x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sportul a revenit în prim-plan

Sportul a revenit în prim-plan

07 Aug 2009   •   00:00
Sportul a revenit în prim-plan
Sursa foto: Revista Sport/

La un pas de retrogradare la finalul stagiunii '87-'88, când a trebuit să se mulţumească doar cu locul 14, Sportul Studenţesc s-a regrupat rapid, iar în ediţia '88-'89 a revenit printre formaţiile de top ale campionatului Diviziei A.

Nu a mai urcat la fel de sus ca în '86, când a ieşit vicecampioană a României, dar tot a încheiat sezonul pe un ono­rabil loc şase, cu doar două puncte mai puţin decât "europea­na" Flacăra Moreni. "Urcuşul s-a pro­dus în retur, când echipa a acu­mu­lat nu mai puţin de 20 de puncte, faţă de numai 14 în turul cam­pionatului.

Un plus, deci, în con­diţiile în care a susţinut numai 8 p­artide pe teren propriu şi 9 în deplasare (raport invers decât în tur). «Acasă», echipa din regie a reu­şit un adevărat tur de forţă, cedând un singur punct (cu o altă formaţie stu­denţească: 0-0 cu «U» Cluj-Na­poca), iar la capitolul goluri primite a înregistrat numai două, ambele din lovituri de la 11 metri", nota zia­rul Sportul acum 20 de ani, dorind să scoată în evidenţă faptul că Sportul nu a avut totuşi un parcurs liniar.

Explicabil însă în condiţiile în care, în prima parte a campionatului, "studenţii" au primit vizita grei­lor Steaua, Dinamo şi Victoria, în faţa cărora nu a obţinut decât un punct din şase posibile, dar şi a Uni­ver­sităţii Craiova, care a plecat cu toate punctele din Regie după un meci de poveste, încheiat cu scorul de 3-2 pentru olteni.

Probabil că eşe­cul cu Ştiinţa a fost şi motivul principal al schimbării, la ju­mă­tatea în­tre­cerii, a conducerii tehnice, Spor­tul renun­ţând în pauza compe­ti­ţio­nală la Mircea Dridea. "Ion V. Ionescu, cel care s-a ocupat de pregătirea echipei în ultimele 17 etape, a reasamblat piesele de bază ale «alb-negrilor», revitalizând jocul echipei în aşa fel încât noul registru tactic impus a început să-şi arate roa­de­le", a mai semnalat Sportul.

Astfel, sub bagheta lui Jackie Ionescu, fostul component al "Craio­vei Maxima", Aurică Ţicleanu, a preluat rolul de conducător de joc, postură în care a atins în multe meciuri forma de odinioară, în vreme de debutantul Dobre l-a scos din echipă pe capriciosul Stănici.

"Sportul a avut o echipă destul de bună în acel an, echilibrată în toate  compartimentele. Iar jucătorii ajunşi la apogeul carierei lor, precum Sorin Răducanu, Gino Ior­gu­lescu, Mihail Marian, Ciucă şi C. Pană I au conlucrat foarte bine cu cei din noul val, şi aici îmi vin în min­te câteva nume, cum ar fi Lu­caci, Dobre, Vicenţiu Iorgulescu, Ţâr­lea, Fl. Stancu şi cel al se­lec­ţio­ne­rului de astăzi, Răzvan Lucescu.

Oricum, echipele studenţeşti tră­iau atunci într-o oarecare boe­mie, nu conta la fel de mult ca la alte for­maţii dacă în­vingeam sau pier­deam, miza era să facem un joc bun şi să mul­ţu­mim publicul", şi-a amin­tit profesorul Jackie Ionescu. Tot la Sportul, şi tot în sezonul '88-'89, şi-au făcut in­tra­rea în fotba­lul mare Marius Şu­mu­dică, Cătălin Necula, fiul lui Rică Răducanu, "Ta­mango", şi Florin Mo­troc, jucători care au adunat ulterior numeroase prezenţe în Divizia A.    


Linia de clasament
6. Sportul Studenţesc    34    15    4    15    52-59    34p

● Puncte realizate pe teren propriu: 26 (a pierdut câte 2 puncte la Universitatea Craiova, Dinamo şi Steaua, câte 1p la Victoria şi "U" Cluj-Napoca).
● Puncte obţinute în deplasare: 8 (câte 2p la "U" Cluj-Napoca, Oţelul şi ASA Tg. Mureş, câte 1p la FC Olt şi Rapid).
● Golgeterii echipei: S. Răducanu - 11 goluri, T. Cristea - 8, Ţârlea - 6 (2 din 11 metri), Stănici, Buţerchi - câte 5, Ţicleanu (1 din 11 metri), Iorgulescu I (2 din 11 metri) - câte 3, Lucaci, Mircea Popa, Dobre - câte 2, Munteanu II, C. Pană I, Pologea, Olteanu - câte 1, S. Drăgan (FCM Braşov) - un autogol.
● Jucători folosiţi: 29; Stănici - 31 de meciuri, C. Pană I, Cristea - câte 30, M. Mihail - 29, manu, Lucaci - câte 28, Mircea Popa - 26, Ţicleanu - 24, S. Răducanu - 22, Pologea - 21, Olteanu - 20, Ţârlea, Iorgulescu I - câte 17, Ciucă - 15, Munteanu II, Dobre - câte 14, Buţerchi - 10, Achim, Iorgulescu II - câte 9, Trâmbiţaş, Fl. Stancu - câte 8, R. Lucescu, Motroc II - câte 7, Burchel - 4, Bondoc - 3, Voicilă, Şumudică, Necula, A. Popescu - câte unul.
● Media notelor echipei: 6,25.
● Media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 22 de jocuri): 1. C. Pană I 6,78; 2. Cristea 6,73; 3. Ţicleanu 6,68.
● Cartonaşe galbene: 35 (14 suspendări) - 16 jucători (cele mai multe: Iorgulescu I, Cristea - câte 4).
● Cartonaşe roşii: S. Răducanu (în etapa I), Ciucă (în etapa a VIII-a şi a XII-a), Trâmbiţaş (în etapa a XXI-a).
● A beneficiat de 6 lovituri de la 11 metri: 5 transformate (Ţârlea 2, Iorgulescu I 2, Ţicleanu), una ratată (Trâmbiţaş); a fost sancţionată cu 8 penalty-uri (7 tran­sformate, unul ratat).

×
Subiecte în articol: special sportul studentesc