x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ambasadorul Securităţii în refugiul Şacalului

Ambasadorul Securităţii în refugiul Şacalului

de Andrei Badin    |    13 Mai 2008   •   00:00
Ambasadorul Securităţii în refugiul Şacalului

EXCLUSIV  De ce-l acoperă Băsescu pe Pascu?
A fost demascat de Mircea Răceanu drept ofiţer acoperit al Securităţii. Dosarul lui este ţinut la secret de SIE. A reprezentat România într-un stat în care teroriştii lui Arafat şi ai lui Carlos Şacalul aveau baze de antrenament. Despre secretele şefului de protocol al lui Băsescu, Ion Pascu, proaspăt numit ambasador în Turcia, numai în paginile Jurnalului Naţional.



EXCLUSIV ● De ce-l acoperă Băsescu pe Pascu?
Proaspăt numitul ambasador în Turcia, Ion Pascu, încă şef al Protocolului Administraţiei Prezidenţiale, demascat de Mircea Răceanu ca ofiţer acoperit al Securităţii, are mai multe secrete de care Jurnalul a aflat. Dosarul său este în continuare la strict secret la sediul SIE din Otopeni, deoarece Pascu este unul dintre bunii prieteni ai directorului adjunct al SIE, Silviu Predoiu, unul dintre apropiaţii preşedintelui Băsescu.

Secretele lui Ion Pascu, încă şef al Protocolului de la Palatul Cotroceni, numit însă recent de preşedinte ambasador în Turcia, pot fi găsite printre rîndurile CV-ului său. Acesta a dispărut de pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, dar poate fi găsit pe cel al Ministerului de Externe. Ion Pascu a absolvit ASE-ul în 1971 şi imediat a fost angajat ca asistent universitar. Urma un post extrem de important pentru terorismul de stat de la Bucureşti.


ÎN BAZELE TERORISTE. Doi mai tîrziu, în 1973, Pascu este trimis pentru un an de studii postuniversitare la Universitatea Washington din Seattle atunci cînd pentru majoritatea românilor o asemenea bursă nu putea veni decît cu binecuvîntarea conducerii de partid şi de stat, dar mai ales a Securităţii. Din America ajunge direct în MAE pe post de secretar III, iar din 1979 este numit însărcinat cu afaceri al României la Aden, capitala Republicii Democrate Yemen. Pentru înţelegerea misiunii diplomatice trebuie spus că RD Yemen era un stat comunist şi un aliat fidel al regimului comunist de la Bucureşti. În biografia sa oficială, Pascu spune doar că a fost însărcinat cu afaceri la Aden, fără însă a preciza despre ce ţară este vorba. A stat Pascu la Aden exact în perioada în care yemeniţii comunişti erau sprijiniţi de la Bucureşti pentru acţiuni teroriste.


PRECIZĂRILE LUI PACEPA. Pentru a lămuri relaţiile dintre România şi Yemenul comunist, l-am contactat pe generalul Ion Mihai Pacepa, fostul nr. 2 în DIE, care în 1978 a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii. În exclusivitate pentru Jurnalul, Pacepa a precizat: "În anii războiului rece, Republica Populară Yemen a fost un paradis al terorismului, în care serviciile de spionaj ale fostului bloc sovietic – inclusiv cel al Republicii Socialiste România – au zburdat nestingherite. Tot acolo, Yasser Arafat, cu ajutorul lui Ceauşescu, a construit centre de instruire a teroriştilor din Germania de Vest. Ambasada română şi rezidenţa DIE din Aden au fost puternic implicate în aceste acţiuni, a căror amprenta continuă să fie, din nefericire, evidente pe plan internaţional".

Afirmaţiile lui Pacepa sînt probate de numeroase dovezi pe care procurorii din Germania Federală şi Franţa le au în privinţa celebrului terorist Carlos Şacalul. În perioada în care Ion Pascu a funcţionat în Yemen ca însărcinat în afaceri, adică persoana nr. 1 în Ambasada României, în republica comunistă mai stătea şi teroristul internaţional Carlos Sanchez, poreclit "Şacalul", la acea vreme angajat de Nicolae Ceauşescu şi de Securitatea română pentru asasinate în Occident, printre care la postul de radio Europa Liberă, dar şi împotriva disidenţilor anticomunişti din emigraţie. În Yemen funcţionau mai multe tabere de antrenament ale teroriştilor palestinieni şi ale echipei lui Carlos, sprijinite masiv de la Bucureşti. În aceste tabere, Carlos Şacalul a pregătit-o pentru acţiuni terosite pe cea care mai apoi avea să-i devină soţie şi tovarăşă în crime, Magdalena Kopp. De altfel, la aceea vreme, palestinienii erau sprijiniţi activ de regimul comunist de la Bucureşti şi, la rîndul lor, erau folosiţi pentru acţiuni împotriva emigraţiei anticomuniste. Informaţii publicate după arestarea lui Carlos şi întemniţarea lui la Paris indicau că taberele teroriste din Yemen ar fi fost create chiar de Carlos şi că acesta era unul dintre instructorii teroriştilor palestinieni, în colaborare cu agenţii Securităţii române. Pe filiera Ceauşescu – Arafat, doi tovarăşi şi în terorism. De altfel, aşa cum Jurnalul a dezvăluit recent, consilierul pe probleme de securitate al lui Arafat a fost cel care pus la cale bătaia administrată Monicăi Lovinescu, în 1977, la Paris. Hassan fusese racolat de Securitate cu numele de cod Annette. Acesta a fost creierul masacrului din 1972 în timpul Olimpiadei de la München. Dosarul lui Ion Pascu de la DIE-CIE se află ascuns în celebrul lot de securitate naţională de la SIE. 48.000 de dosare, peste 60% din această arhivă sînt ţinute la strict secret. Printre acestea şi cele despre acţiunile teroriste în care a fost implicată România. Ciudat mai ales că România este ţară NATO, iar majoritatea acţiunilor teroriste au avut loc în ţările cu care sîntem azi aliate. Iar Pascu se pregăteşte să plece ambasador într-o ţară NATO, Turcia.


ACTE OFICIALE. Actul de acuzare al Procuraturii vest-germane confirmă legăturile lui Carlos cu Yemenul, dar şi implicarea în atentatele de la Radio Europa Liberă: "Tot la Aden s-a refugiat în prealabil şi Sanchez, căutat în întreaga lume pentru uciderea între timp a doi agenţi de poliţie francezi şi a lui Michel Mourkabal în Paris la data de 27 iunie 1975, ca şi pentru atentatul asupra conferinţei OPEC în Viena la 21 decembrie 1975, ca şi complicii acestuia Bose, Kuhlmann şi Gabriele Krocher-Thiedemann. Sanchez se dădea pe atunci drept diplomatul yemenit Fawaz Ahmed Adil". În Yemen era prezentat în perioada în care Pascu conducea misiunea României şi Johannes Weinrich, unul dintre adjuncţii lui Carlos şi responsabil de mai multe atentate comandate de Securitatea română. Weinrich avea şi el o identitate yemenită falsă.


CU GEROVITALUL ÎN JAPONIA. Jurnalistul Ovidiu Ohanesian dezvăluie într-un articol difuzat pe internet afacerile lui Ion Pascu din perioada în care acesta a funcţionat ca ambasador în Japonia între 2000 şi 2004. Potrivit lui Ohanesian, Pascu era în relaţii foarte apropiate cu doamna Tabata, fostă studentă a Anei Aslan. "Nu întîmplător, Tabata, datorită prieteniei vechi informative româno-japoneze, avea exclusivitate pentru distribuţia Gerovital în Japonia." Relaţia dintre Pascu şi Tabata nu s-a oprit însă aici. "Raluca, fata ambasadorului, a fost angajată cu cîteva miişoare de euroi pe lună la firma doamnei nipone", scrie Ohanesian. El mai afirmă că fiul diplomatului, Bogdan, este angajat al firmei ICE Terra, despre care presa centrală a relatat de nenumărate ori că ar fi interfaţa prin care Securitatea facea contrabandă cu armament.


Misiunile primite de Şacalul de la Bucureşti

Nicolae Ceauşescu i-ar fi comandat lui Carlos cel puţin şapte atentate, pentru care a vărsat în conturile teroristului milioane de dolari. Carlos a fost angajat pentru a-l asasina pe fostul şef al Se-curităţii, Ion Mihai Pacepa, dar şi pe preşedintele american Ronald Reagan. Printre acţiunile lui Carlos a fost şi atentatul cu bombă de la 28 februarie 1981, de la postul de radio Europa Liberă din München, cînd, dintr-o eroare, în loc să fie distruse birourile secţiei ro-mâne, au fost distruse cele ale secţiei cehe. Atunci au fost rănite opt persoane, dintre care trei grav. Emil Georgescu, vedetă a postului Europei Libere, a fost înjunghiat mortal la 28 iulie 1981, la Haar, în apropiere de München, în urma acţiunii "Haiducu", comandată de Securitate. Foşti ofiţeri de Securitate fugiţi din ţară ş precum Ion şerban (stabilit în Elveţia) şi Gheorghe Mandache (în RFG) ş au fost la un pas de a fi ucişi de Carlos. Celor doi le-au fost amplasate bombe în autoturisme. Carlos a fost implicat şi în încercarea de asasinare a fostului ministru de Interne dinainte de 1944, Nicolae Penescu, a scriitorului Paul Goma şi a jurnalistului Şerban Orăscu. Celor trei le fuseseră expediate, din Spania, colete poştale conţinînd explozibili, cu menţiunea că sînt volume ale fostului lider al Kremlinului Nichita Hruşciov. Un agent DST (spionajul francez), dar şi Penescu şi Orăscu au fost răniţi în urma acestui atentat.


Pascu, MAE şi securitatea

Ion Pascu continuă să păstreze tăcerea în privinţa relaţiilor sale cu Securitatea. "Nu am avut alte legături cu Securitatea decît cele pe care Ministerul de Externe le avea cu aceasta", a fost singura declaraţie a lui Pascu. "Cadrele şi colaboratorii DIE împînzeau toate eşaloanele Ministerului de Externe. Toţi şefii direcţiilor de spaţii geografice au fost ofiţeri sau colaboratori plătiţi ai DIE. Marea majoritate a ambasadorilor acreditaţi în principalele ţări au fost, de asemenea, ofiţeri acoperiţi ai DIE", afirmă Ion Mihai Pacepa. Afirmaţiile lui Pacepa au fost confirmate de-a lungul timpului şi de alţi foşti diplomaţi români, printre care şi Mircea Răceanu, cel care l-a demascat pe Pascu ca ofiţer acoperit la Securităţii.

×
Subiecte în articol: special carlos pacepa pascu yemen