x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aktaa, arestat

Aktaa, arestat

de Violeta Fotache    |    11 Iul 2007   •   00:00
Aktaa, arestat

Dat in urmărire internaţională de autorităţile romăne, sirianul Mustafa Ghazwan Aktaa, fratele unui apropiat al lui Omar Hayssam, a fost arestat la graniţa bulgaro-sărbă.Personaj extrem de interesant in peisajul romănesc şi nu numai, el va fi adus in ţară pentru executarea unei pedepse.


Cetăţeanul siriano-austriac Mustafa Ghazwan Aktaa (47 de ani) a fost condamnat in Romănia la inchisoare pentru contrabandă cu băuturi alcoolice, după ce, in 1994, a fost prins făcănd contrabandă cu 108 baxuri de vodcă, la punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

S-A SUSTRAS DOI ANI. Om de afaceri cu acţiuni preponderent in judeţele Bihor şi Mureş, Mustafa Aktaa a fost judecat şi condamnat, iar in octombrie 2005 autorităţile romăne au emis pe numele lui mandatul de executare a pedepsei. Numai că sirianul dispăruse deja din Romănia, sustrăgăndu-se astfel executării pedepsei. El a fost dat in urmărire internaţională de autorităţile romăne şi iată că, după aproape doi ani de zile, a fost prins duminică la graniţa bulgaro-sărbă Kalotina. Autorităţile bulgare l-au prins la vamă, Mustafa Aktaa fiind la volanul unui autoturism cu numere de Austria. Conform procedurii, poliţiştii bulgari l-au reţinut pentru 48 de ore in aşteptarea mandatului european de arestare pe care Judecătoria Oradea deja l-a emis şi transmis. In perioada următoare vor fi stabilite modalităţile de predare a sirianului către autorităţile romăne.

PERSONAJ INTERESANT.
Mustafa Ghazwan Aktaa este nimeni altul decăt fratele lui Radwan Aktaa, care in zilele fierbinţi de după răpirea celor trei jurnalişti romăni (in martie 2005) l-ar fi luat cu maşina pe sirianul Omar Hayssam cănd acesta s-a externat din Spitalul "Alexandru Obregia". Legătura dintre Aktaa şi Hayssam a fost aflată cu acel prilej, Omar fiind deja urmărit şi "ascultat" de SRI pentru că primise telefonul de la aşa-zişii răpitori irakieni prin care i se cerea o recompensă de patru milioane de dolari in schimbul eliberării jurnaliştilor. Numele lui Radwan Aktaa a fost vehiculat in presă ca fiind al acelui om de afaceri despre care avocatul sirian al lui Omar Hayssam, Mordechai Tzivin, a declarat public (fără a-l nominaliza) că s-ar afla pe o casetă incriminatoare alături de un parlamentar romăn şi de mai multe personaje din serviciile de informaţii. Potrivit informaţiilor publicate de presă de-a lungul timpului, fraţii Aktaa ar avea legătură cu imperiul de ţigări al lui Zaher Iskandarani din vestul ţării şi cu afacerile din zona Bucureştiului ale lui Omar Hayssam.

Dosare vechi. Stabilit in Ilfov, Radwan Aktaa este cercetat de mai bine de 11 ani, acuzele fiind de contrabandă cu ţigări sau cafea. El a şi fost arestat pentru contrabandă cu cafea in 5 februarie 2002, cu un prejudiciu de două miliarde de lei, dar a fost in scurt timp eliberat. Căte unul dintre fraţii Aktaa sau chiar amăndoi au fost insă denunţători, in diverse dosare. Un exemplu ar fi cauza aflată pe rolul DNA in care Radwan l-a denunţat pe primarul comunei Pantelimon că ar fi pretins o mită de 260.000 de euro, din care afaceristul ar fi livrat prin intermediari o tranşă de 60.000 de euro, cu scopul de a stinge litigiile pe care le avea cu Primăria pe marginea unei ferme. In acest dosar, sirianul l-a acuzat şi pe jurnalistul Alecu Racoviceanu, acesta din urmă susţinănd insă că se incearcă intimidarea lui pentru a nu mai scrie despre "afacerile" sirianului.

×
Subiecte în articol: special aktaa