x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Antrenorul lui Ben Johnson recunoştea: "Elevul meu s-a dopat!"

Antrenorul lui Ben Johnson recunoştea: "Elevul meu s-a dopat!"

de Daniel Stan    |    21 Mar 2009   •   00:00
Antrenorul lui Ben Johnson recunoştea: "Elevul meu s-a dopat!"

Cel mai controversat caz al sportului mondial din anii '80, dar şi cel mai mediatizat, se petrecuse la Olimpiada de la Seul, din toamna anului 1988.



Atunci, în finala probei de 100 de metri, Ben Johnson îl învingea pe multiplul campion mondial şi medaliat olimpic Carl Lewis şi cucerea medalia de aur, stabilind, în acelaşi timp, şi un nou record mondial: 9,79 secunde! Numai că la doar câteva zile a ex­plodat bomba: atletul canadian fusese depistat pozitiv la controlul antidoping, titlul olimpic revenindu-i lui Lewis.

În luna martie a anului 1989, antrenorul lui Johnson a rupt tă­cerea şi a recunoscut că elevul său nu era străin de substanţele in­ter­zise. "Ben a luat steroizi anabolizanţi încă din anul 1981", a şocat Charlie Francis prin declaraţia sa. În acelaşi timp, ancheta privindu-l pe Ben Johnson, ordonată şi condusă de guvernul canadian, se afla în plină desfăşurare, la audieri par­­ticipând peste 100 de jurnalişti nord-americani şi europeni.

Teh­nicianul celui mai rapid om al planetei la acea oră a mai re­cunoscut că elevului său i s-au ad­ministrat substanţele interzise, mai concret Stanozolol, la in­di­caţia me­di­cului lotului Canadei, Jamie As­taphan, asta însă până cu o lună înaintea Olimpiadei.

Suspendarea pe doi ani a lui Ben Johnson a expirat în vara anului 1990, iar atletul a revenit în con­cursuri. Nu înainte de a face o altă mărturisire şocantă, susţinând că rivalul său, Carl Lewis, nu a fost străin de ceea ce i s-a întâmplat.

"Am fost victima unei cons­pi­raţii. Am informaţii exacte despre cum şi de ce mi s-a făcut asta şi cine este în spatele ope­raţiunii. Desigur, este vorba despre Lewis, el a avut de-a face cu toată povestea", de­clara canadia­nul în cotidianul german Bild. Johnson îşi întărea afirmaţia prin faptul că, înainte de con­trolul antidoping pe care l-a dat împreună cu un jucător de fotbal ame­rican, despre care susţinea că era un apropiat al lui Lewis, au băut bere, iar în acest timp "par­te­ne­rul" i-ar fi strecurat substanţa in­terzisă în pahar.

Nici de această dată Johnson nu a convins pe nimeni, managerul lui Carl Lewis demontând toate afirmaţiile: "Elevul meu nu are absolut nici o legătură cu testul pozitiv al lui Ben Johnson. Nu este stilul lui Carl".

Steaua lui Ben Johnson avea să apună definitiv în anul 1993, când a fost depistat din nou dopat, primind interdicţie pe viaţă de a mai participa la vreo competiţie.

×
Subiecte în articol: special johnson ben johnson