x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Corespondenţa de la funeraliile lui Imre Nagy

Corespondenţa de la funeraliile lui Imre Nagy

16 Iun 2009   •   00:00

La 16 iunie a.c. au avut loc la Budapesta funeraliile oficiale ale conducătorilor revoluţiei ma­ghiare din 1956 – Imre Nagy, Geza Losonczy, Pal Maleter, Mi­klos Gimes şi Jozsef Szilagyi, executaţi de guvernul Kadar la 27 iunie 1958 (Gea Losonczy a murit în închi­soa­re).



Aceste funeralii au fost impuse actualului guvern maghiar de opinia publică din această ţară şi ele au fost organizate exclusiv de opoziţia naţională, în principal de Forumul Democratic Maghiar, formaţia politică cea mai importantă sub aspect numeric a opoziţiei din Ungaria.

În afară de persoane sau orga­nisme naţionale maghiare, au fost invitate să participe şi o serie de delegaţii străine. Este de notat că Partidul Muncitoresc Socialist Ungar (PC) n-a fost invitat, nepermiţându-i-se prezenţa ca atare la ceremonie. Pe de altă parte, sta­tul a fost reprezentat de primul mi­nistru şi de preşedintele parlamentului, ambelor organisme permi­ţându-li-se să depună şi coroane de flori. În ajun, într-un comunicat comun, guvernul şi parlamentul au consacrat pentru pri­ma dată în mod oficial termenul de revoluţie, vorbind des­pre evenimentele din 1956.

Invitând la ceremonii pe am­basadorii acreditaţi la Budapesta, organizatorii au specificat însă că nu invită ambasadorii a patru ţări: China, Coreeea de Nord, Albania şi România. În schimb, românii - nu statul sau regimul din România - au fost reprezentaţi de două delegaţii distincte: prima a organizaţiei refugiaţilor români din Ungaria, România Liberă, cealaltă, formată dintr-un grup compus din şase români stabiliţi în Franţa - Germania şi El­veţia, invitaţi ai Forumului De­mo­cratic Maghiar. Ambele delegaţii româneşti au depus coroane de flori: cea a României Libere a fost depusă la picioarele sicrielor celor calificaţi a fi eroii revoluţiei maghiare din 1956 de către doi din­tre actualii conducători ai or­ga­nizaţiei, Doru Staicu şi Emil Io­v­ănescu; coroana opozanţilor ro­mâni stabiliţi în Occident, care pur­ta o panglică cu tricolorul ro­mânesc pe care stătea scris: În nu­mele prieteniei româno-ma­ghiare, a fost depusă de Stelian Bălănescu, Mihnea Berindei, Ariadna Combes, Mihai Korne, Ion Vianu şi Dinu Zamfirescu.

Ceremoniile funerare de la Budapesta s-au desfăşurat în doi timpi: ceremonia publică propriu-zisă, care a avut loc în imensa piaţă a Eroilor din Budapesta şi ceremonia reînhumării sicrielor, care a avut loc la cimitirul principal budapestan, doar în prezenţa familiilor şi a unui număr limitat de persoane.
În dimineaţa zilei de 16 iunie, oraşul îşi plângea martirii. Ziua a fost oficial proclamată ca zi de doliu naţional, instituţiile publice permiţând salariaţilor lor să absenteze, dacă doreau. Steaguri negre şi pavilionul naţional în bernă se află pe toate edificiile publice. Piaţa Eroilor, drapată în negru şi cu steagurile maghiare, aşa cum erau ele în timpul re­voluţiei, cu stema republicii comuniste tăiată sau cu o mare pată neagră în locul ei. Pe treptele unuia dintre cele două muzee care limitează piaţa erau aşezate pe un adevărat covor de flori cele şase sicrie străjuite de torţe. Lângă fiecare se schimba câte o gardă de onoare, în afară de sicriele celor cinci conducători amintiţi, un al şaselea sicriu simboliza toate celelalte victime care au fost masacrate atât de sovie­tici, cât şi de regimul comunist ungar.

Între orele 9:00 şi 11:00, mii şi mii de unguri de toate vârstele, cei mai mulţi cu ochii înlăcrimaţi, defilau în faţa sicrielor într-o tăcere impresionantă, depunând câte-o floare. În Piaţa Eroilor, după aprecierile oficiale, se strânseseră un sfert de milion de oameni, în acest timp, prin me­gafoane se pomeneau, în ordine alfabetică, numele şi profesia celor 235 de unguri executaţi de către autorităţile maghiare după înăbuşirea revoluţiei.
Fapt semnificativ? În ajuns statuia lui Lenin care se afla în apropierea Pieţei Eroilor a fost demontată, sub motivul oficial al unei restaurări.

Televiziunea maghiară a filmat şi difuzat în direct întreaga ceremonie. Atunci când delegaţia opo­­zanţilor români din Occident a depus coroana cu panglica tri­co­­loră, camerele au insistat în mod deosebit, filmând parcursul de­legaţiei şi scena depunerii coroanei.

Singura ţară socialistă care a depus o coroană a fost Iugoslavia, în schimb, toate ambasadele oc­cidentale au depus coroane de flori.

După ora 11:00 au luat cuvântul mai mulţi vorbitori. Printre ei am re­marcat: pe reprezentantul opo­­ziţiei, Imre Sinkovics, care a dat citire declaraţiei comune a di­fe­ritelor organizaţii ale opoziţiei maghiare; pe Miklos Vasarhelyi, singurul supravieţuitor al grupului guvernamental din 1956, care s-a arătat deosebit de intransigent faţă de regimul Kadar; pe Sandor Racz, fostul preşedinte al Consiliului Muncitoresc al Buda­pestei din 1956 - de fapt, unde se afla centrul real al puterii în timpul revoluţiei - care a cerut înde-plinirea a două condiţii prealabile în vederea trecerii la o demo­craţie în Ungaria: evacuarea Ungariei de către sovietici şi o concentrare a forţelor opoziţiei naţionale; pe Imre Mecs, fost condamnat la moarte şi apoi graţiat, care a propus să se depună jurământul lui Petofi, în sensul ca ungurii să nu mai devină robi; pe Tibor Zimanyi, preşedintele asociaţiei foştilor deţinuţi politici, care a declarat că ucigaşii mai sunt încă printre noi; pe gene­ralul Bela Kiraly, fost comandant al gărzii naţionale în 1956, condamnat la moarte în contumacie, stabilit în Statele Unite, care a spus că astăzi este momentul în care se face dreptate; pe Victor Orban care, în numele tineretului maghiar (FIDESZ), a cerut şi el evacuarea ruşilor: noi nu le suntem cu nimic datori ruşilor, deci să nu se aştepte să le mulţumim.

Serviciul de ordine, de o remarcabilă eficacitate, era asigurat numai de membri ai Forumului Democratic Maghiar; nici o uniformă de poliţie sau militară, până foarte departe de locul ce­remoniei.
Dialog nr. 101-102 din iulie-august 1989
Document din volumul: Dinu Zamfirescu, Şi noi am condamnat comunismul din exilul parizian, Bucureşti, Editura Paideia, 2008, p. 286-288

×
Subiecte în articol: din presa internaţională