● Boris Buzilă ● Constantin Trandafir
În expunerea făcută marţi, 24 octombrie, la plenară nu s-a mai spus nimic despre "combaterea concepţiilor înapoiate mistico-religioase". Aş pune în relaţie această omisiune cu ceea ce a afirmat megaşeful în cuvântarea de la şedinţa Consiliului Naţional al FDUS, care s-a ţinut îndată după plenara CC-ului.
Referindu-se la organismele şi organizaţiile componente ale Frontului "care şi-au adus contribuţia la măreţele realizări din patria noatră", a enumerat printre acestea şi cultele religioase. Şi, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, sau se îndoia că cineva l-ar putea crede pe cuvânt, a subliniat din nou aportul acestora ("repet, inclusiv cultele religioase") în contextul "unităţii întregului popor în FDUS" pentru "îndeplinirea programelor de dezvoltare a patriei noastre" şi "mersul ferm înainte şi ridicarea României pe noi culmi de progres şi civilizaţie". Rezultă că cultele (sic!) religioase au prins gustul sinuciderii. Fiindcă, aducându-şi contribuţia la măreţele realizări ale patriei şi militând pentru îndeplinirea programelor de dezvoltare a acesteia, ele au "acţionat" şi au "militat" şi pentru lichidarea propriilor "focare de obscurantism".
Acestea, adică bisericile, au fost demolate din motive de sistematizare urbană, dar puteau avea aceeaşi soartă şi dacă oamenii muncii, însuşindu-şi concepţia materialistă despre lume şi viaţă, aşa cum cere "programul de dezvoltare a patriei", îşi exprimau ei înşişi dorinţa de a închide bisericile şi apoi de a le dărâma ca pe nişte inutile reminiscenţe ale trecutului. Se ştie că, în Rusia, bisericile au fost dărâmate "la cererea" maselor luminate de propaganda de partid. S-ar putea ca şi masele de la noi să ceară acelaşi lucru. Deocamdată însă nu s-a mai făcut aluzie la propaganda antireligioasă nu dintr-o schimbare de optică, ci din motive conjuncturale. Probabil din cauza avansurilor binevoitoare pe care Gorbaciov le face Bisericii şi mai degrabă a fricii de a nu se întâmpla şi la noi ceea ce se întâmplă acum în RDG: polarizarea nemulţumirilor şi reformiştilor în jurul Bisericii evanghelice. Ceea ce nu e cazul cu Biserica noastră pravoslavnică, cu credincioşii şi căpeteniile ei. Dovadă e "intervenţia" la acelaşi Consiliu FDUS a mitropolitului "rânduit" să cuvânteze. Un monument de conformism.
Boris Buzilă, În prezenţa stăpânilor. Treizeci de ani de jurnal secret la România liberă, Compania, 1999, 391-39
Vreme sumbră. N-avem ore dimineaţa, fiindcă elevii sunt chemaţi la PTAP. Ruinarea civică şi morală s-a desăvârşit. Au rămas doar pantomimele dizgraţioase... Caterina telefonează foarte agitată. E ceva "grav" pe la Iaşi, cu Alexandru, Cătălin et. comp. Îi scriu doamnei Svetlana şi-i trimit în plic şi recenzia Ioanei Em. Petrescu la "Abisul". Ghiocel nu-i de găsit, Gabi a gătat costumul. Auziţi, fetelor, şedinţă pecere şi învăţământ ideologic, unde e vorba de... Stop! Nea Vasile mormăie tot timpul în şedinţă, Woody e alarmată de bâzâială şi de neatenţie, Biţă e agitat şi convingător, Jan ne atrage atenţia cu degetul. Am la mine Almanahul "Thalia" şi "Efigii" de Aurel Rău, pentru recenzie (...) Cu Diana, la filmul "Z" (cinematecă). Filmul e făcut de Costa Gavras, plătit de o sectă suspectă şi infectă. Dar sunt aici Yves Montand, Irene Papas, François Pèrier, Jean-Louis Trintignant, Renato Salvatori! Incitant e spiritul de dreptate. Procurorul îşi face datoria şi-i bagă la zdup pe cei care au abuzat de putere... Acasă, emisiunea literară. Virgil îl pune la punct pe Buduca, ironistul, care l-a pupat adânc pe Nicolae Dragoş. Monica despre o carte a lui Petre Sălcudeanu, "Marea şi ochiul" (parcă). Virgil Cazacu comentează o carte închinată lui Matei Basarab de un anume Stoicescu (?). Şi alte lucruri captivante (...) Soarta lui Honecker a provocat consternare şi nervozitate "la râpa Uvedenrode". A intrat turbarea în gasteropozi. De frică, Gasteropodul Genial s-a pus pe promisiuni: că numai lăptişor de matcă vom păpa. Nu se mai găseşte nici peşte congelat, "oceanic", nici conserve expirate... Cică Bulă a avut trei copii şi toţi trei au murit. Doi au murit de mici şi al treilea de... parizer! Dar acum nu mai există nici asemenea otrăvuri. Diana face planuri şi, după ceea, meloterapie...
Constantin Trandafir, 1989. Vedere din provincie. Jurnal, Bucureşti, Editura Vestala, 2009, p. 204-205
Citește pe Antena3.ro