x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Am inghiţit minciuna

Am inghiţit minciuna

de Gabriela Antoniu    |    23 Apr 2007   •   00:00
Am inghiţit minciuna

Un sondaj-fulger realizat de CURS la comanda Jurnalului Naţional arată că 57% dintre romani consideră că preşedintele Băsescu a făcut bine atunci cand a decis să nu mai demisioneze, deşi promisese public că va face acest lucru in 5 minute dacă Parlamentul il va suspenda din funcţie.

  • Democraţie de carton - Legi confuze, instituţii slabe
  • Iorgovan, despre Băsescu: "Atentat la Constituţie"
  • Solicitare PSD - Documentul lui Videanu, la verificat
  • Consilieri - Văcăroiu şi-aduce oameni din Senat
  • Intalnire: Sfetnici - ziarişti pentru Băsescu
  • Economist Intelligence Unit - 'O lovitură grea şi umilitoare'
  • Un sondaj-fulger realizat de CURS la comanda Jurnalului Naţional arată că 57% dintre romani consideră că preşedintele Băsescu a făcut bine atunci cand a decis să nu mai demisioneze, deşi pro- misese public că va face acest lucru in cinci minute dacă Parlamentul il va suspenda din funcţie. 52% dintre cei chestionaţi vor merge sigur la referendum, 65% dintre aceştia votand impotriva demiterii.

    Cătălin Augustin Stoica, directorul CURS, a realizat o analiză pe marginea acestui sondaj, atrăgand atenţia că rezultatele sale nu constituie predicţii electorale, intrucat campania electorală pentru referendum va influenţa foarte probabil votul de la 20 mai. Mai mult, sondajul a fost realizat imediat după suspendarea preşedintelui Băsescu şi după ce acesta a anunţat că va merge la referendum. "Este foarte probabil ca opţiunile unor votanţi să nu se fi cristalizat incă; este, de asemenea, foarte probabil că prezenţa la referendum va fi mai scăzută decat cea care apare acum in sondaj", afirmă Stoica.

    Aşadar, spune directorul CURS, la momentul realizării sondajului, o majoritate covarşitoare a alegătorilor (93% ) a auzit de hotărarea de suspendare din funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu. "Imediat după votul din Parlament, unii dintre oponenţii preşedintelui Băsescu şi-au justificat votul spunand că rămanerea acestuia la conducerea ţării ar avea efecte nefaste pentru ţară. Sondajul nostru arată că cei mai mulţi dintre alegătorii romani nu impărtăşesc aceeaşi opinie cu majoritatea parlamentară care a votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Dimpotrivă, 60% dintre respondenţi susţin că suspendarea preşedintelui va avea consecinţe negative asupra Romaniei. Doar 14% dintre subiecţi susţin că suspendarea lui Traian Băsescu va avea consecinţe bune pentru Romania. In ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, contrar celor vehiculate in aceste zile in mass-media, cei mai mulţi dintre respondenţi (57%) consideră că Traian Băsescu a făcut bine că nu a demisionat din funcţie, deşi a promis acest lucru. Doar 28% dintre respondenţi consideră că preşedintele Băsescu nu a făcut bine că nu şi-a respectat promisiunea de a demisiona. Aşadar la acest moment, răzgandirea preşedintelui Băsescu nu pare să ii fi afectat serios imaginea", afirmă Cătălin Augustin Stoica.

    PREZENŢĂ LA VOT. 52% dintre respondenţi sunt hotăraţi să meargă la referendumul ce vizează suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Procentul nehotăraţilor şi al celor care nu vor vota la referendum este in prezent de 36%. "In funcţie de ceea ce se va intampla pană in 20 mai, este foarte probabil ca participarea la referendum să inregistreze alte cote decat cele inregistrate de sondajul nostru, realizat cu aproape patru săptămani inaintea desfăşurării referendumului. In acest moment, Traian Băsescu pare a fi greu de invins. Mai exact, 65% dintre cei care se vor prezenta la referendum vor vota impotriva demiterii actualului preşedinte. Doar 20% dintre cei care se vor prezenta la referendum susţin că ar vota pentru demiterea lui Traian Băsescu. 15% dintre cei care se vor prezenta la referendum sunt in acest moment nehotăraţi cum vor vota la 20 mai", afirmă directorul CURS. In ceea ce priveşte opţiunile de vot in eventualitatea unor alegeri parlamentare, se confirmă tendinţa de creştere a PD, fiind insă de menţionat ponderea nehotăraţilor şi a celor care nu vor vota in eventualitatea unor alegeri parlamentare - 42%.

    Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.077 de subiecţi in varstă de peste 18 ani. A fost realizat pe bază de chestionar, la domiciliul subiecţilor, in perioada 21-22 aprilie 2007. Eşantionul este reprezentativ la nivel naţional, avand o marjă de eroare de +/- 3%.

    ALES DIRECT
    Un alt aspect asupra căruia unii dintre parlamentari şi alegători sunt in dezacord vizează proiectele avansate de unii politicieni, potrivit cărora preşedin- tele Romaniei ar trebui ales de Parlament. Spre deosebire de unii parlamentari, majoritatea respondenţilor din sondajul CURS (90%) susţin că preşedintele Romaniei ar trebui să fie ales direct de cetăţeni, doar 5% optand ca el să fie ales de Parlament. 5% nu ştiu/nu răspund.

    ×
    Subiecte în articol: basescu traian eveniment referendum