Din păcate, afirmaţia din titlu nu face parte dintre licenţele
gazetăreşti şi nici nu conţine vreo exagerare gratuită. Realităţile
din unele zone ale planetei îi conferă deplină acoperire.
În cadrul unei conferinţe internaţionale "Silva" ce a avut loc la Paris, specialiştii au făcut cunoscute date alarmante: în anii acestui secol, suprafaţa ocupată de păduri pe glob s-a micşorat cu aproape un miliard de hectare. Ritmul actual de diminuare este în medie de 5,6 ha pe minut. Ceea ce înseamnă 336 ha pe oră, 8.064 ha pe zi şi cu puţin sub trei milioane hectare într-un an. În acest ritm, s-a relevat la reuniunea amintită, peste nici două veacuri pe Pământ nu va mai exista pădure. Se pare însă că estimarea este cea mai favorabilă. Pentru că, potrivit unor studii efectuate de FAO, în fiecare minut de pe Terra dispar 40 ha de păduri tropicale, iar într-un an dispar complet plantele tropicale de pe 11 milioane de hectare, alte 20 milioane de hectare păduri sau plantaţii tropicale degradându-se din cauza tăierilor necontrolate. În sfârşit, să amintim şi o altă evaluare, conţinută într-un document al ONU, care avertizează că anual, prin defrişare, dispar 110.000 km pătraţi de păduri tropicale, ritm care, dacă se menţine, va determina transformarea regiunilor respective în deşert. Tot în acest document se sublinia că, în Europa, peste 20 de milioane de hectare de pădure sunt muribunde sau uscate, iar în India s-a pierdut, numai în ultimul deceniu, peste o cincime din rezerva de pădure. Cu ocazia unei întâlniri convocate sub egida FAO în aprilie 1988, la Kingston (Jamaica), pentru a se dezbate situaţia dificilă, în ce priveşte fondul forestier, creată în unele ţări din America Latină, ca urmare a exploatării neraţionale a pădurilor tropicale, s-a subliniat că, dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru sistarea tăierii acestor păduri, consecinţele pot fi deosebit de grave.
Dincolo de diferenţele între cifre, este dezvăluit un fenomen îngrijorător: pădurile de pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia. Cauzele sunt diverse şi multiple, dintre acestea neputând fi excluse: creşterea consumului de lemn – pentru construcţii, mobilă, dar, mai ales, în scopul folosirii drept combustibil casnic, înaintarea zonelor deşertice, poluarea atmosferică, incendiile, defrişările neraţionale şi neurmate de replantări. Nu trebuie neglijat un alt aspect: utilizarea unor suprafeţe importante de pădure pentru instruirea militară, pentru efectuarea unor manevre, pentru amplasarea unor arme sau sisteme de arme sau pentru construirea unor instalaţii militare. Efectele sunt mult mai dăunătoare în timpul conflictelor, mai ales în cazul folosirii armei chimice – cum s-a întâmplat în cele două conflagraţii mondiale, cum se întâmplă în unele "războaie locale" – sau în perspectiva sumbră a utilizării armei nucleare.
Cum s-a dovedit, distrugerea rapidă a pădurilor are consecinţe destul de grave constând în dereglarea echilibrului ecologic, dispariţia unor specii ale florei şi faunei, reducerea nivelului de precipitaţii şi a cantităţii de oxigen din aer. Dimensiunea efectelor dăunătoare este pusă în lumină dacă facem referire la funcţia de "plămân al planetei" pe care o îndeplinesc pădurile. Un hectar de pădure poate produce într-un an 5 până la 30 t oxigen. În acelaşi timp, pădurea îndeplineşte şi rolul de filtru natural, copacii de pe un hectar de molid reţinând într-un an, 30-45 t de particule fine de cenuşă şi praf. Calculele conţinute în statisticile internaţionale indică faptul că, la scară planetară, pădurile produc anual circa 15 miliarde de tone de oxigen, absorbind, în acelaşi interval, în jur de 20 de miliarde de tone de bioxid de carbon.
Se poate spune că, în mare măsură, viaţa Terrei depinde şi de viaţa pădurii. Dar, ca principal beneficiar al pădurii, omul are datoria să se îngrijească permanent de viaţa acesteia. S-o protejeze, s-o ajute să se refacă, s-o folosească raţional, depăşind sfera îngustă a intereselor şi avantajelor momentului, în folosul perspectivei, al asigurării sănătăţii pădurii şi pentru viitor. Tocmai pornindu-se de la acest deziderat, în multe ţări se întreprind măsuri şi acţiuni vizând atenuarea şi lichidarea efectelor nefaste pentru fondul forestier naţional. În ce priveşte România, asemenea acţiuni se integrează într-o adevărată politică de stat. Legislaţia ce asigură protecţia şi dezvoltarea pădurii ca patrimoniu naţional este coroborată cu ample operaţiuni de plantări şi replantări. Pornind de la convingerea că protecţia mediului înconjurător, a echilibrului ecologic este o cerinţă ce depăşeşte graniţele unei ţări, România acţionează în cadrul diferitelor forumuri şi organizaţii internaţionale pentru ca imperativul cooperării interstatale să fie împlinit şi în sfera protecţiei mediului, a protecţiei pădurilor Terrei.
Calendar, februarie 1989
Citește pe Antena3.ro