x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Alianta exploziva pentru tara - Basescu ar coopera cu PRM

Alianta exploziva pentru tara - Basescu ar coopera cu PRM

03 Dec 2004   •   00:00

Rezolutia adoptata ieri de conducerea Aliantei nu exclude nici colaborarea cu PRM, nici cu PUR, ci doar cu PSD. "Nu puteam sa generam in rezolutie o contradictie. Noi ne adresam electoratului roman, indiferent cu cine a votat in primul tur.

Trebuia sa facem insa diferenta intre noi si Adrian Nastase", a declarat Traian Basescu. Liderul Aliantei a explicat chiar ca PD si PNL au exclus colaborarea cu PSD ca structura, dar i-ar prinde bine votul oricarui cetatean, indiferent cu cine a votat in primul tur. "Mi-ar placea sa obtin cel putin jumatate din voturile PSD", a insistat el.

REFUZ. Cand ziaristii au presat insa pe subiectul unei posibile intelegeri cu PRM pentru sustinerea Guvernului pe care Traian Basescu afirma in continuare ca il va face Alianta si va fi condus de Calin Popescu Tariceanu, liderul D.A. nu a vrut sa dea declaratii transante. "Noi nu am inceput sa facem speculatii pe tema asta. In momentul in care vom castiga presedintia vom fi foarte transparenti pe tema asta. Acum suntem in faza de tatonare a negocierilor, pe piata partidelor serioase nimeni nu e dispus sa bata totul in cuie", a declarat Basescu. Asta in conditiile in care programul PD, motiunea cu care Basescu a fost ales presedinte, prevede clar: "PRM este un partid cu o consistenta componenta politica de extrema dreapta populista si, din acest motiv, Partidul Democrat nu poate stabili nici un fel de relatii cu acest partid intolerant si xenofob. Partidul Democrat are chiar datoria de a actiona pentru epuizarea sanselor politice ale partidelor de tip extremist". In plus, UDMR a anuntat prin vocea lui Marko Bela ca nu va accepta sa intre intr-o alianta sprijinita direct sau indirect de catre PRM.

Liberalii discutasera despre introducerea in rezolutie si e excluderii colaborarii cu PRM. Propunerea a cazut insa dupa ce mai multe voci liberale au aratat ca Traian Basescu are nevoie de voturile peremistilor. "Nu trebuie facuta aceasta excludere, declaratia nu trebuie facuta pentru Vadim, ci pentru electoratul PRM", declara in sedinta un lider PNL, liberalii gandindu-se insa si ca nu pot antama de pe acum o colaborare cu PRM.

UMANISTII. Cat despre PUR, si aici liderii Aliantei au lasat o usa deschisa colaborarii, afirman ca PUR nu e legat printr-un angajament stabil de PSD, ci doar printr-o alianta electorala. "Cu PUR nu am exclus colaborarea. Daca scoateti cele 32 de fotolii parlamentare ale PUR, care nu are un angajament de alianta cu PSD, ci doar unul electoral, veti vedea ca PSD a pierdut alegerile", a declarat Basescu.

PRECIZARI DE LA PUR
Biroul de presa al Partidului Umanist a fost imputernicit ieri sa declare ca "PUR are in prezent un protocol de colaborare electorala cu PSD, in cadrul Uniunii Nationale PSD+PUR. Protocolul vizeaza: castigarea alegerilor parlamentare de catre Uniunea Nationala PSD+PUR, castigarea alegerilor prezidentiale de catre candidatul Uniunii, domnul Adrian Nastase, si formarea noului Guvern. Prima etapa a colaborarii fiind, in acest moment, indeplinita, Partidul Umanist se concentreaza in prezent asupra celei de-a doua tinte, campania electorala in favoarea candidatului Uniunii Nationale PSD+PUR la Presedintie si castigarea turului II al alegerilor prezidentiale de catre domnul Adrian Nastase".

TANDEMURI
Dupa ce membrii Aliantei au fost usor sapuniti pentru ca nu s-au mobilizat suficient in primul tur, PD si PNL au decis ca in turul doi echipe formate din cate un liberal si un democrat sa bata tara pentru a-l sustine pe Basescu. Mona Musca si Emil Boc, Gheorghe Flutur si Cozmin Gusa, Adriean Videanu si Teodor Melescanu, Radu Berceanu si Norica Nicolai se vor ocupa, pe de o parte, de corectitudinea alegerilor in mediul rural, iar, pe de alta, de mobilizarea electoratului Aliantei din orase. Traian Basescu va face o singura deplasare la Galati, in rest asteptand "2-3-4-5 confruntari televizate cu Adrian Nastase", asa cum anunta ieri. Cei doi au programata pana acum o singura dezbatere, miercuri la TVR.
COMPARATIE
Adrian Nastase a reluat ieri, la Cluj, criticile la adresa contracandidatului sau, Traian Basescu, pe tema prejudiciilor de imagine aduse Romaniei, in urma solicitarii Aliantei PNL-PD de anulare a alegerilor. Intr-o intalnire cu membrii filialei clujene a PSD, referindu-se la temperamentul impulsiv al lui Basescu, Nastase a declarat: "Daca Traian Basescu era presedinte in toti acesti ani, aveam cam tot atatea razboaie ca pe vremea lui Stefan Cel Mare. Menirea unui presedinte este de a aplana conflictele, nu de a le genera". (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: basescu psd eveniment