Liderul unuia dintre partidele parlamentare aflate în opoziţie şi care acţionează atât instituţional, cât şi prin manifestări publice virulente la adresa intenţiilor majorităţii parlamentare sau ale Guvernului de a rezovla problema condiţiilor de detenţie precare sau a supraaglomerării din penitenciarele româneşti, a încasat, în urmă cu câţiva ani, bani de la Ministerul Justiţiei tocmai pentru supervizarea implementării unor asemenea măsuri pe care astăzi le critică. Dan Barna, preşedintele USR, a deţinut, până acum doi ani, acţiuni la o companie contractată de Guvern în vederea verificării achiziţiilor ce urmau a fi făcute inclusiv pentru implementarea unor servicii corecţionale non-privative de libertate sau pentru creşterea eficienţei sistemului penitenciar şi de eliberare condiţionată. Banii pentru acest contract au venit prin finanţarea mecanismului norvegian 2009-2014.
Orice încercare a majorităţii PSD-ALDE de a evita ca România să fie amendată pentru condiţiile din penitenciare, prin implementarea unor măsuri de genul amnistiei şi graţierii ori a recursului compensatoriu, se loveşte, astăzi, de un blocaj al Opoziţiei parlamentare. Uniunea Salvaţi România este formaţiunea care, alături de PNL, a atacat la CCR toate proiectele de lege privind justiţia şi a sprijinit toate mişcările de stradă ale grupării #rezist.
El patron, soţia administrator
Ei bine, liderul acestei formaţiuni politice, Dan Barna, a lucrat, în urmă cu câţiva ani, în cadrul unui proiect guvernamental chiar pentru implementarea măsurilor pe care astăzi le critică. Barna a deţinut, până în 30 iunie 2016, înaintea alegerilor parlamentare, calitatea de asociat în cadrul societăţii comerciale Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, alături de un anume Dumitru Dragoş Jaliu, iar compania a fost administrată, tot până în vara lui 2016, de către soţia preşedintelui USR, Olguţa Dana Totolici. Sub acest acţionariat şi sub această administrare, SC Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL a câştigat, în data de 16, respectiv 17 octombrie 2014 (pe vremea Guvernului Ponta 2), două loturi scoase la licitaţie de Ministerul Justiţiei, în vederea prestării unor servicii necesare asistării ministerului în procesul de gestionare a programelor finanţate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Serviciile se refereau la evaluarea tehnico-financiară a cererilor de finanţare depuse în cadrul apelului de proiecte ce trebuia lansat în cadrul programului “Ro20”, la verificarea conformităţii procedurilor de achiziţii, monitorizarea şi controlul proiectelor şi la verificarea rapoartelor de finanţare pentru trei proiecte. Este vorba despre “Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex”, despre “Cooperarea şi întărirea capacităţii judiciare” şi despre “Servicii corecţionale, inclusiv servicii non-privative de libertate”.
Obiectivele verificate: eliberarea condiţionată şi respectarea drepturilor omului
SC Grupul de Consultanţă pentru Dezvolare DGC SRL, patronat, la acel moment, de actualul lider USR, şi-a adjudecat loturile 2 şi 4 ale acestui contract, în valoare totală de 523.000 de lei cu TVA inclus (în jur de 118.000 de euro). Compania politicianului tebuia să verifice ex-post achiziţiile efectuate în cadrul proiectelor finanţate, prin analiza dosarelor complete de achiziţie, în vederea stabilirii conformităţii cu legislaţia aplicabilă, cu cadrul legal al programului de finanţare şi cu dispoziţiile contractelor. Pe de altă parte, firma lui Barna trebuia să verifice rapoartele financiare intermediare şi finale elaborate şi aprobate de Ministerul Justiţiei.
La ce se referă aceste verificări? Unul dintre obiectivele Ministerului Justiţiei era acela de a creşte eficienţa sistemului penitenciarelor din România şi a sistemului de eliberare condiţionată, impusă de creşterea numărului de deţinuţi şi a supraaglomerării penitenciarelor. Proiectul urmărea creşterea utilizării unor sancţiuni altele decât încarcerearea în penitenciare.
Un alt obiectiv al MJ, spervizat de Barna, se referea la consolidarea capacităţii sistemului românesc de probaţiune de a furniza servicii eficente alternative închisorii, precum şi la consolidarea capacităţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului.
Banii sunt buni, dar partidul care-i dă este rău
Acelaşi gen de verificări ale rapoartelor de finanţare trebuiau prestate, conform contractului guvernamntal, de către firma lui Dan Barna şi în legătură cu proiectele partenerilor MJ, respectiv Administraţia Instanţelor din Norvegia sau Consiliul Europei, având ca obiectiv, printre altele, dezvoltarea unor sisteme alternative de soluţionare a disputelor, aşa-numita “justiţie restaurativă”. Mai mult, proiectele finanţate prin acest grant, supervizate de această companie, mai vizau formarea magistraţilor români în jurisprudenţa CEDO sau în achiziţia de echipamente IT pentru CSM, Institutul Naţional al Magistraturii şi în dotarea parchetelor cu echipamente de investigare criminalistică.
Firma lui Dan Barna nu se afla, la acel moment, la primul contract cu statul, dar nici la ultimul. Potrivit SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), SC Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL intrase în “pâine”, pe piaţa contractelor publice, în 20 ianuarie 2010, la Cluj-Napoca, oraşul unde domiciliază majoritatea partenerilor de afaceri ai liderului USR dintr-o altă firmă - SC Risky Business SRL. Este vorba despre un contract, în valoare de 131.920 de lei fără TVA, pe care Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” l-a scos la licitaţie pentru prestarea unor servicii de formare profesională.
De asemenea, în 4 septembrie 2013, tot pe vremea guvernării Ponta, ca şi în cazul contractului cu Ministerul Justiţiei, SC Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL a mai fost selectat de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru elaborarea şi tipărirea de ghiduri de procedură, machetarea şi tipărirea unor fluturaşi, pentru care a încasat 800.479 de lei fără TVA. Nu în ultimul rând, aceeaşi firmă a făcut parte, chiar în august 2018, din grupul prestatorilor unui contract de 894.983,3 lei fără TVA, pus la bătaie de Ministerul Dezvoltării Regionale, de sub Guvernul Dăncilă, pentru prestarea unor servicii de formare profesională.
USR critică vehement şi atacă la CCR toate încercările PSD-ALDE în materie de justiţie. Asta, după ce liderul formaţiunii a fost plătit de guvernele PSD pentru a verifica proiectele cu finanţare externă ce vizau exact măsuri care să eficientizeze situaţia din justiţie şi din sistemul penitenciar.