x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A patra zi de proteste: Deşteaptă-te române!

A patra zi de proteste: Deşteaptă-te române!

de Daniela Ivan    |    16 Ian 2012   •   21:00
A patra zi de proteste: Deşteaptă-te române!

A patra seara de proteste in Bucuresti a adus in strada peste 2.000 de oameni, insa numarul acestora putea fi mai mare daca jandarmii nu opreau mai multe grupuri de tineri sa intre in piata. Jandarmii au organizat filtre la gurile de iesire de la metrou Universitate si au verificat persoanele banuite ca ar avea asupra lor mate­riale pirotehnice, arme albe sau alte obiecte contondente.

Multi dintre tinerii care incercau sa ajunga in zona manifestantilor fie au fost intorsi din drum, fie au fost ridicati si dusi la dube. Cei care nu s-au putut legitima au fost filmati de un cameraman al Jandarmeriei in timp ce erau interogati in legatura cu identitatea. Oamenii care erau recunoscuti ca fiind in trecut inscrisi in baza de date a Jandarmeriei au fost dusi la dube sau li s-a interzis accesul la manifestatie. Ceilalti, odata legitimati si perchezitionati, au primit dreptul de a participa la miting. In jurul orei 23 un grup de 200 de tineri a fost oprit sa ajunga la Universitate fiind blocat in zona Pietei Unirii.

O masina a fost incendiata
Oamenii au manifestat pasnic, piata nu a fost blocata. Manifestantii s-au plasat in doua grupuri despartite de Bulevardul Balcescu si au comunicat intre ei ca de la o peluza la alta. Manifestantii din fata Institutului de Arhitectura au inceput sa aprinda lumanari. Se canta 'Desteapta-te romane', se scandeaza 'Basescu, n-ai curaj sa pleci!'. Protestatarii din Piata Universitatii au aplaudat un grup de oameni care au purtat pe umeri un sicriu. In multime au fost si mai multe cruci inscriptionate cu numele 'Basescu Ceausescu'.

Desi protestul a fost pasnic, jandarmii au dat de mai multe ori cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii. Totusi, pe strada Constantin Mile persoane necunoscute au incendiat un autoturism. 113 persoane care au venit in Piata Universitatii au fost duse la sectii de politie din Capitala, dupa ce asupra lor au fost gasite cutite, bastoane telesco­pice, droguri, lanturi si pietre.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat ca pana la ora 22.00 au fost duse la sectii de politie din Capitala 54 de persoane.

Militaru a precizat ca printre cele 54 de persoane sunt doi barbati care aveau asupra lor cutite si bastoane telescopice, o femeie gasita cu un cutit, precum si un alt barbat depistat in zona Spitalului Coltea cu un pistol cu bile, pentru care nu avea acte de provenienta. Jandarmii au mai gasit in urma controalelor persoane care aveau droguri, dar si rucasacuri pline cu pietre si lanturi, au informat reprezentantii Jandarmeriei. La miezul noptii ultimii protestatari au parasit Piata Universitatii.

×