x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 14 noiembrie 1989

14 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    14 Noi 2009   •   00:00

Departamentul Securităţii Statului a elaborat un raport către "conducerea de partid şi de stat" prin care atenţiona că Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) pregătea răsturnarea regimului de la Bucureşti. Mi­nistrul de Externe al Republicii Cuba, Isidoro Malmierca Peoli, i-a transmis "cele mai calde urări" lui Nicolae Ceau­şescu, din partea amicului său Fidel Castro. În cinstea Congresului al XIV-lea, unităţile economice ale ţării anunţau depăşirea planului la export pe anul 1989.

CIA PREGĂTEA RĂSTURNAREA LUI CEAUŞESCU
Un raport al Securităţii atenţiona regimul de la Bucureşti că din America se pregătea sprijnirea disidenţilor: "Recent, CIA a înfiinţat o organizaţie de­numită «Trust Organisation».
Aceasta îşi propune încurajarea şi sprijinirea mişcării de disidenţă în ţările socialiste; organizarea şi dirijarea activităţilor informative în rândul emigraţiei originare din aceste ţări; iniţierea unor acţiuni în­dreptate contra statelor socialiste prin intermediul elementelor os­ti­le din rândul emigraţiei sau disi­den­ţei.
Organizaţia nou-creată îşi are se­diul central în California şi filiale în RFG şi Austria, activităţile fiind finanţate de CIA şi serviciile speciale ale ţărilor membre ale NATO. Instruirea acestora este făcută de un grup special constituit din foste cadre ale serviciilor de informaţii din ţările socialiste, care au trădat, între acestea numărându-se şi Pacepa. Prin­tre acţiunile considerate reuşite ale lui «Trust Organization» este contri­buţia adusă la destabilizarea politico-socială din Polonia, Ungaria şi RDG. Potrivit datelor ce le deţinem, pentru viitor organizaţia îşi propune să-şi concentreze acţiunile cu preponderenţă împotriva României şi Cehoslovaciei."


SALUTĂRI DE LA FIDEL
Nicolae Ceauşescu l-a primit în audienţă pe Isidoro Malmierca Peoli, ministrul de Externe al Cubei, aflat în vizită la Bucureşti. Emisarul a adus "un cald mesaj de salut şi cordiale urări de sănătate şi succes în întreaga activitate, de prosperitate pentru poporul român prieten, din partea tovarăşului Fidel Castro Ruiz". Conform comunicatului Agerpres, "în timpul întrevederii au fost evocate bunele relaţii de colaborare între România şi Cuba, care, în ultimii ani, au cunoscut o dezvoltare continuă. Au fost evidenţiate, totodată, posibilităţile existente pentru extinderea pe mai departe a conlucrării româ­no-albaneze pe plan politic, econo­mic, tehnico-ştiinţific, cultural şi în alte sfere de activitate, în interes reciproc.
Au fost abordate, de asemenea, unele aspecte ale actualităţii internaţionale. Apreciindu-se că situaţia internaţională continuă să se menţină gravă, s-a subliniat necesitatea intensificării eforturilor în lupta pentru înfăptuirea dezarmării, în primul rând a celei nucleare, pentru realizarea unei lumi fără arme şi fără războaie, pentru asigurarea unui climat de destindere, securitate, pace, înţelegere şi largă cooperare între naţiuni, pentru rezolvarea constructivă, în interesul popoarelor, a marilor probleme ale contemporaneităţii".


MILIŢIA SOVIETICĂ A ARESTAT CETĂŢENI BASARABENI
O ştire neobişnuită în Scînteia anunţa incidente petrecute de curând în Moldova de peste Prut. Basarabia a fost un subiect sensibil în relaţiile româno-sovietice în perioada regimului comunist, astfel că evenimentele de la Chişinău erau ignorate de presa de la Bucureşti. De această dată însă, în noiembrie 1989, Ceauşescu era hotărât să folosească chestiunea Moldovei Sovietice pentru a-l atenţiona pe Mihail Gorbaciov să nu se implice în "treburile inter­ne" ale României. Tocmai de aceea, ziarul partidului a scris despre incidente între cetăţenii Chişinăului şi Miliţia sovietică, petrecute pe
10 noiembrie la statuia lui Ştefan cel Mare, din centrul oraşului. Protestatarii basarabeni solicitau elibe­rarea unor conaţionali, arestaţi de forţele Ministerului de Interne la
7 noiembrie, cu ocazia unor alte vio­lenţe, iscate în timpul aniversării Re­voluţiei bolşevice din 1917.


TOTUL PENTRU EXPORT

Muncitorii clujeni de la UJCM au raportat "onorarea exemplară" a sarcinilor de export, cu ocazia apro­pierii Congresului al XIV-lea al PCR. În unitatea lor, pe lângă satisfacerea cerinţelor beneficiarilor de peste hotare s-a realizat şi lărgirea gamei de produse, a crescut "gradul de complexitate" şi calitatea acestora. Confecţiile de textile, de maro­chi­nărie, încălţămintea, mobila, obiec­te­le de­corative şi ornamentale oferite de peste 2.000 de modele de produse, realizate la un nivel competitiv, au asigurat desfacerea în 14 ţări. "Spo­rirea capacităţilor de producţie pentru export, modernizările introduse în sectoarele cu profil de încălţă­minte, confecţii, textile, lemn, metal şi gresie au condus la depăşirea pre­vederilor de export cu 5,9%", anun­ţau activiştii unităţii. Peste 80% din producţia destinată exportului era pe relaţia devizelor convertibile. În cinstea Congresului, "membrii coo­peratori şi-au propus să realizeze sarcinile la export pe luna în curs până la 15 noiembrie, creându-se astfel un cadru optim pentru îndepli­nirea integrală a prevederilor pe în­tre­gul an şi pregătirea temeinică pentru 1990", anunţau în final responsabilii UJCM.


PLANURI MĂREŢE PENTRU 1990

Colectivul Întreprinderii de Prelucrare a Lemnului din Timişoara, prin vocea activiştilor de partid, a ieşit la raport. Unitatea lor era printre fruntaşele la export ale judeţului, produsele fiind "intens solicitate" de numeroase firme din: Germania Federală, Italia, Canada, Franţa, Belgia etc. Aproape 90% din producţia marfă executată era destinată exportului, în exclusivitate pe valută convenabilă. Onorarea la timp, "în con­diţii de înaltă calitate şi eficienţă", a tuturor obligaţiilor contractuale asumate solicita din plin forţa de mobilizare în muncă a colectivului, precum şi capacitatea de adap­tare "din mers" a fabricaţiei la pretenţiile şi exigenţele beneficiarilor externi. Despre "reţeta" succeselor muncitorilor de la Întreprinderea de Prelucrare a Lemnului a vorbit Mihai Bordoiu, inginerul-şef al întreprinderii: "Printr-o organizare superioară a activităţii, înnoind continuu gama sortimentală, specializând secţiile şi atelierele unităţii pe anumite firme şi ţări, în perioada care a trecut din acest an am reuşit să ne onorăm în întregime sarcinile la export, să livrăm în avans, la cererea beneficiarilor, produse însumând 2,4 mi­lioane de lei.
În vederea dinamizării în conti­nuare a acestui indicator fundamental al dezvoltării economice, pregă­tirii în cele mai bune condiţii a producţiei din anul viitor, accent deo­sebit punem pe îmbogăţirea gamei de fabricaţie cu noi sortimente, care să devanseze gusturile şi pretenţiile clienţilor, să asigure, în acelaşi timp, o valorificare superioară a masei lemnoase. Numai în ultima vreme au fost realizate şase noi tipuri de garnituri pentru holuri, o nouă variantă de bibliotecă pentru piaţa din RFG, trei tipuri de balansoare, nume­roase modele noi de scaune şi de mic mobilier".

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei