x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Agentul Annette

Agentul Annette

de Andrei Badin    |    30 Apr 2008   •   00:00
Agentul Annette

OPERAŢIUNEA "MADAME MONICA" ● Regizată de Hani Hasan, expertul OEP
În 1977, Securitatea a pus la cale o operaţiune împotriva Monicăi Lovinescu. Jurnalul Naţional dezvăluie detaliile operaţiunii "Madame Monica". Un palestinian şi doi români au fost coordonatorii atentatului. Vocea de aur a Europei Libere a fost bătută pînă a intrat în comă. Statul român era dator să dea publicităţii după 1989 detaliile acestei operaţiuni. Nu a făcut-o, considerînd dosarul Europa Liberă în
continuare strict secret.



OPERAŢIUNEA "MADAME MONICA" ● Regizată de Hani Hasan, expertul OEP
În 1977, Securitatea a pus la cale o operaţiune împotriva Monicăi Lovinescu. Jurnalul Naţional dezvăluie detaliile operaţiunii "Madame Monica". Un palestinian şi doi români au fost coordonatorii atentatului. Vocea de aur a Europei Libere a fost bătută pînă a intrat în comă. Statul român era dator să dea publicităţii după 1989 detaliile acestei operaţiuni. Nu a făcut-o, considerînd dosarul Europa Liberă în
continuare strict secret.


Vara lui 1977. Nicolae Ceauşescu convoacă pe cîţiva apropiaţi la reşedinţa sa din cartierul Primăverii. Îi invită la o plimbare în grădina cu trandafiri pe ministrul de Interne, pe şeful DIE, generalul Doicaru, şi pe adjunctul acestuia, Ion Mihai Pacepa. Vorbind bolovănos ca de obicei, Ceauşescu ordonă: "Să i se închidă gura. Nu trebuie ucisă. N-avem ne-voie de anchete americane şi franceze ce ne-ar pune în situaţii dificile. S-o facem zob. Să-i spargem dinţii, falca, braţele. Să nu mai poată niciodată vorbi sau scrie. Să devină un exemplu de neuitat pentru ceilalţi. Să fie bătută la ea acasă pentru ca să înveţe şi ea şi alţii că nu există nici un adăpost sigur pentru calomniatorii proletariatului. Nici chiar în propria lor casă." Ion Mihai Pacepa îşi aminteşte şi azi de întreaga operaţiune. De altfel, a fost primul care a demascat-o în cartea sa de succes, "Orizonturi Roşii". Se pun la cale planurile generale de acţiune în urma ordinului lui Ceauşescu. Securitatea nu voia să se implice direct. De aceea, pentru executarea acţiunii este contactată Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Ceauşescu era în foarte bune relaţii cu Yasser Arafat, ca de altfel şi cu mai toate organizaţiile teroriste arabe.


AGENTUL SECURITĂŢII DE LA DREAPTA LUI ARAFAT. Cu organizarea acţiunii a fost însărcinat Hani Hasan, consilierul lui Yasser Arafat pe probleme de securitate. Un "expert" în asasinate, atentate şi răpiri. Hasan fusese creierul masacrului din timpul Olimpiadei de la München din 1972. Implicat şi în alte răpiri sau deturnări de avioane, Hasan fusese racolat de Securitate, avînd numele de cod Annette. Coordonatorii acţiunii din partea română împotriva Monicăi Lovinescu au fost maiorul DIE (ajuns mai apoi general) Gheorghe Şerbănescu, ofiţer de legătură pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi unul din traducătorii lui Ceauşescu pentru limbile arabe, care după 1990 a devenit ambasador în Kuweit. Organizatorul acţiunii: generalul DIE, Gheorghe Marcu, cel care s-a ocupat şi de sinistra operaţiune a vînzării de oameni în timpul regimului comunist. Cu detaliile întregii operaţiuni erau ţinuţi la curent Nicolae şi Elena Ceauşescu. Dacă la acea vreme Nicolae Ceauşescu avea obsesia Noël Bernard, directorul legendar al postului de radio din München, Elena avea obsesia Monica Lovinescu şi Emil Georgescu. De altfel, mai apoi, la ordinul lui Nicolae Pleşiţă, Noël Bernard şi Emil Georgescu au fost ucişi.


PLANUL DE LA BEIRUT. Operaţiunea "Madame Monica" a fost pregătită la Beirut de Gheorghe Şerbănescu şi de Hani Hasan, spune Ion Mihai Pacepa. Arafat dăduse ordin pentru ca toate relaţiile OEP să fie folosite. Pentru executarea operaţiunii, OEP şi-a desemnat doi killeri profesionişti. Aceştia au fost pregătiţi de cei doi agenţi ai Securităţii. Planul de la Beirut s-a dovedit a avea hibe. Hasan şi Şerbănescu i-au pregătit defectuos pe cei doi killeri palestinieni.


POVESTEA OPERAŢIUNII "MADAME MONICA".
În seara zilei de 19 noiembrie 1977, Nicolae Pleşiţă i-a spus lui Paul Goma: "Ca să ştii că noi nu glumim, ca să te convingi că Braţul Revoluţiei poate atinge oricînd, oriunde, pe oricine!". A doua zi, Goma a ajuns la Paris, fiind practic expulzat de autorităţile comuniste de la Bucureşti, şi a aflat că, în seara zilei precedente, Monica Lovinescu fusese bătută de doi palestinieni. Avem chiar mărturia Monicăi Lovinescu despre atentatul pus la cale de Securitate şi de oamenii lui Arafat: "Vineri, 18 noiembrie, mă întorceam acasă spre orele 5 şi jumătate după-amiază. În curtea din faţa casei se aflau doi necunoscuţi (al doilea, pitit după un arbust, n-a apărut decît în ultima clipă). Primul care mi-a ieşit în faţă m-a întrebat în franţuzeşte, cu accent, dacă sînt "Madame Monica". Mi-am dat imediat seama că vine din partea unor români (în Franţa nu se întrebuinţează "domn" sau "doamnă" alături de un prenume). Avea un plic mare în mînă şi mi-a spus că e un mesaj, să intrăm în casă să mi-l citească. Am simţit că e ceva suspect şi am refuzat. A insistat să intre. Am refuzat din nou. Atunci a apărut şi al doilea şi au început să-mi dea în cap. Mi-am pierdut repede cunoştinţa, dar am apucat să ţip. Un trecător (funcţionar la poştă) s-a repezit şi i-a pus pe fugă. Erau – mi-a spus un vecin care i-a zărit fugind şi l-a ajutat apoi pe funcţionarul de la poştă să mă transporte în casă şi să cheme politia – doi tineri cam negricioşi. Nu mi-au luat nici cheile, nici banii, nici poşeta, absolut nimic. Leşinasem, mă loviseră în cap cu un obiect dur. Doctorul mi-a spus la spital că loviturile erau prea puternice pentru a fi fost date doar cu pumnul. Capul era umflat şi în sînge. N-am avut însă o fractură craniană, doar un traumatism cranian şi o fractură la baza nasului. Am ieşit din comă la spitalul Saint Louis cînd mi se făceau radiografiile. (Fragment din Seismograme/Unde scurte II, Editura Humanitas, Bucureşti, 1993). Din declaraţia Monicăi Lovinescu reiese principala greşeală pe care au făcut-o Şerbănescu şi Hasan. Operaţiunea "Madame Monica" a eşuat pornind de la titlul operaţiunii.


DE LA VÎNZĂRILE DE OAMENI LA ASASINATE. Organizatorul operaţiunii de la vîrful Securităţii a fost generalul DIE
Gheorghe Marcu. Cheia afacerii vînzării de oameni de către regimul comunist din România circa trei decenii a fost generalul Marcu, fost şef de divizie al DGIE-DIE, care la sfîrşitul anilor ’50 era acoperit pe un post diplomatic la Londra şi care a fost organizatorul operaţiunii "Madame Monica". Marcu a fost cel care a pus la cale o înţelegere cu avocatul şi comerciantul evreu Henry Jacober, din capitala Marii Britanii. Acesta se ocupa nu numai de vînzarea de evrei, ci şi de cea a românilor şi chiar a nemţilor. Gheorghe Marcu este astăzi un pensionar care trăieşte confortabil într-o vilă din Bucureşti. Nu vrea să vorbească despre acest subiect, nici despre altele din perioada cînd s-a aflat la vîrful Securităţii. Se spune că a făcut numeroase afaceri după 1990, în special pe relaţia cu Anglia.


AMBASADORUL-GENERAL DE LA BANCOREX. După 1990, coordonatorul operaţiunii "Madame Monica", Gheorghe Şerbănescu, a ajuns ambasador în Kuweit, iar după aceea s-a dedicat afacerilor. A fost acuzat că ar fi fost unul din devalizatorii Bancorex. Partener de afaceri cu Cristian Burci, dar şi cu Costel Bobic, a fost acuzat că i-ar fi protejat pe aceştia datorită relaţiilor sale în cadrul SIE, împreună cu fostul şef al spionajului extern, Ioan Talpeş. Fostul director al SRI, Radu Timofte, declara acum cîţiva ani: "Am trimis nenumărate note informative în care avertizam instituţiile statului, inclusiv la Parchet, dar n-a ţinut nimeni cont de ele, pentru că Burci venea de mînă cu generalul (SIE – n.red.) Gheorghe Şerbănescu şi bloca demersurile noastre. (...) Burci n-a fost protejat de SRI, ci de celălalt serviciu secret, de unde provine generalul Şerbănescu. De acolo mai provin şi alţii care îl protejează." Numele lui Şerbănescu a fost pomenit de presă ca fiind în relaţii de afaceri cu Dinu Patriciu, fiind folosit de acesta pentru relaţiile sale în lumea arabă, în special pe relaţia cu Irak şi Libia.


Începutul masacrului de la Rel

Cazul Monica Lovinescu a fost se pare primul în care Securitatea a acţionat împotriva redactorilor Europei Libere. Un an mai tîrziu, Ceauşescu i-a ordonat lui Ion Mihai Pacepa să îl ucidă pe Noël Bernard, acesta fiind motivul pentru care nr. 2 din DIE a ales libertatea, cerînd azil politic în SUA. În anii următori, la ordinul lui Nicolae Pleşită, mai multe victime au fost la REL: Noël Bernard, Emil Georgescu, Vlad Georgescu. Şerban Orăscu a fost rănit în explozia unui colet capcană, o operaţiune care i-a vizat şi pe Paul Goma şi Nicolae Penescu. Mai mulţi agenţi ai Securităţii au defectat atunci cînd au fost trimişi să îi asasineze pe Virgil Ierunca, Virgil Tănase, N.C. Munteanu şi Emil Hurezeanu. Dosarul Europa Liberă este
ţinut în continuare strict secret de serviciile secrete româneşti post-decembriste.

×