O analiză recentă întreprinsă împreună cu inginerul Ionel Borşan, şeful compartimentului furnizare a energiei electrice, din cadrul IRE Galaţi, a scos în evidenţă faptul că în luna decembrie a anului trecut, dar şi în prima lună a anului curent consumul casnic de energie electrică a fost depăşit.
Practica demonstrează că nerecurgerea la mijloacele de economisire aflate la îndemână generează întotdeauna risipă – ne spunea interlocutorul.
Depăşirea cotei de consum stabilite este consecinţa unei sumare educaţii în ceea ce priveşte gospodărirea cu maximă grijă a energiei electrice. Această acţiune nu a căpătat un caracter de masă, aşa cum este prevăzut în decretele 310 şi 315 din octombrie 1988, ci se desfăşoară încă sporadic, nesistematic. Astfel, nu se urmăreşte, aşa cum ar trebui, nivelul consumului zilnic sau periodic pe apartament, scară şi bloc, unii locatari încă mai utilizează aparate de sudură pentru lucrări particulare, folosesc instalaţii improvizate de iluminat sau încălzire în balcoane, verande, subsoluri, magazii ori utilizează aparate (altele decât cele din reţeaua comercială) pentru pregătirea hranei – aşa cum este cazul căminelor muncitoreşti pentru tineret ale TAGCM şi IMEH. De asemenea, un control inopinat la blocurile de locuinţe ale IAS Galaţi, din zona Tuluceşti, a scos la iveală instalaţii energofage improvizate, utlizate de numeroşi locatari.
– Să înţelegem că spiritul gospodăresc de economie a energiei electrice s-a stins la unii cetăţeni?
– Nici vorbă! Iată un singur exemplu. Locatarii scării IV, blocul "Olt", au înlocuit uşa de acces pe acoperiş cu o alta confecţionată din sticlă, utilizându-se astfel mai bine lumina naturală. Şirul ar putea continua. Nu este greu să curăţim, atunci când trebuie, luminatoarele, să ştergem de praf, de var becurile de iluminat de pe casa scărilor, să înlocuim consumatorii de putere mai mare cu alţii mai economicoşi…
– Problema automatelor de scară, care poate conduce la reducerea consumului energetic cu circa două treimi, se pare că a rămas încă nerezolvată.
– Din cele aproape 1.800 de scări ale blocurilor municipiului Galaţi, aproape 500 sunt prevăzute cu întrerupătoare automate. Costul relativ ridicat, inerţia unor conduceri de asociaţii de locatari, calitatea uneori necorespunzătoare a execuţiei şi montajului automatelor (la Asociaţia 187, automatele de scară montate de curând nu au funcţionat decât câteva zile!) au contribuit la încetinirea acţiunii.
– De la risipitori de energie electrică la consumatori frauduloşi nu e decât un pas…
– E drept, mai sunt şi din aceştia, nu mulţi, însă pe care comisiile întreprinderii noastre i-au depistat. Între ei se detaşează Doina Szendrei, Strada Dumbrava Roşie nr. 9, care a consumat fraudulos 7.770 KW/h, şi anume consumul mediu anual a 14 locatari şi alţii, pentru care s-au aplicat sancţiunile de rigoare, conform legii.
Aşadar, economisirea energiei electrice este o problemă ce priveşte pe fiecare dintre noi. Pentru aceasta este necesar să se aplice noi şi noi modalităţi de economisire, de utilizare raţionată, corespunzător nivelurilor de consum aprobate, să se implice mai mult fiecare locatar în larga acţiune de bună gospodărire raţională, judicioasă a consumului de energie electrică. Este o datorie a noastră, a tuturor.
Marian Muşat - Viaţa nouă, jud. Galaţi, nr. 13141 din 1989
Pentru îmbutelierea produsului "aracet" Întreprinderea Chimică "Victoria" din Târgovişte folosea sticle tip Omnia fabricate de Întreprinderea de Sticlărie Bucureşti. Livrarea către comerţ a produsului se făcea în cele mai bune condiţii, deoarece Întreprinderea Victoria dispune şi de capacele necesare care asigură păstrarea în condiţii de bună calitate a produsului pe timp îndelungat.
De un timp însă Victoria primeşte pentru îmbutelierea aracetului borcane de un litru pentru care sunt necesare capace speciale, din tablă, şi care au ca destinaţie uzuală ambalarea produselor alimentare. Surprinzător este faptul că centrala de profil din Bucureşti a reorientat aprovizionarea cu ambalaj a întreprinderii din Târgovişte de la Bucureşti la… Baia Mare! După câte se ştie, titulară de plan este chiar centrala tutelară care prin acest procedeu, cel puţin curios, face să se modifice cheltuielile pentru transport, dar nu spre o scădere a acestora, ci spre creşterea accentuată a lor. Calculul exact al acestor valori îl lăsăm în seama specialiştilor, dar chiar şi fără cifre se vede cât se poate de clar că este mai mult decât recomandabil ca Întreprinderea Chimică Victoria să se aprovizioneze cu ambalaje de la zeci, şi nu de la sute de kilometri distanţă.
Gavrilă Inoan - Scînteia Tineretului, nr. 12383 din 1989
Citește pe Antena3.ro