x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un agricultor olandez a crezut că poate cultiva canabis în România

Un agricultor olandez a crezut că poate cultiva canabis în România

de Diana Scarlat    |    11 Oct 2023   •   07:45
Un agricultor olandez a crezut că poate cultiva canabis în România

Raziile DIICOT și ale Poliției Române continuă. Se desfășoară aproape zilnic, după scandalul pornit de la accidentul tragic din localitatea 2 Mai, când un tânăr drogat la volan a intrat în plin într-un grup de pietoni, accidentând mortal doi dintre ei. Procurorii au ajuns, în weekend, și în grădina unui agricultor olandez care s-a mutat în România și și-a amenajat o seră cu cele mai moderne dotări, în comuna Răzvad din județul Dâmbovița.

 

Omul gospodar a făcut o investiție foarte serioasă pentru agricultură, însă cultiva canabis. Acum este arestat pentru 30 de zile, dar surse din anchetă spun că olandezul era convins că nu va păți nimic dacă face astfel de plantații în țara noastră.

Întreprinzătorul olandez care a reușit să cultive o cantitate uriașă de canabis a fost luat prin surprindere de vizita polițiștilor de la Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița care i-au intrat în casă împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmbovița, duminică, 8 octombrie. Polițiștii și procurorii au descins în mijlocul frumoasei investiții străine din localitatea Răzvad, unde au descoperit una dintre cele mai mari culturi de canabis din România. Olandezul a fost arestat pentru 30 de zile.

Investitorul străin este cercetat acum pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc și mare risc, fără drept, pentru consum propriu. Deocamdată nu s-a identificat rețeaua de trafic de stupefiante căreia olandezul i-ar fi putut livra producția, în județul Dâmbovița, dar cercetările continuă. 

Surse din anchetă spun că inculpatul nu are cum să dovedească faptul că plantele care au fost găsite în seră erau doar pentru consum propriu, iar clienții „agricultorului” vor fi identificați în cel mai scurt timp.

Acesta avea și un complice, un cetățean român, pentru care s-a dispus arestul la domiciliu, pentru aceeași perioadă de 30 de zile. Pentru această ultimă măsură, DIICOT Dâmbovița a formulat contestație, având inițial mandat de percheziție domiciliară într-o cauză penală privind traficul de droguri de risc. 

 

L-au dat de gol dotările pentru seră

 

Plantația de canabis de la Răzvad a fost înființată în primăvara acestui an, într-o seră foarte bine amenajată. S-au descoperit 133 de plante de canabis, cu înălțimea cuprinsă între 2 și 3 metri, aproximativ 24 de kilograme de muguri de canabis, dar și un baton de hașiș de 100 de game, 12 comprimate ecstasy, 18 grame de „speed” (droguri de mare risc), precum și alte instrumente folosite la întreținerea culturii de canabis, conform DIICOT. 

De la cultivator au mai fost ridicate, în urma percheziției, 43 de saci de resturi de materie vegetală, 17 recipiente cu semințe, 4 telefoane, 2.000 de euro și 2.400 de lei, un cântar de precizie, două unități PC, două laptopuri, un DVR și 2 stick-uri de memorie. Toate acestea arată natura activității „investitorului străin” în județul Dâmbovița, pentru că sunt tot atâtea dovezi ale comercializării producției din respectiva seră. Analiza documentelor ridicate de procurori va duce și la prinderea clienților „agricultorului”.

Surse din anchetă spun că olandezul nu a stârnit curiozitatea comunității, inițial, pentru că vecinii au crezut că a venit în România să facă agricultură. A construit o seră echipată după cele mai noi standarde, a cumpărat toate instrumentele necesare pentru stropire și întreținerea plantelor. Dar suspiciunile au apărut atunci când olandezul a cumpărat un număr prea mare de ventilatoare pentru seră, tocmai pentru că acestea se folosesc doar la plantațiile de canabis, nicidecum la roșii, castraveți sau lalele.

 

Mai mulți străini au crezut că nu avem Poliție

 

Olandezul susține acum că nu știa că este ilegal să cultive canabis și că a-nființat plantația din seră doar pentru consum propriu. Dacă în legătură cu a doua declarație se va face lumină în anchetă atunci când se vor depista clienții rețelei care au cumpărat sau urmau să cumpere producția mult prea mare pentru a fi consumată de o singură persoană, partea legată de necunoașterea cadrului legislativ din România s-ar putea confirma, pentru că nu e primul cetățean străin care crede că aici nu avem legi sau Poliție.

Au mai existat și alți străini care au comis chiar crime în țara noastră, fiind convinși că nu vor fi prinși de polițiști. Anchetatorul Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei, a avut mai multe astfel de cazuri în care cetățeni străini au fost surprinși de faptul că în România există polițiști capabili să-i găsească și că legislația este foarte aspră.

„Au fost mai mulți cetățeni străini care au venit aici crezând că pot face orice. Am avut triplu asasinat în Giulești, dublu asasinat în zona Șoseaua Pantelimon, au fost mai mulți cetățeni chinezi care au crezut că pot comite crime fără a fi prinși, în România. Toți au fost găsiți, li s-a dovedit vinovăția și au fost foarte surprinși că li s-a întâmplat așa ceva într-o astfel de țară. Chinezii au venit să-și facă afacerile la geamantan, i-am prins și până la urmă s-au potolit, pentru că au înțeles că în România trebuie să respecte legea. Așa a ajuns și un cetățean român să fie condamnat la moarte în Malaezia, pentru trafic de droguri, și a spus că nu știa că aceasta este pedeapsa în țara respectivă. Necunoașterea legii nu scutește pe nimeni de pedeapsă. Este posibil ca acești cultivatori de canabis să fi venit aici crezând că vor fi lăsați în pace de Poliție și e mai convenabil să cultive aici, fiind mai simplu de făcut distribuția, fără a mai avea riscuri la transport”, a explicat, pentru Jurnalul, anchetatorul Dan Antonescu.

Legislația în privința drogurilor s-a înăsprit recent, dar s-ar putea face noi modificări pentru a se elimina posibilitatea de liberare condiționată pentru cei care vor fi condamnați pentru trafic de stupefiante.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: agricultor canabis