16 milioane de euro, aproape 10.000 de metri pătrați și birouri pentru șefi cu suprafețe egale cu cele ale unui apartament cu două camere. Acestea sunt pretențiile procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) stipulate în nota de fundamentare aprobată prin Hotărâre de Guvern, săptămâna trecută, de Cabinetul Mihai Tudose. Executivul a aprobat, astfel, alocarea sumelor de la buget în vederea achiziționării unui sediu pentru Parchetul Anti-Mafia.
Actualul sediu în care își desfășoară activitatea structura centrală a DIICOT, situat la intersecția Căii Grivița cu Bulevardul Dacia din Capitală, este o clădire închiriată în suprafață construită de 5.600 de metri pătrați, dar cu o suprafață utilă de 3.400 de metri pătrați, se arată în nota de fundamentare. Spațiu considerat insuficient de către procurori, care motivează faptul că, în prezent, la DIICOT activează 230 de persoane, dintre care 102 sunt procurori, 62 sunt greferi, 17 sunt consilieri DEFA, la care se adaugă 39 de specialiști și 10 angajați ca personal auxiliar. Toţi aceștia ocupă 84 de birouri, ceea ce înseamnă un spațiu de 10,9 metri pătrați de persoană.
Mai mult, aceeași notă de fundamentare mai arată că, prin OUG 6/2016 și OUG 78/2016, lista de funcții a DIICOT a fost suplimentată cu 40 de ofițeri și agenți de poliţie judiciară care, odată cu transferul lor efectiv la DIICOT, va reduce spațiul la 8,11 metri pătrați de persoană.
Șeful Direcției și adjuncții vor ocupa 150 de metri pătrați
Guvernul Tudose a avizat favorabil nota de fundamentare și a aprobat alocarea sumei de 71.310.000 de lei de la bugetul Ministerului Public pentru achiziția unui nou sediu pentru DIICOT – Structura Centrală. Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial al României cu tot cu anexa referitoare la necesarul de spațiu prezentat Executivului. Hotărârea a fost semnată de premierul Mihai Tudose, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și de cel al Finanțelor Publice, Ionuț Mișa. Finanțarea se va asigura de la buget de stat, prin bugetul Ministerului Public, acesta din urmă direct responsabil pentru modul în care va cheltui banii.
Astfel, în tabelul cu suprafețele necesare se arată că, la nivelul DIICOT, există trei procurori cu funcții de conducere care au nevoie, fiecare, de câte un birou în suprafață de… 50 de metri pătrați. Adică o suprafață egală cu cea a unui apartament cu două camere, confort I. Mai departe, în cadrul DIICOT mai activează 24 de procurori, șefi de secţii sau de serviciu, pentru care se cere câte un birou pentru fiecare dintre aceștia, în suprafață de 30 de metri pătrați. Alte 31 de birouri a câte 20 de metri pătrați fiecare ar trebui să fie ocupate de câte un procuror, iar alți 50 de procurori vor ocupa alte 28 de birouri a câte 30 de metri pătrați fiecare.
Nici grefierii nu sunt mai prejos. 23 dintre ei vor sta câte unul într-un birou cu suprafața de 15 metri pătrați fiecare, iar alți 50 de grefieri vor ocupa, câte doi, birouri în suprafață de 22 de metri pătrați fiecare. Cei 40 de specialiști DIICOT vor ocupa câte 15 metri pătrați fiecare.
În biroul lui Horodniceanu încap trei aresturi, cu tot cu WC-uri
În paralel, noul sediu al DIICOT va fi prevăzut cu opt camere de anchetă a câte 20 de metri pătrați fiecare, dar și cu două aresturi, cu tot cu grup sanitar, de 16 metri pătrați fiecare. Practic, numai într-unul dintre birourile șefilor mari de la DIICOT ar încăpea trei camere de arest, cu tot cu WC-uri.
Mai mult, s-a cerut o suprafaţă generoasă pentru sala de conferințe – 140 de metri pătrați (cam cât suprafaţa utilă a unei vile), iar centrul de presă va avea, ca și cerință, o suprafață de 45 de metri pătrați. Spații ceva mai generoase, prevăzute în nota de fundamentare, sunt destinate depozitării și arhivei documentelor. Se cer trei camere a câte 75 de metri pătrați fiecare.
În total, clădirea la care râvneşte conducerea DIICOT ar trebui să aibă o suprafață totală de 9.636 de metri pătrați, din care spațiile comune și căile de acces să fie de 1.225 de metri pătrați, iar garajele, 16 la număr, să ocupe o suprafață de 384 de metri pătrați.
Necesitatea achiziției sediului, „cerință de la UE”
Până în anul 2014, structura centrală a DIICOT activa la unul dintre etajele sediului Parchetului General. Din 2010, șefii instituției au solicitat alocarea unui sediu atât Primăriei Capitalei, cât și Ministerului Apărării Naționale sau RA-APPS. „Răspunsurile au fost negative sau au constituit soluții de neacceptat”, se arată în documentul citat. Soluţia găsită a fost închirierea unui sediu în anul 2014, devenit, iată, neîncăpător pentru procurorii Anti-Mafia în 2017. Interesant este că în nota de fundamentare se specifică: „în cazul nerealizării obiectivului (de achiziție a unui nou sediu - n.red.), activitatea procurorilor va avea de suferit”, fapt evidenţiat și în anumite rapoarte „ale instituțiilor europene care au relevanță”, cum ar fi Raportul Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliul Europei privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV, „care obligă partea română la asigurarea de spații necesare bunei funcționări a instituțiilor”.
DIICOT a cerut și a obținut de la Guvernul Tudose o finanțare de 16 milioane de euro pentru acest obiectv și vrea să cheltuiască acești bani pe un sediu în zona centrală a Bucureștiului care să nu fie construit mai devreme de anul 2010, să se afle la o distanţă de maximum 300 de metri de o stație de metrou și de maximum 250 de metri de o stație RATB. Clădirea trebuie să fie independentă de alți terți, inclusiv în ceea ce privește branșamentele de utilități.
Și DNA a considerat neîncăpător un spațiu de 5.600 de metri pătrați
Anul trecut s-a vehiculat informaţia că Guvernul Cioloș a intenționat să atribuie clădirea Hotelului Triumf, situat pe Șoseaua Kiseleff, drept nou sediu pentru Direcția Națională Anticorupție. Suprafaţa utilă a clădirii este de 5.600 de metri pătrați, desfășurată pe subsol, demisol, parter și patru etaje, identică cu suprafaţa sediului închiriat, în prezent, de DIICOT.
Ulterior, însă, din motive legate de modul de dispunere a încăperilor, concepute prin construcție pentru destinație hotelieră și de restaurant, acest imobil nu a mai fost predat DNA. Tot anul trecut, Guvernul Cioloș a emis Hotărârea de Guvern nr. 1.011/2016 prin care acest bun aflat în proprietatea statului a fost trecut din administrarea RA-APPS în administrarea Ministerului Afacerilor Externe. Anul acesta, Guvernul Tudose a anulat această ultimă Hotărâre, pentru că Ministerul de Externe nu a răspuns favorabil RA-APPS cu privire la acoperirea cheltuielilor pe care Regia le-a suportat pentru întreținerea imobilului.
Noul sediu al DIICOT va costa 71.310.000 de lei. Clădirea trebuie să fie neapărat construită după anul 2010