x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri cu lux

Afaceri cu lux

05 Feb 2004   •   00:00

Statisticile arata ca majoritatea banilor se duc pe mancare, intretinere si imbracaminte, dar romanii au gasit bani si pentru distractie, bijuterii sau locuinte.

Cel mai prosper sector pare sa fi fost cel auto. Masini sa fie, straine si cu cat mai multi cai putere sub capota, daca se poate. Anul trecut, compatriotii nostri s-au inghesuit sa-si cumpere autoturisme. In 12 luni, in garajele si parcarile patriei au ajuns 106.763 de masini noi, cu 20% mai multe decat in 2002, dupa cum arata statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Dintre masinile vandute in 2003, 64.618 au fost de fabricatie autohtona - Dacii, Matiz sau Aro - si 42.145, bolizi adusi din straina- tate. De altfel, romanii au cheltuit, numai pe Dacii, peste 180 milioane de euro. Este totusi dificil de apreciat cat au dat conationalii nostri pentru toate masinile cumparate, deoarece preturile acestora difera in functie de masina, model si dotari. Cert este ca cea mai scumpa masina cumpa rata de un roman a fost un Rolls Royce Phantom pe care s-au dat nici mai mult nici mai putin de 320.000 de euro.
Comparativ cu 2002, ei au cumparat cu 23% mai multe autoturisme din import, in timp ce achizitiile de "masini nationale" au crescut cu 18,5%. Preferate au fost modelele dotate cu motoare Diesel. Acestea au depasit jumatate din vanzari (57% in 2003 fata de 48% in 2002). Exista modele (Skoda Octavia, VW Passat) la care peste 90% din vanzari au motorizare diesel.
Cresterea cererii de autoturisme in 2003 a fost sustinuta de accesul mai facil la finantare, a declarat Mariu Carp, directorul APIA. De altfel, leasingul auto a reprezentat 92% dintre contractele de leasing incheiate anul trecut, fata de numai 75% in 2002.

800 milioane de euro bagati in case noi
Romanii au prins gustul construct iilor. Ei si-au ridicat case sau macar le-au modernizat pe cele pe care le au. Numai in anul 2003 s-au cheltuit peste 23.000 miliarde de lei, adica circa 600 milioane de dolari, conform estimarilor realizate de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Insa la aceste sume trebuie adunati si banii pe care i-au cheltuit cei ce au preferat sa-si amenajeze locuintele folosind forta de munca "la negru". "Apreciem ca exista circa 30.000 de lucratori in construct ii care lucreaza cu ziua, fara sa declare acest lucru. Cred ca ei nu pot sa produca mai mult de 500 de dolari pe luna. Asa ca, una peste alta, aceasta piata neagra atinge cam 180 milioane de dolari", spune Liviu Daschevici, director general ARACO. Un calcul sumar arata ca, in 2003, romanii au bagat aproape 800 milioane de euro in case si apartamente. In aceste sume intra costul materialelor, manopera constructorilor, dar si TVA aferenta.

Termopane de 500 de milioane euro
Pentru producatorii si comerciant ii de materiale de constructii, anul 2003 a reprezentat o explozie a vanzarilor. In top s-au aflat produca torii de ciment, termopane, gresie si faianta, precum si comerciantii de centrale termice. Spre exemplu, in 2003, piata termopanului a atins o jumatate de miliard de euro, din care o treime a fost realizata de persoanele fizice. Cresteri spectaculoase (intre 10%-20%) ale cifrelor de afaceri au realizat si producatorii de ciment, insa este greu de estimat cat la suta dintre acestea au fost realizate de persoanele fizice si cat de catre firme. Una peste alta, piata de constructii din Romania a atins anul trecut valoarea- record de 155.000 miliarde de lei, adica 4,7 miliarde dolari. Asta inseamna o crestere de 7% fata de 2002. Constructorii estimeaza ca acest ritm de crestere se va mentine si-n acest an.

Bijuterii de 48 milioane de euro
Nu exista o evidenta la nivel national a bijuteriilor din aur sau din argint care se vand. Principala cauza a acestei situatii nefiresti este legata de importurile ilegale care scapa impozitarii si care reprezinta un procent destul de mare din vanzari. "Estimam ca lunar se vand clandestin 250 de kilograme de bijuterii din aur. Se umbla cu sacosele prin institutiile statului si se ofera aur la un pret cu 100.000 de lei mai mic decat cel din magazine", sustine Karl Heinz, presedintele patronatului bijutierilor. Pe de alta parte, el spune ca bijutierii romani fabrica lunar un sfert de tona de bijuterii din aur si tot atatea din argint. Putine din ele se exporta, asa ca putem aprecia ca aceasta este cererea lunara a pietei. Calculul aproximativ indica un consum lunar de 500 de kilograme de bijuterii din aur, din care o jumatate sunt fabricate in tara, iar restul provin din importuri clandestine. La un pret mediu de 500.000 de lei pe gram, deci de 500 milioane lei pe kilogram, rezulta o suma de 250 de miliarde de lei lunar. Daca acest consum ar fi constant in fiecare luna a anului ar imsemna ca romanii cumpara intr-un an aur de aproape 3.000 miliarde de lei. Insa nu se stie cate din aceste bijuterii produse sau aduse in tara raman in galantarele magazinelor de la o luna la alta. Chiar daca am lua in calcul ca numai o jumatate sunt vandute in luna in care au fost produse tot rezulta un consum de 1.500 miliarde de lei. Estimarile arata ca vanzarile anuale din argint se ridica la 300 miliarde de lei. Totalul de 1.800 de miliarde de lei inseamna 48 de milioane de euro sau 83.000 de lei de fiecare roman.

Peste 200 milioane dolari pe avion
In 2003, peste un milion de persoane au calatorit cu avionul pe rutele interne romanesti si spre destinat ii straine. Pasagerii care au zburat cu Tarom au cheluit pe bilete si servicii circa 200 de milioane de dolari, potrivit estimarilor companiei. Compania Tarom a transportat 160.575 de pasageri romani si straini pe rute interne, in timp ce numarul pasagerilor care au ales avionul pentru a calatori peste hotare se ridica la 792.270. Circa trei sferturi dintre acestia au calatorit in Europa, iar peste 130.000 de persoane au ales China si Orientul Mijlociu. Un numar de peste 13.000 de persoane care au zburat cu Tarom au calatorit in Asia, iar peste 46.000 de calatori au zburat spre America de Nord. Destinatia spre care au calatorit cei mai multi romani anul trecut a fost Franta, unde au fost transportati peste 86.000 de pasageri, urmata de Germania, Grecia, Israel, Marea Britanie, Italia, Spania si alte state. Numarul cel mai mic de pasageri transportati de Tarom peste hotare s-a inregistrat in Siria, unde au zburat aproape 1.000 de persoane, precum si in Rusia si Danemarca, unde au calatorit mai putin de 1.500 de persoane.

1,6 milioane euro pentru zece filme in premiera
In ultimul timp, romanii se pare ca au redescoperit placerea de a merge la cinematograf, incasarile din acest domeniu fiind mai mari de la an la an. In 2003, numai incasarile pentru primele zece filme care au atras cei mai multi spectatori se ridica la peste 63 de miliarde de lei (circa 1,6 milioane de euro). Fata de anul 2002, incasarile pentru primele zece productii au crescut anul trecut cu 10 miliarde de lei. Printre filmele la care romanii au facut cozi la casele de bilete anul trecut, pe primele trei locuri se afla "Matrix Reincarcat", "Matrix Revolutii" si "Piratii din Caraibe". Alte productii aflate in topul preferintelor romanilor in 2003 au fost "Baieti Rai II", "Terminatorul III", "Stapanul Inelelor - Cele doua turnuri" si "Dumnezeu pentru o zi". In anul 2002, filmul cu cele mai mari incasari a fost "Garcea si Oltenii", care a fost vizionat de peste 250.000 de romani. Incasarile pentru aceasta productie au depasit 8 miliarde de lei. (FLORINA ZAINESCU )

×
Subiecte în articol: special anul miliarde milioane