x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Radiografii culinare: Mâncare de purcel "bolnav"

Radiografii culinare: Mâncare de purcel "bolnav"

de Tudor Cires    |    21 Ian 2009   •   00:00

Răsfoim, în bucătăria dnei Mar­cela Popa, din Bucureşti, un "document" pe care, împreună, am convenit să îl nu­mim "caiet de reţete din totalita­rism".



Din când în când, reţetele poar­tă menţiuni referitoare la prietena de la care le-a împrumutat: "Cataif (Nu­ţi)", "Ştiucă umplută – de la Dorina", "Biscuiţi cum îi plac lui Andrei (reţetă de la Monica Ghirvasiuc)", "Pulpă de porc, la cuptor, cu sos roşu (Monica G.)"...

Despre această ultimă reţetă ne spune că devenise o adevărată tra­diţie în familie, mâncarea fiind ser­vită cu piure de cartofi şi gogoşari la oţet. "Ori de câte ori aveam prilejul, cumpăram de la ţară, de la o rudă care lucra la un CAP, la zootehnie, câte o pulpă de porc. Nea Mihai era tehnician şi de câte ori se făceau tranşări de animale, acolo, la ei, o parte din carne se împărţea între oamenii din sectorul zootehnic".

Nu ştie foarte exact cum decurgeau lucrurile, doar că din când în când, nu foarte des, ca să nu bată la ochi, vete­rinarul declara că mai multe animale (şi nu numai porci, ci şi oi ori chiar viţei) s-au îmbolnăvit şi trebuie sa­crificate. Bineînţeles, animalele nu aveau nimic. Erau cât se poate de sănătoase! Dar astfel se putea face rost de carne, pe care o achiziţionau pe un preţ de nimic unii dintre specialiştii agricoli (ingineri, medici veterinari, economistul CAP-ului etc.), unele "perso­nalităţi" din comună (între ei, şeful de post şi primarul), precum şi câţiva dintre lucrătorii de la zoo­teh­nie.

Aşa se alegea şi nea Mihai cu câte o jumătate dintr-un purcel, din care vindea mai departe neamurilor "de la oraş". Dna Marcela era cât se poate de mulţumită atunci când primea telefon să se ducă la Căminul studenţesc, de unde lua de la băiatul lui nea Mihai pachetul cu carne şi lăsa banii conveniţi în loc. Iar în drum spre casă trecea pe la Alimentara, să cumpere un borcan de 800 g cu gogoşari şi două cutiuţe cu pastă de tomate.

Punctând, astfel, un moment din viaţa cotidiană a anului 1989, transcriem şi noi, conştiincios, reţeta de "Pulpă de porc, la cuptor, cu sos roşu" într-un alt caiet pe care, poate, îl vom răsfoi peste vreo 20 de ani.


Pulpă din carne de porc, la cuptor, cu sos roşu

Ingrediente: o pulpă de porc, sare, două cepe, piper, două linguri de grăsime, 5-6 căţei de usturoi, un pahar cu vin, zeamă de oase (sau apă fiartă), 100 g pastă de tomate.
Preparare: Pulpa de porc se spală, se curăţă şi se fasonează. Se crestează din loc în loc, cu vârful cuţitului, şi se pun în crestătură jumătăţi de căţei de us­turoi. Cepele se curăţă, se spală, se taie felii şi se aşază pe fundul unei cra­tiţe de fontă (e bună şi o cratiţă emailată), suficient de înaltă şi de largă. Se toarnă deasupra vinul, apoi se acoperă cu zeamă de oase (sau cu apă fiartă, caldă). Se dă la cuptor, cu vasul acoperit, la foc mic. După fiecare sfert de oră, se trage cratiţa şi se răsuceşte pulpa de porc pe altă parte, pentru ca să ia­să carnea bine pătrunsă. După o jumătate de oră, se condimentează zeama, iar după o oră se adaugă în sos şi bulionul şi se mai potriveşte de gust, dându-se la cuptor de data aceasta fără capac. Se lasă până când sosul scade suficient, carnea este moale în interior şi a început să formeze o crustă deasupra. Pentru servire, pulpa de porc se taie felii. Se serveşte cu piure de cartofi, cu sosul (strecurat) deasupra şi cu gogoşari la oţet alături.

×
Subiecte în articol: special porc