x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special A XI-a noapte - Europa incendiata

A XI-a noapte - Europa incendiata

de Irina Cristea    |    08 Noi 2005   •   00:00
A XI-a noapte - Europa incendiata

In regiunea pariziana, fiecare noapte de violente se incheie cu un bilant si mai sumbru decat precedenta. In timp ce autoritatile promit masuri ferme, revoltele au facut o prima victima si se extind, treptat, spre alte state europene. Corespondentul Realitatea TV la Paris, Sanda Nicola, transmite si pentru Jurnalul National despre o revolta ce seamana tot mai mult cu o operatiune bine pusa la punct.

Violentele din Franta se intensifica de la o noapte la altasi au facut o prima victima. Numarul autovehiculelor incendiate si al persoanelor retinute este in crestere, in conditiile in care autoritatile pregatesc masuri noi cu care spera sa readuca situatia sub control.

Inca o noapte de violente in Franta, inca un bilant ingrijorator, poate cel mai ingrijorator de pana acum. In afara de numarul tot mai mare de masini incendiate si de arestari, in noaptea de duminica spre luni s-a inregistrat si o prima victima a confruntarilor de strada. Este vorba despre un barbat in varsta de 61 de ani, dintr-o suburbie din nordul Parisului, care a murit in urma unei lovituri primite vineri seara. Barbatul se afla in fata blocului si discuta cu un vecin cand un tanar aflat in apropiere a aruncat in el cu o piatra. Victima a fost transportata la spital, dar a murit dupa cateva zile de ingrijiri. Un bebelus de 1 an se afla in stare grava dupa ce a fost atins de pietrele aruncate de protestatari spre doua autobuze.

ARME NOI. A 11-a noapte de revolte s-a soldat cu incendierea a peste 1.400 de masini, atacarea mai multor cladiri publice, printre care si cateva biserici si scoli, arestarea a peste 400 de persoane si ranirea a 36 de membri ai fortelor de ordine. Autoritatile sunt cu atat mai ingrijorate, cu cat doi dintre politisti au fost atinsi de focuri trase cu arme de vanatoare cu bile in timpul violentelor inregistrate in suburbiile Grigny, la sud de Paris. Politistii se tem chiar ca tinerii care participa la violentele urbane vor recurge in curand la arme mai sofisticate. "Cei mai multi dintre acesti adolescenti sunt instruiti de catre delincventii si liderii de bande din suburbii." In trecut, cand efectuam razii la domiciliile acestor infractori, descopeream droguri, grenade si arme de foc. Inca nu au inceput sa utilizeze aceste arme, dar nu avem motive sa credem ca nu o vor face in viitor", a declarat Jean-Christophe Carne, presedintele unui sindicat al politistilor.

FARA SUCCES. Toate acestea au loc la mai putin de 24 de ore dupa ce liderii de la Paris ieseau din reuniunea de urgenta a Consiliului de securitate interna si anuntau ca noi masuri vor fi luate pentru restabilirea ordinii si a securitatii, prioritatea absoluta in acest moment. Premierul Dominique de Villepin a atentionat ca autoritatile nu vor accepta existenta unei zone unde legea nu este respectata, iar ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, a spus ca daca "ordinea republicana nu va domni din nou in cartierele implicate in violente, vor domni bandele, mafia sau un alt tip de ordine".

Ordinea de orice fel se arata insa tot mai dificil de instaurat. Unda de soc provocata de violentele din regiunea pariziana s-a extins asupra intregii provincii. Mai mult, tinerii revoltati pun stapanire, putin cate putin, pe alte orase importante, cum ar fi Lille, Strasbourg, Tolouse, Saint-Etienne Nantes si Marseille. Insensibili la apelurile la ordine lansate de autoritati, ei par sa nu tina seama nici de interventia clericilor musulmani. O organizatie islamica a condamnat "cu cea mai mare fermitate" violentele, iar Uniunea organizatiilor islamice din Franta le-a cerut tinerilor musulmani sa se calmeze.

PRECEDENTE. Problemele cu care se confrunta acum Franta constituie un "atu" al timpurilor moderne, care atinge aproape toate tarile occidentale. De exemplu, in aprilie 1981, au avut loc puternice confruntari intre politie si imigranti in cartierul londonez Brixton sau in anul 1992, la Los Angeles, cand presa a calificat violentele drept un veritabil "razboi civil".

Franta nu este singura tara occidentala confruntata cu periferii devenite ghetouri etnice. Parisul admite de mult ca situatia imigrantilor nu este una stralucita, ca tinerii traiesc in imobile urate, in cartiere rau-famate, ca viata lor se desfasoara intr-o atmosfera cenusie, in care autoritatile intervin, de cele mai multe ori, nu pentru a ajuta, ci pentru a face ordine.

STIGMAT. Problema periferiilor constituie punctul de intalnire a numeroaselor probleme pe care responsabilii francezi le-au lasat sa se adune, ajungandu-se la o situatie greu de stapanit.

DINCOLO DE GRANITELE FRANTEI
Temerile cele mai mari ale europenilor sunt pe cale sa se confirme. Unda de soc provocata de violentele din Franta incepe sa se extinda in alte state de pe continent. Dupa ce in noaptea de sambata spre duminica autoritatile din Bremen (nord-vestul Germaniei) au anuntat ca mai multe masini si o cladire abandonata au fost incendiate, o noapte mai tarziu a venit randul Berlinului sa se confrunte cu incidente similare. Cinci vehicule dintr-un cartier sarac din Berlin au fost incendiate, iar politia nu exclude ca raufacatorii sa fi vrut sa imite imigrantii care actioneaza in suburbiile franceze. Nimeni nu a fost ranit, iar necunoscutii care au comis aceste acte au reusit sa fuga. Dupa Franta si apoi Germania, a venit si randul Danemarcei. Potrivit site-ului israelian Arutz Sheva, musulmanii din orasul danez Arhus au iesit pe strazi la sfarsitul saptamanii trecute, chemandu-si fratii la Intifada (razboiul sfant islamic). "Acest pamant ne apartine", au strigat musulmanii din Arhus, citati de Arutz Sheva. Unul dintre manifestanti, un barbat mascat, le-a spus jurnalistilor danezi ca musulmanii nu mai vor sa fie persecutati si hartuiti. Pe strazile orasului, manifestantii au scandat in repetate randuri: "Aceasta este zona noastra! Noi dictam aici!". Site-ul israelian sustine ca nemultumirile musulmanilor din Arhus au ajuns la apogeu in momentul in care cotidianul danez The Jyllands Pos a publicat o caricatura despre profetul Mohammed. Situatia ameninta sa devina tensionata si in Belgia. Tot in noaptea de duminica spre luni, autori necunoscuti au declansat trei focare de incendiu in Bruxelles. Cinci autoturisme au luat foc. Nu departe de aceasta zona exista un cartier cunoscut pentru inclestarile care au avut loc aici, in urma cu sapte ani, intre imigranti si fortele de ordine, dupa ce un traficant de droguri a murit in timp ce politistii se straduiau sa il retina. (Irina Cristea, Anca Aldea)

PRESA AVERTIZEAZA
Politica pentru imigratie a Frantei a suscitat analize in publicatiile interne si internationale, care pun sub semnul intrebarii modelul social francez si avertizeaza asupra posibilei aparitii a unor astfel de probleme si in restul Uniunii Europene.

Le Figaro avertizeaza asupra unei "contaminari ingrijoratoare", in conditiile in care violentele s-au raspandit, in acest sfarsit de saptamana, si in alte provincii, "in pofida apelului la calm facut de reprezentanti si de organizatiile care isi desfasoara activitatea in suburbii".

Liberation semnaleaza ca ingrijorarea manifestata de populatie in legatura cu capacitatea statului de a garanta ordinea publica ar putea sa se transforme "in panica" in fata "numarului crescut de acte extreme de violenta".

Le Monde afirma ca incidentele ridica semne de intrebare asupra modelului social promovat de Franta. "Leaganul drepturilor omului si sanctuarul unui generos model social se dovedeste a fi incapabil sa asigure conditii de trai decente pentru tinerii francezi" descendenti ai imigrantilor care au contribuit la succesul economic al Frantei. Cotidianul spaniol ABC considera ca nemultumirile comunitatii de imigranti au fost "ignorate de prea mult timp".


Mizerabilii oameni normali


NEPUTINTA. Politia si pompierii au scapat de mult situatia de sub control
Cei doi tineri, Bouna Traore si Zyed Benna, a caror moarte a provocat revolta "mizerabililor" de la suburbiile Parisului si din alte orase din Europa, erau considerati, de catre prietenii lor, niste oameni normali.

FOTBALISTUL. Bouna avea 15 ani si era originar din Mauritania. "Pustiul era mic de inaltime si n-ar fi facut rau nimanui", isi aminteste un prieten. "Juca fotbal si chiar se pricepea la asta", spune un altul. De altfel, in ziua in care au murit electrocutati accidental, Bouna si Zyed tocmai se intorceau de la un meci de fotbal. Pe drum, s-au intalnit cu un politist si au luat-o la fuga. Era in dupa-amiaza zilei de 27 octombrie, pe la ora 17:20. Pustii au dat nas in nas cu o echipa de politie aflata in apropiere pentru a investiga o posibila spargere in cartierul Clichy-sous-Bois de la periferia Parisului. Bouna, Zyed si un alt prieten al lor, Muttin Altum, in varsta de 17 ani, au luat-o la fuga si au incercat sa se ascunda intr-o centrala electrica.

Aproximativ 50 de minute mai tarziu, luminile s-au stins in cartierul Clichy-sous-Bois. Era pana de curent. Bouna si Zyed au murit electrocutati. Prietenul lor, Muttin, a ajuns la spital in stare grava. "Este normal s-o iei la sanatoasa cand vezi politisti. Si eu am procedat la fel de multe ori", marturiseste Diadie Camara, in varsta de 18 ani, una dintre cunostintele lui Bouna. De pe patul spitalului, Muttin isi aminteste de acea zi: "Ne intorceam de la un meci de fotbal. Eram zece. I-am vazut pe politisti si am incercat sa evitam interogarile lor de lunga durata". Le era teama ca, odata ajunsi la sectia de politie, ar fi putut petrece cel putin cateva ore acolo. Cateodata, spune Muttin, parintii copiilor trebuie sa se prezinte personal pentru a-i lua de la sectia de politie.

POLITICOSUL. Zyed, in varsta de 17 ani, originar din Tunisia, era un baiat politicos si tacut. Una dintre cunostintele sale, Patrick Rodrigues, povesteste cotidianului britanic International Herald Tribune ca Zyed n-ar fi luat niciodata parte la o manifestare violenta. "Era la fel de bun ca si familia lui", adauga Patrick. Astazi, la 12 zile de la moartea celor doi minori si de la izbucnirea revoltei, resentimentele sunt la fel de puternice. "Nu poti opri in mod constant si fara motiv oamenii pe strada doar pentru a le verifica actele si sa te mai si astepti sa nu se intample nimic", declara Mokded Hannachi, un oficial francez. (Anca Aldea)

Paris - Revolta organizata


Corespondenta din Paris
SANDA NICOLA - Realitatea TV
Trimisul la Paris al postului Realitatea TV, Sanda Nicola, transmite si pentru cititorii Jurnalului National detalii despre revoltele care, de mai bine de zece zile, tin Franta si intreaga Europa cu sufletul la gura.

Dupa 11 zile de rebeliune, presedintele Chirac a convocat Consiliul de Securitate. Natiunea astepta aseara, cu sufletul la gura, sa vada daca armata franceza va iesi pe strazi. Si raspunsul a fost: "Deocamdata NU!". Dar s-au triplat efectivele de jandarmi, iar in suburbii au loc descinderi spectaculoase in ghetouri. Unele in baza unor informatii precise si se fac arestari, altele menite sa intimideze.

Rebelii nu s-au potolit nici azi-noapte. Au atacat la 40 de kilometri sud de Paris si au ranit doi jandarmi. Un batran a fost omorat in bataie de vecinul sau de numai 17 ani, iar un pompier, lovit in cap de un cocteil Molotov, si-a pierdut vederea.

RAVAGII. Peste 1.400 de masini au fost incendiate

MANIPULARE. Valul de violente din Franta a fost numit: revolta, fractura sociala, ba chiar de un razboi civil s-a vorbit la un moment dat. Denumirea fenomenului o sa cada insa in sarcina istoriei, astazi este important sa se afle cine ii manipuleaza pe rebeli. Pentru ca nimeni nu mai crede ca asistam la atacurile spontane ale unor tineri frustrati deoarece nu au locuri de munca si case cu etaj. Initial, a fost suspectata opozitia socialista, care vrea sa obtina cu orice pret demisia ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy. Aseara insa, in Consiliul de Securitate, s-a vorbit despre retele de traficanti de droguri si militanti islamisti.

LOVITURA DE IMAGINE. Oricine s-ar afla in spatele revoltelor, a reusit sa vanda lumii imaginea unei Frante in care armonia multiculturala a esuat, iar autoritatile nu sunt capabile sa asigure securitatea. Asta i-a facut pe mai multi ambasadori sa-si sfatuiasca cetatenii sa evite calatoriile la Paris.

Din 1.200 de presupusi agresori arestati, 50 au fost condamnati la inchisoare pana acum. Cel mai tanar atacator prins de politie are numai 10 ani. El va fi adus, impreuna cu alti 15 minori, in fata judecatorului pentru minori. Nu e prima data cand au loc atacuri in suburbii, insa niciodata cosmarul n-a durat atat de mult. De fiecare data revoltele au fost inabusite de autoritati. Mai intai cu bastoanele, apoi cu duhul blandetii. Dupa fiecare atac, Guvernul trimitea ajutoare consistente inspre ghetouri, iar rebelii imigranti uitau o vreme de discriminare si de rata somajului. Insa de 11 zile incoace, nici o strategie de-a autoritatilor nu mai da randament.

OCOLITI FRANTA
Mai multe state au recomandat ieri cetatenilor lor aflati in Franta sau care intentioneaza sa se deplaseze in aceasta tara sa manifeste prudenta si sa evite zonele afectate de violentele urbane. Guvernul japonez a recomandat oficial cetatenilor sai sa nu mearga in zonele din Franta afectate de violente. "Recomandam celor care au intentia sa viziteze Franta sa nu se apropie de zonele unde au loc revolte", precizeaza Ministerul japonez de Externe intr-un comunicat. Circa 620.000 de japonezi au calatorit in Franta in 2004.

Pe de alta parte, britanicii care calatoresc in regiunea pariziana au fost avertizati de Foreign Office sa fie "extrem de vigilenti". La randul sau, Guvernul australian a criticat violentele din suburbiile franceze, recomandand cetatenilor care intentioneaza sa mearga in Franta sa fie prudenti. Apeluri similare au emis si alte tari precum Rusia sau Statele Unite, in conditiile in care Franta s-a confruntat, in noaptea de duminica spre luni, cu cea de-a 11-a zi de violente.
×
Subiecte în articol: eveniment franta paris violentele