x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din Arhiva CC al PCR Măsuri pentru apărarea secretelor de stat

Măsuri pentru apărarea secretelor de stat

20 Aug 2009   •   00:00

Stenograma şedinţei Secretariatului Comitetului Central al PCR din ziua de 14 iulie 1989

Şedinţa a fost prezidată de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român. Au participat tovarăşii Emil Bobu, Vasile Bărbulescu, Silviu Curticeanu, Constantin Olteanu, Constantin Radu, Ion Stoian, Ion Sîrbu. Au fost invitaţi tovarăşii Nicolae Constantin, Dumitru Popescu, Ilie Verdeţ, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Maxim Berghianu, Nicolae Bărbat.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut ordinea de zi? (Da.)
Atunci să începem.

Punctul 1
Raportul de control cu privire la modul cum se acţionează în unităţile care produc pentru apărare în vederea bunei desfăşurări a proceselor de producţie, respectării normelor de protecţia muncii şi păstrării secretului militar şi de stat. Aveţi ceva de spus? (Nu.) Să fim de acord cu concluziile şi măsurile care se pro­pun aici. În general - pentru că sunt tovarăşii aici - este necesar să întărim mai bine şi să aplicăm legile pe care le avem. Avem lucruri bune privind păstrarea secretului şi apărarea secretului de stat. Puţine - ca să spun aşa - sunt unele manifestări liberaliste şi la noi. Trebuie să aplicăm ferm prevederile legilor privind întreprinderile şi instituţiile, privind contactele cu diferite organizaţii. Şi, conform prevederilor legale în toate domeniile, nu numai în domeniul industriei pentru apărare, ci în toate sectoarele. Pentru că este aici şi ministrul de Interne, să revedem puţin şi să întărim, pentru că nu trebuie să ne facem iluzii că cercurile imperialiste au renunţat la acti­vitatea lor. Dimpotrivă, sunt încă destul de active în această problemă!
Mai aveţi ceva de spus? (Nu.)
De acord. (Toţi tovarăşii sunt de acord.)

Punctul 2
Raportul brigăzii Comitetului Central al PCR care a controlat stilul şi metodele de muncă ale organelor şi organizaţiilor de partid din judeţul Brăila.

Punctul 3
Raportul brigăzii Comitetului Central al PCR care a controlat stilul şi metodele de muncă ale organelor şi organizaţiilor de partid din judeţul Iaşi.

Punctul 4
Rapoartele privind preocuparea comitetelor judeţene de partid Buzău, Satu Mare şi Teleorman pentru îndeplinirea programelor de recuperare şi refolosire ale materialelor, ale subansamblurilor şi pieselor. Să fim de acord cu toate acestea şi să se discute cu comitetele judeţene de partid. Aşa cum facem noi de regulă.
Tov. Emil Bobu: Am înţeles.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Mai aveţi ceva de spus? (Nu.) De acord. (Toţi tovarăşii sunt de acord).

Punctul 5
Programul de măsuri pentru aplicarea Hotărârii Plenarei Comitetului Central al PCR din 27-28 iunie 1989, cu privire la convocarea Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român. Dacă aveţi ceva de spus? Sunteţi de acord? (Toţi tovarăşii sunt de acord).

Punctul 6
Planul de măsuri privind aniversarea a 45 de zile de la revoluţia de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă de la 23 August 1944. Dacă aveţi ceva de spus în legătură cu acest plan de măsuri?
Tov. Ion Stoian: Este bine.
Tov. Nicolae Ceauşescu: Să fim de acord.
(Toţi tovarăşii sunt de acord). (...)
Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR - Secţia Cancelarie, dos. nr. 52/1989

×
Subiecte în articol: din arhiva cc al pcr