O atenţie deosebită se va acorda cunoaşterii şi însuşirii de toate categoriile populaţiei a prevederilor prezentului program, formării la fiecare cetăţean a deprinderilor de alimentaţie ştiinţifică, factor important al asigurării sănătăţii poporului.
În acest scop:
1. Organizaţiile componente ale Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste vor desfăşura o susţinută activitate educativă pentru explicarea în rândul maselor a principiilor şi regulilor alimentaţiei ştiinţifice, pentru mobilizarea acestora la înfăptuirea autoconducerii şi autoaprovizionării teritoriale, pentru creşterea răspunderii fiecărui cetăţean în realizarea alimentaţiei sale şi a familiei, pentru gospodărirea cu chibzuinţă a produselor şi pentru lichidarea risipei de orice fel.
Uniunea Generală a Sindicatelor din România, consiliile teritoriale şi comitetele sindicatelor din întreprinderi, presa sindicală, propaganda vizuală şi staţiile de radioamplificare, formaţiile artistice de amatori vor fi orientate să susţină şi să popularizeze cerinţele alimentaţiei ştiinţifice, să combată tendinţele de supraalimentaţie şi consum necorespunzător.
Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, Consiliul Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România şi Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor, organele şi organizaţiile de copii şi tineret vor desfăşura o permanentă activitate de explicare a principiilor alimentaţiei ştiinţifice şi de formare în rândurile tinerilor, a unui comportament corect în consumul alimentar. Aceste probleme vor fi dezbătute şi în cadrul activităţilor organizate de consiliile tinerelor fete, în scopul însuşirii unor temeinice cunoştiinţe privind structura şi conţinutul alimentaţiei ştiinţifice, igiena alimentară şi modul de preparare a alimentelor.
Consiliul Naţional al Femeilor, comitetele şi comisiile femeilor vor organiza în cadrul cluburilor "Femina", lectoratelor pentru femei, cercurilor de educaţie socialistă, cluburilor culturale acţiuni politico-educative pe teme privind alimentaţia ştiinţifică, rolul femeilor în promovarea acesteia în rândul tuturor categoriilor populaţiei şi în primul rând în propria familie.
Pentru cuprinderea maselor largi de femei în activităţile educative privind alimentaţia ştiinţifică, comitetele femeilor, împreună cu sindicatele, organizaţiile de tineret şi organizaţiile democraţiei şi unităţii soicaliste vor organiza în fiecare întreprindere şi instituţie, precum şi pe cartiere, străzi, blocuri de locuinţe şi grupe de case cercuri permanente "Femeia şi căminul".
Comitetele judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale ale femeilor vor organiza schimburi de experienţă, demonstraţii practice, expoziţii culinare, vizite la cele mai bune gospodării, întâlniri între femei şi specialişti din domeniul sănătăţii şi agriculturii. De asemenea, se vor edita materiale de propagandă, iar în publicaţiile destinate femeilor vor fi consacrate rubrici permanente pe probleme privind alimentaţia ştiinţifică.
Societatea de Cruce Roşie va participa, alături de celelalte organizaţii de masă şi obşteşti, la răspândirea cunoştinţelor privind alimentaţia ştiinţifică prin organizarea de cursuri de iniţiere şi concursuri de masă, precum şi editarea de materiale de popularizare.
2. Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, organizaţiile de copii, tineret şi femei vor lua măsuri pentru educarea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor în spiritul principiilor alimentaţiei ştiinţifice, pentru însuşirea de către aceştia a unor temeinice cunoştinţe privind valoarea nutritivă a diferitelor alimente, regulile de igienă alimentară, avantajele consumului cumpătat pentru menţinerea sănătăţii şi dezvoltarea armonioasă a organismului. La toate ciclurile de învăţământ se vor revedea programele şi manualele care au tangenţă cu aceste probleme. În timpul afectat practicii în producţie, cât şi în cadrul cercurilor şi al altor acţiuni organizate în afara programului de învăţământ se vor extinde activităţile de educare a tineretului în spiritul alimentaţiei pe principii ştiinţifice.
În cadrul lectoratelor cu părinţii şi al comitetelor de părinţi de pe lângă grădiniţe şi şcoli se vor organiza, cu participarea specialiştilor, dezbateri pe probleme privind consumul alimentar, munca şi odihna copilului, aplicarea cerinţelor unei alimentaţii echilibrate în funcţie de vârsta şi cerinţele specifice ale copiilor şi tinerilor.
3. Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste va asigura editarea unor lucrări de popularizare şi literar-artistice, realizarea de diapozitive, filme documentare şi ştiinţifice privind rolul alimentaţiei echilibrate în menţinerea şi promovarea sănătăţii.
Aşezămintele culturale, casele de cultură, căminele culturale şi cluburile, universităţile cultural-ştiinţifice vor organiza expuneri, dezbateri, simpozioane, cursuri de iniţiere şi alte manifestări menite să popularizeze cerinţele ştiinţifice de consum alimentar, să contribuie la înţelegerea de către toţi locuitorii de la oraşe şi sate a importanţei şi respectării lor şi la combatarea efectelor negative ale unui consum necorespunzător. În acelaşi scop, se va intensifica activitatea brigăzilor ştiinţifice prin organizarea de întâlniri cu cetăţenii de la oraşe şi sate, iar bibliotecile publice vor stimula lectura cărţilor de educaţie alimentară şi vor organiza expoziţii, recenzii şi prezentări de cărţi cu acest profil tematic.
4. Presa, radioul şi televiziunea îşi vor alcătui planuri proprii de acţiuni de lungă durată în sprijinul educaţiei pentru o alimentaţie ştiinţifică, popularizând o alimentaţie ştiinţifică, popularizând prin articole şi emisiuni prevederile prezentului program. Se vor realiza rubrici speciale, articole, dezbateri, mese rotunde, convorbiri cu medici şi alţi specialişti privind alimentaţia corectă, bazată pe criterii ştiinţifice.
Publicaţiile şi emisiunile care se adresează femeilor, tinerilor, cadrelor didactice vor cuprinde teme menite să ajute familia şi şcoala în promovarea unei comportări chibzuite şi a autoconducerii în alimentaţie. Vor fi poplarizate reţetele culinare care au în vedere diversificarea alimentaţiei şi realizarea unui echilibru între diferitele categorii de alimente, atât în consumul familial, cât şi în cantine şi unităţi de alimentaţie publică.
Întreaga activitate de educare a populaţiei pentru o alimentaţie ştiinţifică se va desfăşura sub îndrumarea şi cu sprijinul de specialitate al Ministerului Sănătăţii.
Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei implică o preocupare sporită din partea Comitetului de Stat al Planificării, Ministerului Aprovizionării Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Comerţului Interior, Uniunii Centrale a Cooperativelor de Producţie, Achiziţii şi Desfacere a Mărfurilor şi a consiliilor populare judeţene pentru crearea condiţiilor necesare producerii prelucrării şi vânzării către populaţie a produselor agroalimentare corespunzător cerinţelor ştiinţific determinate.
Răspunderi importante revin, de asemenea, Ministerului Industriei Construcţiilor de Maşini, Ministerului Industriei de Maşini-Unelte, Electrotehincă şi Electronică, Ministerului Industriei Chimice, Ministerului Economiei Forestiere şi Materialelor de Construcţii, Ministerului Industriei Uşoare, care, în cadrul profilului lor de activitate, trebuie să pună la dispoziţie echipamentele tehnice şi materialele cerute de producerea şi prelucrarea superioară a resurselor agroalimentare, de practicarea unui comerţ modern şi civilizat.
Organele şi organizaţiile de partid, organele centrale şi locale ale puterii de stat vor acţiona cu fermitate pentru înfăptuirea integrală a prevederilor programului de alimentaţie ştiinţifică, pentru ridicarea necontenită a nivelului de trai, a calităţii vieţii întregului nostru popor.
Scînteia, nr. 12407/1986
Citește pe Antena3.ro