x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Conducatorii Germaniei naziste, la Nüremerg

Conducatorii Germaniei naziste, la Nüremerg

de Ilarion Tiu    |    07 Mar 2006   •   00:00
Conducatorii Germaniei naziste, la Nüremerg

Dupa sase ani de la izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, in toamna anului 1945, invingatorii au organizat un proces public. Astfel ca principalii demnitari nazisti au ajuns in boxa acuzatilor Tribunalului de la Nüremberg. Dupa acest model au fost judecati si colaboratorii nazistilor din statele aliate Germaniei.

"Criminalii de razboi" ai Axei


In anii celui de-al doilea razboi mondial, cruzimile si incalcarile legilor razboiului au fost facute si de nazisti, si de Aliati. Prelungirea conflagratiei a dus la cresterea nervozitatii combatantilor, care au apelat la masuri dure, in afara intelegilor anterioare privind desfasurarea ostilitatilor. Ca dupa orice razboi, trasi la raspundere si pedepsiti au fost numai invinsii.

PEDEPSIREA CRIMINALILOR DE RAZBOI. Paradoxal, cel mai vehement adept al pedepsirii sumare a liderilor nazisti nu a fost "tiranicul" Stalin, ci "democratul" Churchill. Din documentele de arhiva publicate in ultima perioada reiese ca acesta a pus problema pedepsirii liderilor nazisti inca din decembrie 1942. Discutia s-a purtat in Cabinetul de Razboi britanic in imprejurarile luptelor crancene de la Stalingrad. Churchill propunea sec executarea liderilor germani imediat ce erau prinsi. Opina pentru electrocutare. La presiunea Statelor Unite, Churchill si-a temperat ulterior tonul.

Treptat a aparut ideea constituirii dupa razboi a unei Curti de judecata pentru liderii Germaniei si ai aliatilor acesteia. Propunerea a fost introdusa in agenda discutiilor pentru prima data la Teheran in 1943. Deoarece razboiul nu se terminase, dezbaterea a fost amanata pentru momentul cand va fi sigura victoria. Acest moment se intrevedea la inceputul anului 1944, cand germanii si aliatii lor erau in defensiva pe toate fronturile. Atunci s-a format o echipa de juristi care a strans documentatia privind crimele de razboi naziste, in acelasi timp pregatindu-si cadrul legislativ.

UN TRIBUNAL SPECIAL. Decizia finala privind organizarea unui proces judiciar pentru cei considerati criminali de razboi din tabara Axei s-a luat in septembrie 1944, la Conferinta Aliatilor din Quebec. Dupa aceasta, secretarul de razboi al guvernului de la Washington, Harry L. Stimson, a initiat proiectul constituirii unui Tribunal special pentru liderii nazisti si aliatii acestora. El a propus un Proces al criminalilor de razboi din Europa. Dupa moartea lui Roosevelt (12 aprilie 1945), noul presedinte al SUA, Harry Truman, a devenit un sustinator puternic al procesului judiciar pentru nazisti.

Ultimele detalii au fost stabilite in august 1945 la Londra, unde a fost adoptata o Charta privind pedepsirea criminalilor de razboi. Acestia erau plasati exclusiv in tabara invinsilor, rezolutia cerand "pedepsirea marilor criminali de razboi ai tarilor europene ale Axei". Tot atunci s-a hotarat ca procesul sa inceapa la 20 noiembrie 1945. Tribunalul urma sa fie alcatuit din reprezentantii celor trei puteri Aliate care au luptat in Europa: URSS, SUA si Marea Britanie, plus cei ai Frantei (stat desfiintat de Hitler in iunie 1940).

Crimele de razboi ale Aliatilor, cum ar fi masacrarea armatei poloneze de sovietici la Katyn, sau bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki nu au fost niciodata judecate.

CU PARTINIRE. Bombardarea Dresdei de Aliati n-a fost judecata

LA NÜREMBERG. Asadar, nu numai germanii erau vizati de sentintele noului Tribunal pentru crimele de razboi. Pentru inceput trebuia judecati marii responsabili de razboi din guvernul german, iar ulterior, sau in paralel, alti responsabili din tarile cu care a colaborat Germania. A existat o disputa intre Aliati privind locul unde se va desfasura procesul. Sovieticii au sustinut ca acesta sa se tine la Berlin, deoarece orasul se afla in zona lor de ocupatie. In cele din urma negocierile au dat castig de cauza pozitiei americane. Ei au ales Nürembergul, deoarece era in zona lor de ocupatie, iar acolo exista un Palat de Justitie incapator si neafectat de bombardamente. Pe langa motivele "practice" ei au avansat si unul ideologic: la Nüremberg, incepand din 1923, Partidul Nazist isi tinuse congresele an de an.

SENTINTELE. Procesul criminalilor de razboi nazisti s-a desfasurat in perioada septembrie 1945-octombrie 1946. La baza lui a stat un dosar riguros intocmit, dezbaterile fiind insa influentate de amintirea imediata a razboiului. Acuzatiile expuse aici au fost modelul pentru celelalte procese ale conducatorilor Axei: crime impotriva pacii, razboi de agresiune, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. Principalii demnitari nazisti au primit pedeapsa capitala: Joachim von Ribbentrop, Herman Goring, Alfred Rosemberg etc.

Tribunalul de la Nüremberg a functionat pana in 1949, fiind judecati peste 200 de inculpati. Aproximativ 1.600 de germani responsabili de crime de razboi au fost judecati de instante militare.
×
Subiecte în articol: razboi istoria comunismului nazisti