x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 5.400 euro plus amendă - ultimul atac al Fiscului la buzunarele românilor.

5.400 euro plus amendă - ultimul atac al Fiscului la buzunarele românilor.

de Daniela Ivan    |    12 Iun 2011   •   21:00
5.400 euro plus amendă - ultimul atac al Fiscului la buzunarele românilor.

Fiscul a inceput vanatoarea de jurna­listi, realizatori TV, analisti politici, artisti sau analisti financiari pe care vrea sa-i transforme din contribuabili onesti in infractori fiscali. Sefii ANAF sustin ca toate persoanele care au desfasurat activitati independente si au depasit cumulat, pe mai multi ani, plafonul de 118.000 de lei aveau obli­gatia sa se inscrie ca platitori de TVA si sa achite anual aceasta taxa. Proble­ma este ca oamenii nu au stiut despre aceasta obligatie iar Fiscul nu i-a anuntat, desi i-a stiut pe fiecare cu nu­me si prenume.

De mai bine de cinci ani fiecare contribuabil care desfasoara activitati independente, in care se incadreaza si drepturile de autor, primeste acasa o instiintare cu su­mele pe care le are de plata catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. In aceste instiintari Fiscul nu pomenea nimic despre faptul ca are TVA de recuperat. Din aceasta cau­za, avocatii si consultantii fiscali con­sidera ca reprezentantii ANAF, adica ai Fiscului, sunt vinovati de si­tuatia creata. "De ce ANAF nu a facut nimic atata timp, mai ales ca i-a stiut in fiecare an pe cei care au depasit pla­fonul. Declaratia 200 se depune la Fisc pe 15 mai, iar functionarii de acolo puteau, aveau chiar obligatia, sa-i inregistreze ca platitori de TVA din oficiu", a declarat Gabriel Biris, consultant fiscal. Acesta a tinut sa precizeze ca din nefericire neglijenta functionarilor de la ANAF nu-i scu­tes­te pe contribuabili de plata retroactiva a TVA.

Pe de alta parte, avocatul Gheor­ghe Piperea spune ca nu este normal sa fie aplicata taxa pe valoarea adau­gata la emisiunile TV sau la alte creatii artistice. Acesta considera ca Ministerul de Finante vrea sa scoata bani si din piatra seaca. "Daca un ziar sau o televiziune are contract de cesiune de drepturi de autor cu o pesoana, atunci pe acest contract nu trebuie platit TVA", a explicat Piperea. Acesta a mai adaugat ca numai daca au­to­rul are un contract ferm cu o te­le­vi­ziune in care se precizeaza ca trebuie sa livreze un numar fix de materiale sau emisiuni, atunci s-ar putea pune problema platii TVA, dar nici in aceasta situatie nu se poate face re­tro­activ. "In aceasta situatie, ziaristii sau artistii ar putea fi obligati sa plateasca TVA, dar numai de acum incolo, in nici un caz retroactiv", a mai precizat Piperea.

Desi au dat dovada de neglijenta in serviciu, reprezentantii Fiscului nu se multumesc sa i-a retroactiv TVA, ci au calculat penalizari si amenzi care, in multe cazuri, de­pa­sesc de 2,5 ori sumele datorate initial. Se ajunge la sume ametitoare. De exemplu, o persoana care a atins plafonul de TVA la finalul anului 2006 are de platit minimum 22.420 de lei (aproximativ 5.400 euro) pentru fiecare an 2007-2009 si res­pectiv 25.370 lei pentru 2010, in urma majorarii TVA in luna iulie de la 19% la 24%. La aceste sume se adauga penalizari de intarziere de 150% pe an la care se adauga o amenda de 15% din suma datorata.
Pozitia ANAF este profund imo­rala, considera Biris. "Nu mi se pare corect, avand in vedere ca si ANAF a gresit, sa se aplice dobanzi de in­tar­ziere si amenzi celor care nu au platit la timp", a spus Biris. Acesta a mai precizat ca dobanzile se ridica chiar si la 150%, iar amenda este de 15% din suma datorata.

Dupa ani intregi de tacere, de ca­te­va luni, reprezentantii ANAF s-au trezit din somn si fac declaratii naucitoare, erijandu-se in justitiari. Au inceput sa faca liste cu cei care au de platit TVA pe care incearca sa-i pre­zinte opiniei publice drept infractori.

"Cu toate ca suntem constienti de atacurile mediatice la care suntem si vom fi expusi in urma acestor inspectii fiscale, verificarile vor conti­nua pana la ultima persoana. Nimeni nu este mai presus de legea fiscala. Persoanele fizice care au obtinut aceste venituri si au depasit plafonul prevazut in lege aveau obligatia de a se inregistra ca platitori de TVA la organele fiscale de care apartin. Ar fi trebuit sa-si onoreze obligatiile fata de stat conform reglementarilor legale in vigoare", a declarat Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Ar fi bine ca acesta sa ne explice de ce ANAF nu s-a sesizat din oficiu si nu i-a pus la plata pe acesti "contri­buabili rai". Ar fi bine sa ne explice cati bani a pierdut bugetul din negli­jen­ta ANAF prin TVA-ul aferent ani­lor 2003-2005, care deja s-a prescris.

Bugetul nu a pierdut bani
Analistii economici sustin ca statul nu a pierdut nici un leu pentru ca nu a incasat TVA-ul de la cei care desfasoara profesii liberale. Banii au fost luati fie de la consumatorul final, fie de la companiile pentru care au lucrat vedetele si ziaristii respectivi. "Persoanele care au desfasurat activitati independente au avut ca si clienti companii, companii care daca ar fi facturat si-ar fi dedus TVA-ul", a mai explicat Biris. In realitate, toata lumea stie, TVA a fost platit, in tot acest timp, de catre ultimul platitor de TVA din lantul de plati, iar plata lui acum de catre cel care a castigat din drepturi de autor dubleaza aceasta taxa, in conditiile in care companiile pentru care au lucrat nu-si mai pot acum recupera TVA-ul de la stat. Rezulta ca Fiscul face acum o dubla impunere pentru aceeasi suma si doreste mai ales penalizarile aferente anilor 2006-2010, ceea ce inseamna ca a premeditat aceasta amanare de notificare.

Intimidarea personalitatilor publice
Exista suspiciuni ca Lista Fiscului poate fi considerata o metoda de a intimida personalitatile publice incomode. "Sunt persoane la care trebuie sa li se bage pumnul in gura", spune avocatul Gheorghe Piperea. Cum ar putea fi folosita aceasta lista ca arma politica? Simplu! Contribuabili aflati in aceasta situatie au inteles ca pot sa castige timp si sa astepte sa se prescrie anul 2006, apoi 2007 si tot asa. Majoritatea s-au angajat intre 2008-2010 cu carte de munca sau si-au deschis firme si au renuntat sa mai lucreze pe drept de autor, acum astepta sa treaca timpul. Totusi, nu toti vor reusi sa faca asta, pentru ca Fiscul face liste cu ziaristii, actorii, cantaretii la care a inceput sau va incepe controalele. "Cei la care se incep controalele nu mai pot beneficia de prescrieri, potrivit legii", a mai spus Biris. Este imoral, pentru ca in timp ce unii vor scapa sau vor plati mai putin, altii vor fi storsi de ultimul banut.

×
Subiecte în articol: special anaf