● Livius Ciocârlie ● C. Trandafir ● Nina Cassian ● Nikolai Morozov
Urmările aşteptate - totuşi, sau deocamdată, politicoase - ale întâmplării de la gară. T anchetată - civilizat - de adjunctul securităţii, acelaşi cu care am avut de-a face în noiembrie, când aflaseră că voiam să facem ceva ce, până la urmă, dar nu de frica lui, n-am mai făcut. Speriat de venirea anunţată a lui Nicolae, cu o conferinţă la Casă, vrea s-o împiedice neapărat. Consecinţă neprevăzută, dar nu inexplicabilă, ei nefiind proşti şi ştiind cum pot să neutralizeze un potenţial contestatar: promite înlesniri pentru eventuala plecare a Alexandrei în Franţa, cu condiţia să obţinem aprobare de la judeţeana de partid. Am hotărât să facem orice, începând de la insistenţe şi mergând până la gesturi disperate, cum ar fi greva foamei sau ceva asemănător.
Vis lung şi obositor din care a reieşit - ce, de altfel, ştiam - că gândul la situaţia Corinei mă apasă, şi el, tot timpul.
Mihai repetă cu tenacitate că "cincinalul", scris la începutul anilor '60, a fost valid. În realitate, intuisem un mod posibil de a gândi, raportabil de exemplu la Berdiaev (Le sens de la création), însă cu două mari scăderi: incultura şi transpunerea joasă a ontologicului într-un soi de naturalism.
Livius Ciocârlie, Paradisul derizoriu. Jurnal despre indiferenţă, Bucureşti, Humanitas, 1993, p. 44
A plouat mai toată noaptea. Acum nu mai plouă, dar e o ceaţă londoneză... Vio va pleca mâine, Diana e de serviciu "pe" şcoala ei. În cancelarie, dezbateri intelectuale de înalt nivel. Cum va fi cu meciul Grecia-România... Dl Dimisianu, la telefon, îmi spune că vor scoate un număr special cu Eminescu, ceea ce e bine, dacă va fi "special". În scrisoare, dna Svetlana spune că a fost operată de hernie şi că a plâns două zile, sfâşietor, când a aflat de moartea lui N. Steinhardt.
Vine Mădălina, chef de lucru, dar timp puţin. Mi-e dor de emisiune. S-a stins din viaţă Daphne du Maurier, autoarea Rebeccăi şi a Verişoarei Rachel. Plenară la sovietici. Demisionează de bună voie şi nesiliţi de nimeni peste o sută de membri supleanţi sau plini. Gorbaciov înaintează... înainte! Piaţa Comună refuză să mai discute probleme economice cu "regimul dictatorial de la B". În China, demonstraţii studenţeşti cu "ocazia" funeraliilor lui Hu Yaobang. Fiica lui Gh. Apostol răspunde la un interviu şi zice "Bravo!", din Israel. Fiul e în Grecia. S-au împlinit trei ani de la celebrul Cernobâl... Un film la video cu o tipă care fură bijuterii, tablouri. Dar, de la o vreme, imaginea se dereglează. La vecinii Mirică e şi mai rău. Încercăm să "vedem" printre zăbrelele mişcătoare, ne punem ochii în pericol. Stop!
C. Trandafir, Jurnal în curs de apariţie la Editura Libra
În România, după scrisoarea lui Deşliu, se pare că i-au scris lui D.R. Popescu Bogza, Doinaş, Hăulică, Pleşu, Şora, Paler, Paleologu etc. Dragii mei colegi - le-am scris o poezie în avion: Poeţii/ misterioşii/ făţişii/ coifurile - înlăuntrul ţestei/ scuturile/ de ţiplă,/ poeţii,/ aceste specii,/ aceste sepii/ care se apără/ împroşcând cerneală...".
Nina Cassian , Memoria ca zestre, Cartea a III-a, 1985-2005, Bucureşti, Institutul Cultural Român, 2005, p. 86
În aprilie 1989 ziarul "Izvestia" a tipărit surprinzător revista presei româneşti, pe care biroul TASS din Bucureşti o făcea zilnic, pentru un buletin de uz intern. Corespondentul, înnebunit, probabil, de lectura ziarelor ceauşiste, a compus-o în bătaie de joc, în întregime, din osanalele deşănţate la adresa dictatorului. Materialul se încheia cu aprecieri despre "rolul hotărâtor al secretarului general al PCR, preşedintele RSR, Nicolae Ceauşescu, în formarea, orientarea şi îndreptarea activităţii organizaţiilor de pionieri, ca şcoală de formare comunistă, politică şi revoluţionară a tinerei generaţii a ţării". Această publicaţie a atras atenţia generală şi a provocat un amuzament copios. Apoi, într-o seară programul de ştiri al televiziunii moscovite, care de mult transmitea în culori, a fost întrerupt brusc cu o imagine alb-negru a unei turnătorii, iar crainicul, cu un glas morbid, a anunţat: "Conducându-se după indicaţiile preţioase ale secretarului general al PCR, Nicolae Ceauşescu, uzina metalurgică
«23 August» a depăşit planul la turnarea fontei". În corespondenţele agenţiei TASS din Bucureşti au început să apară aluzii cum că plata datoriei externe a costat poporul român prea mult. Toate agenţiile de presă au preluat de la TASS replica lui Mihail Gorbaciov în cursul vizitei în România, în mai 1987: "Ştiu că aveţi probleme!".
Nikolai Morozov, Corespondentul agenţiei TASS care a văzut totul, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2002, p. 14-15
Citește pe Antena3.ro