Cel mai potrivit slogan de campanie pentru Traian Băsescu ar fi "Am ştiut şi am tăcut/Am promis şi n-am făcut". După cinci ani de mandat, preşedintele lasă în urmă un şir lung de promisiuni pe care nu le-a respectat şi un noian de aşa-zise dezvăluiri despre fapte de corupţie sau de imoralitate ale adversarilor săi politici, făcute întotdeauna mult după întâmplarea lor şi lăsate întotdeauna fără urmări penale, dovedind că nu aveau alt scop decât manipularea publicului şi a contextului politic.
Traian Băsescu îşi face des bilanţul mandatului său prezidenţial, vorbind despre împlinirile luptei cu "sistemul" şi, în treacăt, despre greşelile, nu cele majore, pe care le-a făcut, ci despre cele de imagine, care i-au afectat procentele în sondaje.
Jurnalul Naţional a făcut bilanţul promisiunilor neonorate ale preşedintelui şi al manipulărilor lansate de şeful statului de la începutul mandatului său până ieri. De câte ori are de lovit un adversar, Băsescu este lovit brusc de amintiri şi scoate din joben informaţii depre lucruri petrecute cu ani în urmă, pe care el însuşi le acuză a fi ilegale, dar pe care le-a tăinuit de fiecare dată, pentru că "nu l-a întrebat nimeni". În februarie 2007, Băsescu spunea că sistemul îi cere să nu vadă, să nu audă şi să nu spună.
"Un conflict fundamental de data aceasta între mine şi toate partidele va veni şi se va propaga în condiţiile în care efortul major al tuturor partidelor, efortul major al tuturor mogulilor media în buna înţelegere cu partidele este să aibă un preşedinte care să reprezinte cam statuia aceea care e dragă mafiei, cu ochii acoperiţi, cu urechile acoperite, cu gura acoperită. Deci toţi aceşti oameni îmi cer să nu aud, să nu vad, să nu spun ceva." Ceea ce a şi făcut, cu menţiunea că a spus doar când i-a convenit lui şi ce i-a convenit lui.
CASA DIN MIHĂILEANU
Una din primele promisiuni făcute de Traian Băsescu după instalarea în funcţie a fost aceea că va rezolva problema casei din Strada Mihăileanu, pe care şi-a dat-o singur când era primar, deşi avea în proprietate alte locuinţe. Imediat după alegerile din 2004, când a ieşit la iveală subiectul şi el a fost fotografiat ieşind din casa din Mihăileanu "cu o şacoşă cu lenjerie intimă", potrivit propriilor declaraţii, Băsescu a promis că va renunţa la această locuinţă, recunoscând că "există o problemă" în ceea ce priveşte achiziţionarea ei. Exact a doua zi după ce a făcut promisiunea că va rezolva problema, Elena Udrea, în calitate de avocat, a făcut un act adiţional la contractul de achiziţie, scoţându-l pe Băsescu din ilegalitate.
Luni seara la OTV Băsescu a explicat că nu vede nici o problemă în felul în care a obţinut locuinţa din Strada Mihăileanu: "Este un apartament (...) A rămas soluţia dată de procuror, că este legal achiziţionat. Deci eu nu spun că a fost achiziţionat la preţul pieţei, că a fost achiziţionat de la Primărie, dar trebuia să plec din casa RAAPPS-ului că nu mai eram ministru... asta e", a explicat Băsescu referindu-se la ancheta Parchetului în acest caz.
DEMISIA ÎN 5 MINUTE ŞI PIAŢA UNIVERSITĂŢII
"Demisionez în 5 minute" este probabil una dintre cele mai renumite fraze rostite de Traian Băsescu în mandatul său prezidenţial. Promisiunea a fost făcută înainte ca Parlamentul să voteze suspendarea sa din funcţie, în 2007, înainte de referendum. Promitea să demisioneze în 5 minute în cazul în care parlamentarii ar fi votat în favoarea suspendării. După ce votul s-a dat, Băsescu s-a răzgândit în 5 minute, invocând imoralitatea celebrului 322. Şi nu a fost singura promisiune. "Vă propun ca o dată la trei luni să ne vedem în Piaţa Universităţii.
În ultima sâmbătă din trei în trei luni să ne vedem la ora 17:00 aici", a urlat Traian Băsescu în faţa mulţimii adunate în Piaţa Universităţii după ce referendumul l-a repus în funcţia de preşedinte. Nici măcar o dată întâlnirea lui Băsescu cu poporul nu s-a mai produs.
Luni seara la OTV Băsescu a declarat:
"Eu am trecut pe acolo în fiecare a treia sâmbătă din lună, dar nu era nimeni".
AFACERILE LUI MIRCEA BĂSESCU
O altă promisiune neonorată a preşedintelui se referă la explicaţiile privind acuzaţiile legate de implicarea fratelui său, Mircea Băsescu, în afaceri cu armament. "Preşedintele României va explica la momentul oportun ce se află în spatele manipularii politico-mediatice care vizează discreditarea statului", se preciza într-un comunicat al Preşedinţiei la sfârşitul lunii august.
ŞTIA CU CINE VORBESC MINIŞTRII LA TELEFON
"Niciodată n-o să folosesc instituţiile statului în scopuri personale, n-o să folosesc serviciile secrete şi informaţiile pe care le voi primi pentru a-mi ataca adversarii, niciodată n-o să intervin în Justiţie, în dosare", declara Băsescu la începutul mandatului, imediat după alegeri. Ce a urmat? Un noian de informaţii scurse de la serviciile secrete pe care le-a lansat pentru a-şi ataca adversarii. De asemenea, au venit de la el informaţii din dosarele aflate în lucru la procurori, şeful DNA, Daniel Morar, mărturisind nonşalant într-o emisiune televizată că "vorbeşte cu domnul preşedinte la telefon despre dosare".
Iată ce susţinea luni seara la OTV Traian Băsescu: "Domnule Diaconescu, nu ştiu dacă vă daţi seama câte trec prin mâna unui preşedinte timp de cinci ani, câte documente oficiale ale statului român. Aş fi putut, dacă nu aveam, dacă nu eram responsabil, să folosesc documente şi informaţii de să ţinem toată piaţa ocupată, dar ce fel de preşedinte aş fi fost eu dacă utilizam instituţiile statului în campanie?". Şi iată ce declara Traian Băsescu în ianuarie 2007 la TVR, spunând el însuşi că foloseşte informaţii de la serviciile secrete şi, chiar mai mult, recunoscând că ştie ce vorbesc miniştrii Cabinetului Tăriceanu la telefon.
"În septembrie 2005 am mers la o şedinţă de Guvern şi i-am avertizat pe miniştri să aibă grijă cu cine vorbesc la telefon. Le-am spus: sunt două mii şi ceva de mandate de ascultare şi voi vorbiţi tocmai cu unii aflaţi în atenţia organelor penale", a relatat Băsescu, precizând că spusele sale pot fi probate cu stenograma şedinţei de Guvern de atunci.
BILEŢELUL ROZ, TĂINUIT DOI ANI
Bileţelul roz al Elenei Udrea, scos din poşetă în 2007, vorbea despre fapte petrecute în 2005, încercări, evident ilegale, ale premierului Tăriceanu de a influenţa dosarele lui Dinu Patriciu. Au urmat şi dezvăluiri despre conversaţii purtate în privat, la un restaurant din Snagov, de Patriciu, Tăriceanu şi Sorin Roşca Stănescu ("Ştiu despre întâlnirea premergătoare anulării - demisiei premierului, n.n. - cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist, care are şi el afaceri legate de omul de afaceri, şi cu un foarte important reprezentant al unui trust de ţigări"), dezvăluiri despre faptul că Tăriceanu a chemat-o pe Monica Macovei să intervină şi în faţa ei în favoarea lui Patriciu.
Toate aceste lucruri se întâmplaseră în 2005, dar Traian Băsescu a vorbit despre ele de-abia în 2007, tăinuind deci posibile fapte penale: "După sosirea de la Belgrad am trimis la Cancelaria premierului atât raportul, cât şi cardul de corespondenţă privată pe care l-a anexat raportului în momentul în care mi-a trimis aceste documente, undeva în prima parte a anului 2005. Semnificaţia cardului era că domnul prim-ministru îmi propunea un parteneriat. (...)
"Această tentativă de a mi se sugera intervenţia la Parchet, acest tip de parteneriat domnul prim-ministru l-a mai încercat şi cu alţii. A încercat cu procurorul general din acea vreme pe care l-a sunat, mult mai târziu, după transmiterea mesajului privat. L-a incercat şi cu Parlamentul României pe 8 noiembrie, când a avut un discurs în Parlament legat de subiectul Petromidia. L-a încercat şi cu Monica Macovei, când a chemat-o în biroul său pentru a se întâlni cu un important om de afaceri, exact pe aceeaşi temă." Întrebat de ce a ţinut secret subiectul timp de doi ani, Băsescu a pretextat că "dacă se afla, ratam aderarea la UE".
ÎN 2008 NU A VRUT SĂ SPUNĂ CINE L-A VIZITAT ACASĂ
În mai 2008, Băsescu declara la Realitatea tv că au fost politicieni care au venit la el acasă şi la birou pentru a cere intervenţii în justiţie, refuzând însă să precizeze din ce partide erau respectivii oameni politici. "Datorită legăturii reale, de-acolo vin, din PD-L, datorită legăturii PD-L - preşedinte s-a transmis partidelor opţiunea mea, care a fost să nu negociez. Erau de negociat multe. Spre exemplu, intervenţii în Justiţie pe care eu nu le fac. Şi au fost politicieni care au venit şi la mine acasă, solicitând intervenţii în Justiţie", a spus Băsescu.
El a spus că nu a sesizat Justiţia, pentru că demersul nu s-a pus în aplicare. Băsescu a precizat că a refuzat să negocieze cu politicienii care i-au cerut să discute despre dosare. Preşedintele a adăugat apoi că respectivii politicieni au venit "şi acasă, şi la birou, deci şi la birou, şi acasă" şi a menţionat că nu doreşte să dea nume, pentru că are "experienţa unor anunţuri târzii", admiţând că se referă la scandalul "bileţelului roz".
IERI L-AU LOVIT AMINTIRILE ŞI A SPUS
Ieri, lovit brusc de amintiri, Băsescu a reluat declaraţia din 2008, dar de data aceasta a dat şi nume. "Pot să vă spun, Adrian Năstase a venit la mine acasă în prima parte a mandatului meu. Orban, când a avut accidentul cu maşina, cu copilul lovit pe trecerea de pietoni. Voia să găsim o soluţie să se închidă dosarul. Vă pot face această afirmaţie, dacă o va nega o să am toate probele că a făcut-o. Pe Ludovic Orban, când a avut accidentul, îl frământa dacă pe Cotroceni sistemul de supraveghere filmează şi trecerea de pietoni.
Era interesat dacă poate continua minciuna că nu a atins copilul", a declarat preşedintele miercuri la Realitatea FM. Băsescu a precizat că poate demonstra vizitele cu registrul de la domiciliul său şi că "lista" poate continua, dar nu a menţionat şi alte nume. El a spus, la solicitarea moderatorului, că a dezvăluit aceste aspecte doar acum, cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale, pentru că nu l-a întrebat nimeni până acum, făcându-se că uită de declaraţiile din 2008, când fusese întrebat despre cine vorbeşte.
NUMIREA LUI SĂFTOIU LA SIE
Tot amintirile l-au făcut pe Traian Băsescu să spună, cu intenţia de a lovi în fostul său consilier, Adriana Săftoiu, că l-a numit pe soţul acesteia şef la SIE la rugămintea ei. "Cel mai urât lucru este ca după ce te-a luat cineva dintr-un purtător de cuvânt, te-a făcut ministru, consilier prezidenţial este rang de ministru. Ţi-a poftit sufleţelul să-ţi fie soţul şef de serviciu secret. Ţi l-a făcut preşedintele şef de serviciu secret. Şi, când constaţi că e căciula mai mare decât capul soţului, să te superi că ţi l-a schimbat. Păi cine l-a pus să vorbească prostii?", a spus Băsescu la OTV, referindu-se la modul cum a ajuns Claudiu Săftoiu şef la SIE.
La momentul numirii acestuia, Traian Băsescu făcea elogiul competenţei lui Săftoiu. De altfel, ieri, la Realitatea FM, Băsescu a spus că l-a propus în mod constituţional pe Claudiu Săftoiu în funcţia de director al SIE, că acesta "părea că avea nişte calităţi", dar, după ce a ajuns pe funcţie, a devenit "un eşec". El a afirmat din nou că Adriana Săftoiu a ţinut foarte mult ca soţul ei să fie şef la SIE.