x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Uluitoarele interese din Parlament. Un senator, în afaceri de 100 de milioane de euro cu statul

Uluitoarele interese din Parlament. Un senator, în afaceri de 100 de milioane de euro cu statul

de Ion Alexandru    |    30 Ian 2023   •   07:00
Uluitoarele interese din Parlament. Un senator, în afaceri de 100 de milioane de euro cu statul

N-a scăpat nicio primărie! Cine este parlamentarul cu afaceri de peste 100 de milioane de euro? Dar cel cu peste 129 de contracte de publicitate, cu tot județul?

Senatori de la toate partidele, pe lista contractelor cu statul. Topul este condus de PNL. Partenerii de coaliție sunt mult în urmă

Cinci senatori PSD, patru senatori liberali, doi parlamentari de la UDMR, trei de la USR și un ales AUR notează în declarațiile de interese pe care le-au completat faptul că firmele lor sau ale rudelor lor, ori chiar ei, pe persoane fizice, au derulat afaceri pe bani publici cu instituțiile statului. Grupul PNL din Senat domină clasamentul, având în vedere că, în rândurile sale, se regăsește parlamentarul latifundiar de Gorj Ion Iordache, firmele familiei acestuia având contracte cu statul de peste 100 de milioane de euro. Social-democrații primesc „medalia de argint”, suma contractelor cu statul pe care aleșii acestui partid le-au încheiat fiind de puțin de peste 5 milioane de euro. UDMR se remarcă printr-un senator care are sute de contracte de publicitate cu instituțiile statului din Satu Mare, dar și cu un coleg al acestuia, care este campion al finanțărilor primite de la bănci. În ediția de mâine, „Jurnalul” ia la mână afacerile similare derulate de deputați.

Primul dintre cei cinci senatori social-democrați cu o declarație de interese plină este parlamentarul Sorin Vlașin, unde rubrica respectivă conține contracte în valoare totală de 15.421.767 de lei fără TVA, respectiv de 18.351.902,7 lei cu TVA inclusă (3.745.287,3 euro). Conform documentului citat, compania la care Sorin Vlașin este asociat, SC Orizont Sighetu Marmației SRL, a primit, de la Ministerul Educației, două contracte de lucrări. Primul, încheiat pe o perioadă de 25 de luni, la data de 18 februarie 2019, în valoare de 4.521.605,5 lei fără TVA, iar al doilea, în aceeași zi, pentru o perioadă de 27 de luni, în valoare de 4.465.299,5 lei fără TVA.

De asemenea, SC Orizont Sighetu Marmației SRL a mai încheiat, în 27 ianuarie 2020, cu Regia Națională a Pădurilor (RNP) Baia Mare, un contract de lucrări, pentru 24 de luni, în valoare de 6.236.529 de lei fără TVA. În aceeași declarație de avere, senatorul PSD mai notează un contract de 198.233 de lei fără TVA încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de către soția sa, Mariana Vlasin, prin intermediul Cabinetului Medical Individual, pentru prestarea de servicii de medicină de familie.

Locul doi la PSD, ocupat de Maricel Popa

Pe poziția a doua în acest top, de la PSD, se află senatorul Maricel Popa, cu mai multe contracte în sumă totală de 4.143.885,39 de lei fără TVA, respectiv de 4.931.223,6 lei cu TVA inclusă (1.006.327,2 euro). Aceste contracte sunt derulate prin intermediul a mai multor companii. În primul rând, Popa notează că firma Certind SA, la care este asociat, are în derulare 425 de contracte de achiziții publice pentru servicii de certificare a sistemelor de management, încheiate multianual, în valoare totală de 2.597.000 de lei fără TVA. Apoi, prin intermediul SC Omega Tehnoton Construct SRL Iași, la care, de asemenea, este asociat, a derulat zece contracte cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad, Parohia Nașterii Maicii Domnului Iași, Inspectoratul Școlar Iași și Direcția Sanitar Veterinară Iași, pentru servicii de climatizare, în valoare totală de 41.494 de lei fără TVA.

Mai departe, o altă companie a senatorului, SC Omega IS Communications SRL Iași, a derulat un contract, tot pentru servicii de climatizare, cu Prefectura Iași, în valoare de 350 de lei fără TVA. Iar compania SC Vitalef SA Iași, care figurează, de asemenea, în declarația de interese a senatorului, a primit de la Poșta Română un contract privind închirierea unui imobil, pentru o perioadă de patru ani, în valoare de 307.156,81 de lei fără TVA.

Celebrul Vasile Dîncu nu lipsește de pe listă

De pe lista senatorilor ale căror firme derulează contracte cu statul nu lipsește nici fostul ministru al Apărării, celebrul Vasile Dîncu. Aceste contracte, care se ridică la suma totală de 747.073,55 de lei fără TVA, respectiv la 889.017,5 lei cu TVA inclusă (181.432,1 euro), au fost încheiate prin intermediul SC Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL, din Cluj-Napoca, societate deținută, până în 11 ianuarie 2021, de Vasile Dîncu, în calitate de unic asociat, dar pe care a cesionat-o soției sale, Maria Dîncu.

Metro Media Transilvania a încheiat, conform declarației de interese completate de Vasile Dîncu, 14 contracte de prestări servicii cu Apa Serv Satu Mare SA, Serviciul Public de Asistență Socială Târgu Mureș, Universitatea Babeș-Bolyai, ANCOM, Compania Națională Poșta Română SA, Institutul de Economie Mondială, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, CARITAS Alba Iulia sau Secretariatul General al Guvernului.

Alți doi PSD-iști fac bani din sănătate

Un alt senator social-democrat cu o declarație de interese ce iese în evidență este Leonard Azamfirei. În documentul respectiv, acesta menționează că soția sa, Gabriela Azamfirei, este asociat la SC Algo Medical SRL Târgu Mureș. Compania a încheiat, la 1 ianuarie 2021, cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș un contract de servicii medicale, pentru 12 luni, în valoare de 508.812 lei fără TVA.

Aceeași companie mai figurează în baza de date a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) cu contracte de servicii de medicina muncii, în valoare totală de 3.320 de lei fără TVA, derulate cu Școala Gimnazială din comuna Daneș, cu Liceul Teoretic nr. 1 din Sighișoara și cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților din Târgu Mureș. În total, contractele companiei SC Algo Medical SRL se ridică la 609.437,1 lei cu TVA (124.374,7 euro).

Ultimul pe lista senatorilor social-democrați cu interese financiare comerciale cu statul este Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor. Firma SC Cali Fishing Hunting SRL Constanța, la care este asociat fiul său, Cosmin, a derulat patru contracte cu Sanatoriul Balnear de Recuperare Techirghiol, în valoare de 66.585,6 lei cu TVA (13.588,9 euro).

Liberalii se uită la socialiști cu lupa. Peste jumătate de miliard de lei, numai printr-un singur senator

Pe primul loc, în topul senatorilor liberali care au contracte cu statul este celebrul Ion Iordache, despre care „Jurnalul” a dezvăluit că este proprietar a peste 11 milioane de metri pătrați de teren. Societatea SC Nario Magnum SRL, reprezentată de fiul Dragoș Alexandru Iordache, a încheiat, în 4 iunie 2019, pentru o perioadă de trei ani, un contract de finanțare, prin PNDR, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în valoare de 4.608.116,5 lei.

Apoi, senatorul mai precizează că SC Ydail Construct SRL, companie reprezentată de același Dragoș Alexandru Iordache, are în derulare 12 contracte, în valoare totală de… 455.370.337,77 de lei, cu Primăria Turceni, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Mehedinți, Primăria Comunei Bălteni, Primăria Comunei Runcu, Primăria Comunei Tismana, Primăria Orașului Turceni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau Primăria Comunei Urdari.

Cea de-a treia companie care apare în declarația de interese completată de senatorul Ion Iordache se numește SC Greenadel Prod SRL, este reprezentată de Laurențiu Iordache și, la 20 aprilie 2018, a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice un contract de finanțare, pentru cinci ani, în valoare de 7.615.466,5 lei.

Adunând toate aceste contracte pe care firmele familiei lui Ion Iordache le-au încheiat cu statul, ajungem la fabuloasa sumă de 467.593.820,77 de lei. Suma este fără TVA. Cu tot cu TVA, valoarea acestor contracte se ridică la nu mai puțin de 556.436.765,7 lei, ceea ce, la cursul de schimb de astăzi, înseamnă 113.558.523,6 euro.

Daniel Fenechiu, servicii juridice pentru cinci instituții publice

Pe locul al doilea, la PNL, dar la o distanță „cosmică” de locul întâi, se află senatoarea Stela Firu. Conform ultimei declarații de interese, compania acesteia, Medistar Consulting SRL Drobeta Turnu Severin, are în derulare un contract multianual cu Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinți, în valoare de 428.400 de lei cu TVA (360.000 de lei fără TVA).

Senatorul liberal Vlad Mircea Pufu deține, la rândul lui, două firme, care derulează contracte cu statul în valoare de 230.551 de lei cu TVA (47.051,2 euro). Prima firmă, SC Casa Media SRL, a primit de la Primăria Municipiului Buzău un contract de 110.551 de lei cu TVA, pentru prestarea de servicii de publicitate. Iar compania SC Media Grup Production SRL are încheiate două contracte cu UAT Buzău, unul de 72.000 de lei cu TVA, iar al doilea de 48.000 de lei cu TVA, care vizează, de asemenea, servicii de publicitate.

Al patrulea senator PNL care își publică lista de contracte cu statul este Daniel Fenechiu. Acesta notează că Societatea Civilă de Avocați Fenechiu Savu și Asociații SPA a încheiat, din 2019, nu mai puțin de 24 de contracte de prestare de servicii juridice, beneficiari fiind Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Autoritatea pentru Reformă Feroviară, Administrația Străzi Sector 3, Primăria Municipiului Alexandria și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS). Valoarea acestor contracte se ridică la 193,301,2 lei cu TVA (39.449,2 euro).

UDMR lovește clasamentul, cu doi senatori

Făcând parte din coaliția de guvernare, alături de PSD și de PNL, UDMR nu face, nici ea, excepție, contribuind la topul parlamentarilor din Camera superioară a Parlamentului cu doi reprezentanți. Unul iese în evidență prin contractele de finanțare primite, iar al doilea se remarcă printr-un număr impresionant de contracte încheiate cu instituțiile statului care activează în județul unde a fost ales.

Astfel, regăsim în declarația de interese pe care a completat-o senatorul Antal Istvan Lorant informația potrivit căreia SC Habos Tyre SRL Odorheiu Secuiesc, la care demnitarul este asociat, a primit trei contracte de finanțare de la stat. Banca statului, Exim Bank SA, a acordat companiei în cauză, la 23 aprilie 2021, pentru 15 luni, o linie de credit de 139.576,44 de lei. Iar la 23 aprilie 2020, aceeași bancă a mai acordat companiei respective un credit de investiții, pentru 84 de luni, de 1.489.951 de lei. SC Habos Tyre SRL a mai primit, la 10 iulie 20198, o finanțare nerambursabilă, pentru 68 de luni, prin AM POR, de 4.496.277,5 lei.

Același senator UDMR, o altă firmă notată în declarația de interese. Vorbim despre SC Olhib SRL Brașov, care, la data de 2 februarie 2022, a primit, prin Programul IMM Invest, de la OTP Bank Odorheiu Secuiesc, o linie de capital de lucru, pentru 36 de luni, în valoare de 1.450.000 de lei.

Colegul de partid, dar și de Cameră al lui Antal Istvan Lorant, Turos Lorant (FOTO), lider al senatorilor UDMR, are două companii abonate la banii statului. Una este SC Full Security SRL Marghita, firmă care a încheiat, la data de 4 mai 2022, cu Primăria Orașului Săcuieni, județul Bihor, un contract de servicii de pază în valoare de 1.163.735 de lei fără TVA, dar și cu Primăria Comunei Chercheiu un contract de pază de 177.357,59 lei fără TVA.

A doua firmă se numește SC Friss Press SRL Satu Mare, care are încheiate 129 de contracte de publicitate sau de abonamente pentru ziare, în valoare de 237.426,13 lei cu TVA, cu: Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Direcția Municipală Creșe Satu Mare, DGASPC Satu Mare, Centrul Cultural GM Zamfirescu din Satu Mare, AJOFM Satu Mare, Primăria Comunei Culciu, Primăria Comunei Porumbești, Primăria Comunei Orașu Nou Sieni, Aeroportul Satu Mare, Apaserv Satu Mare, Prefectura Satu Mare, Transurban SA Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare, Primăria Comunei Turulung, Primăria Orașului Livada, Primăria Comunei Halmeu, Primăria Comunei Lazuri, Primăria Comunei Agriș, Primăria Municipiului Carei, Primăria Comunei Piscolt, Primăria Comunei Doba, Primăria Comunei Bogdand, Primăria Comunei Hodod, Primăria Comunei Beltiug, Primăria Comunei Dorolț, Primăria Comunei Supur, Primăria Comunei Craidorolț, Primăria Comunei Viile Satului Mare, Primăria Comunei Ciumești, Primăria Comunei Vetiș, Primăria Comunei Botiz, Primăria Comunei Capleni, Primăria Comunei Andrid, Primăria Comunei Moftin, Primăria Orașului Ardud și Primăria Comunei Odoreu.

Opoziția, firavă. Dar există și pe această listă

Opoziția, are, la rândul ei, câțiva reprezentanți cu informații interesante completate în declarațiile de interese. Unul dintre aceștia este senatorul USR Cristian Bordei, care menționează că soția sa, prin intermediul Cabinetului de Avocat Bota Delia Anca, a derulat, în 2014, respectiv 2017, două contracte de asistență juridică cu Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, însă valorile acestor contracte sunt anonimizate, fiind invocate unele clauze de confidențialitate. De altfel, din declarația de interese a senatorului USR rezultă că el însuși a împrumutat cabinetul de avocatură al soției cu suma de 7.750 de euro.

Fosta președintă a Senatului, Anca Dragu, tot de la USR, menționează în declarația de interese că soțul său, Marius Dragu, a primi, în 2021, două contracte de mandat, în baza Legii 111/2016, la SC BTT SA București și la SC BTT Perla Costineștiului SA, în valoare totală de 12.485 de lei.

Un al treilea senator USR, Sergiu Cosmin Vlad, menționează că SC Special SRL Arad, deținută de Ana Vlad, companie la care lucrează și soția sa, Sheron Maria Vlad, a avut în derulare un contract de 23.412,06 lei cu TVA, cu Grădinița PP Palatul Fermecat Arad, pentru furnizare produse de patiserie.

×
Subiecte în articol: parlamentari contracte cu statul