Nicolae Ceauşescu şi Ştefan Andrei s-au întâlnit cu demnitari gabonezi, respectiv egipteni. Ziua Internaţională de acţiune sindicală pentru pace a fost marcată în marile centre sindicale ale ţării. La Paşcani se desfăşura "Săptămâna activităţii ideologice şi politico-educative".
ÎNTREVEDERE ROMÂNO-EGIPTEANĂ
Ştefan Andrei, viceprim-ministru al Guvernului, l-a primit în audienţă pe Sayed Zaky, preşedintele Uniunii Centrale a Cooperativelor din Republica Arabă Egipt, aflat într-o vizită la Bucureşti. Au fost tratate aspecte ale cooperării economice dintre cele două ţări, cu accent pe domeniul cooperaţiei. La întrevedere a fost invitat şi Saad Aboulkheir (ambasadorul Egiptului în România).
Rămas-bun de la ambasadorul Gabonului Nicolae Ceauşescu l-a primit la reşedinţa sa de la Snagov pe Raphael Nkassa-Nzogho, ambasadorul Republicii Gaboneze, cu prilejul încheierii misiunii în ţara noastră.
În cadrul întrevederii au fost evocate bunele relaţii dintre cele două popoare şi intenţiile de continuare şi intensificare a schimburilor economice.
ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE ACŢIUNE SINDICALĂ PENTRU PACE
La "Centrele de Creaţie şi Cultură Socialistă «Cântarea României»" ale sindicatelor din Alba-Iulia, Arad, Bacău, Buzău, Iaşi, Râmnicu-Vâlcea, Satu Mare, Târgovişte, Târgu-Jiu, Vaslui, precum şi ale întreprinderilor "Progresul" Brăila, "Republica" Bucureşti, "Electroputere" Craiova, Şantierul Naval Olteniţa şi Regionala CFR Timişoara au avut loc adunări ale «oamenilor muncii» cu prilejul "Zilei Internaţionale de acţiune sindicală pentru pace". Printr-un consens al sindicatelor afiliate la Federaţia Sindicală Mondială, această sărbătoare era aniversată anual pe 1 septembrie. Din comunicatul Agerpres, aflăm că "s-au prezentat expuneri în care au fost înfăţişate pe larg politica activă de pace şi colaborare promovată de partidul şi statul nostru, iniţiativele şi demersurile tovarăşului Nicolae Ceauşescu pentru asigurarea păcii şi securităţii popoarelor, pentru crearea unei lumi fără arme şi fără războaie".
COCKTEIL LA AMBASADA MONGOLIEI
Osoryn Ghenden, ambasadorul Republicii Populare Mongole la Bucureşti, a oferit un cockteil cu prilejul aniversării a 50 de ani de la bătălia de la Halhân Gol (victoria trupelor sovieto-mongole contra japonezilor, în 1939). Au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, activişti de Partid şi de Stat, ofiţeri superiori şi ziarişti. Au mai luat parte la eveniment unii ataşaţi militari străini în România.
DEPĂŞIRI DE PLAN ALE PETROLIŞTILOR
Investiţiile făcute la schelele petroliere din Dâmboviţa începeau să dea roade, după cum raportau responsabilii din domeniu. Astfel, în primele opt luni ale anului, petroliştii din Titu depăşiseră planul la gaze naturale cu 10%, iar colegii lor de la Găeşti - Valea Mare realizaseră un spor la producţia-marfă de aproape 4.000.000 lei.
LUCRĂRILE DE SEZON - "MULT INTENSIFICATE"
"Muncitorii ogoarelor" de la Consiliul Unic Agro-Industial Ţaga (jud. Cluj) au raportat şefilor judeţeni că unitatea lor răspundea chemărilor tovarăşului Nicolae Ceauşescu, nerisipind nici o clipă din timpul acordat lucrărilor de sezon: "În prim-planul activităţii se află pregătirile ce se fac pentru trecerea la recoltarea porumbului şi a celorlalte culturi de sezon. Se are în vedere încadrarea lucrărilor de recoltare în termene cât mai scurte şi punerea la adăpost a întregii recolte, evitându-se cu desăvârşire pierderile de orice fel. Acest lucru este desigur posibil printr-o participare plenară la acţiunile campaniei de recoltare, din partea tuturor lucrătorilor ogoarelor, a specialiştilor chemaţi să supravegheze activitatea pe fiecare front de lucru şi să intervină atunci când este nevoie - a mecanizatorilor, cooperatorilor, a celorlalţi lucrători ai satelor. Forţe însemnate sunt concentrate la executarea arăturilor pentru însămânţările de toamnă. Având în vedere suprafeţele mari prevăzute pentru a fi semănate - peste 4.700 hectare, se impune la nivelul întregului consiliu intensificarea ritmurilor zilnice de lucru în fiecare unitate".
SE STRÂNGEA RECOLTA DE PRUNE ŞI STRUGURI
Lucrătorii din sectorul horticol al CAP Tomeşti (jud. Iaşi) au raportat strângerea prunelor pe ultimele suprafeţe de livadă intrată pe rod în anul 1989 (21 de hectare). De asemenea, se continua culegerea strugurilor de masă. Până la acel moment se strânseseră 2,2 vagoane de produse, cantitate expediată deja pe piaţă. Următoarea acţiune a unităţii era culegerea merelor.
TINERII DE 14 ANI TREBUIAU SĂ-ŞI FACĂ BULETINUL
Cetăţenii născuţi în trimestrul al treilea al anului 1975 aveau obligaţia ca, începând cu 1 septembrie, să se prezinte, cu unul din părinţi, la biroul de evidenţă a populaţiei al Miliţiei din localităţile de reşedinţă. La împlirea vârstei de 14 ani ei trebuiau să primească buletinul de identitate, pentru eliberarea acestuia fiind necesare certificatul de naştere în original, buletinul de identitate al mamei, actul de spaţiu locativ, un timbru fiscal de 3 lei, trei fotografii tip buletin şi suma de 10 lei.
PRELUCRARE IDEOLOGICĂ
La Paşcani (jud. Iaşi) se desfăşura o nouă ediţie a "Săptămânii activităţii ideologice şi politico-educative". Printre manifstările organizate s-au numărat: dezbaterea "Modului în care au acţionat şi acţionează organizaţiile de partid, de masă şi obşteşti pentru cunoaşterea şi înfăptuirea prevederilor din proiectul programului-directivă şi Tezele pentru Congresul al XIV-lea al PCR şi a tezelor, orientărilor şi sarcinilor din cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu la plenara CC al PCR din iunie a.c. în vederea realizărilor sarcinilor de plan pe primele opt luni şi pe întregul an", "Ziua propagandistului", în care au avut loc dezbateri, răspunsuri la întrebări şi consultaţii. S-au mai desfăşurat "Tribuna democraţiei", pe tema "Creşterea rolului organizaţiilor de stat în realizarea principiilor eticii şi echităţii socialiste" (la Complexul CFR) şi o "seară educativă pentru tineret", cu tema "Mari realizări ale construcţiei socialiste în «Epoca Nicolae Ceauşescu»" (la "Centrul orăşenesc de Creaţie şi Cultură Socialistă «Cântarea României»").
CONSFĂTUIREA NEUROLOGILOR DIN MOLDOVA
La Slănic Moldova s-au desfăşurat lucrările celei de-a XIII-a Consfătuiri a neurologilor din Moldova, eveniment cu tema "Revărsatul sanguin intracranian". Organizator al evenimentului a fost Clinica de Neurologie a Institutului de Medicină şi Farmacie Iaşi. Au fost prezentate 10 rapoarte şi 39 de comunicări. Consfătuirea s-a bucurat de participarea unor neurochirurgi din toate judeţele Moldovei, precum şi cadre didactice de cercetare din centrele universitare Bucureşti, Târgu Mureş şi Iaşi.