x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Gimnastele au petrecut alături de schiori, la Parâng

Gimnastele au petrecut alături de schiori, la Parâng

de Florin Gongu    |    24 Dec 2008   •   00:00

Camelia Voinea, Gabriela Potorac, Aurelia Dobre, Daniela Silivaş, Mirela Sidon, Cristina Bontas, Augustina Badea, Celestina Popa şi Eugenia Golea au îmbinat distracţia cu antrenamentele



Gimnasta Daniela Silivaş fusese desemnată la finele lui 1988 sportiva anului în toate anchetele. Era legitimată la CSŞ Cetate Deva. Cucerise trei titluri olimpice (paralele, bârnă şi sol), o medalie de argint (individual compus) şi un bronz (săr­ituri) la JO de la Seul. "Am fost cea mai bună atunci? Nici nu mai ţineam minte. Pe atunci nu se făcea mare tărăboi pe chestia asta. De obicei, de Săr­bători, mergeam la munte, în Parâng, la cabana Clubului Sportiv Şcolar din Petroşani, cu fetele de la lot. Stăteam acolo cam trei săptămâni. Aveam atunci doar 16 ani. Revelionul nu era prea spectaculos. Stăteam până după ora 12:00 şi apoi la culcare. A doua zi deja aveam antrenament", şi-a amintit fosta mare campioană olimpică. Petrecuse revelionul împreună cu colegele ei Aurelia Dobre, Gabriela Potorac, Eugenia Golea, Celestina Popa, supravegheate fiind de antrenorul Adrian Goreac şi asistenţii lui, Octavian Belu şi Adrian Stan. În cabană se mai aflau şi câţiva schiori de la CSŞ Petroşani.

Daniela şi-a amintit bine, că avea 16 ani. Cu toate acestea, la acea vreme, Daniela figura că avea 18 ani. În 1985, Federaţia Română de Gimnastică i-a schimbat anul naşterii din 1972 în 1970 pentru a-i permite participarea la Campionatele Mondiale de la Montreal, din 1985. Vârsta minimă de parti­cipare la concursurile de senioare era de 14 ani! Falsificarea a fost suspectă, dar nu a fost niciodată pe de-a întregul verificată până în 2002, când însăşi Daniela Silivaş a admis acest lucru. Ea a spus că nu a fost niciodată întrebată de acest aspect, iar oficialităţile din România i-au dat un nou paşaport, i-au atras atenţia asupra datei naşterii şi au informat-o că are acum vârsta de 15 ani! Deşi avea doar 13 ani la Campionatele Mondiale din 1985, Silivaş a obţinut nota 10 în drumul spre cucerirea titlului mondial la bârnă, învingând-o pe deţinătoarea titlului olimpic din 1984, la acest aparat, Ecaterina Szabo, colega sa de echipă.

"În ’88, Dana şi-a serbat majoratul", anunţa ziarul Sportul de la 31 decembrie 1988, atunci când o prezenta pe Daniela fiind prima în ancheta Asociaţiei Presei Sportive. Iată şi câteva din gândurile gimnastei, prezentate în ziarul Sportul de la 4 ia­nuarie 1989: "Activitatea din aceste zile este tot un program de muncă, chiar dacă nu la parametrii de dinaintea competiţiilor cu mare miză. O parte din zi o consacrăm pregătirii fizice în aer liber, aerul este mi­nunat aici, facem alergări pe trasee variate, în ritmuri diferite, iar după-amia­za, în sală, accentul este pus pe pregătirea artistică, cu elemente din şcoala de bază a acrobaticii". În prezent, Daniela Silivaş este stabilită în SUA, în Atlanta, şi antrenează 10 ore pe săptămână câteva fetiţe la gimnastică. Are doi copii: un băiat, de 5 ani, şi o fată, de 3 ani.

×
Subiecte în articol: special