori de gheaţă" este un film de cu totul altă factură, o poveste de iarnă despre tandreţe, sensibilitate, prietenie, dar şi despre curaj şi responsabilitate. Aparent (din nou doar aparent) cu totul altă te­matică, alte sentimente şi, totuşi, aceleaşi, dar privite din alt unghi - mai matur, tratate altfel, în altă tonalitate, mai gravă.

După debutul impetuos, acest film pare un respiro, răgazul unei lecturi molcome la gura sobei, pe care regizorul, dar şi poetul Anghel Mora şi-i permite inspirându-se dintr-o povestire a lui Dumitru Trancă, "Viscolul".

Apoi, din nou, o revenire la tematica sportivă. Da capo? Succesul primului film l-a determinat pe autor să revină pe terenul sigur al unui mediu în care se simte acasă? Deşi este vorba despre alergători de cursă lungă, "Kilometrul 36" este un fals film despre sport, de fapt o parabolă despre cinste şi perseverenţă, despre generozitate şi altruism, despre dorinţa de a fi mereu în plutonul fruntaş, dar nu oricum, ci muncind cinstit, despre bucuria de a învinge, dar mai ales despre bucuria de a participa la "cursa cea mare" - virtuţi sportive, desigur, dar nu numai...

Între timp, alte două scenarii terminate, câteva decupaje şi multe proiecte pe cele mai diferite teme (de actualitate, istorice sau inspirate din literatura clasică) sunt pregătite deja pentru continuarea cursei. Şi dacă se poate... în plutonul fruntaş...
Şi totuşi, ce a însemnat pentru Anghel Mora permiul de debut la Costineşti? În orice caz, un start bun.
Georgeta Davidescu - Cinema, nr. 7/1989

×
Subiecte în articol: film articolul zilei