Un nou contract de achiziţie de tehnică de interceptare şi filaj a fost încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie cu o săptămână înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să emită Decizia prin care preşedintele Iohannis este obligat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Contractul şi caietul de sarcini sunt secrete, în baza unui ordin emis, la începutul acestui an, de către procurorul general al României. Una dintre firmele care vor livra această aparatură confidenţială este deţinută de către doi cetăţeni israelieni, dintre care unul este născut în fosta Uniune Sovietică, şi va primi pentru aceasta peste 800.000 de euro. Un alt lot al contractului secret a fost încasat de un mai vechi client al DNA, compania Anditech Concept SRL, deţinută de familia unui partener de afaceri al fostului general SRI Dan Gheorghe, care a lucrat, în ultimii ani din viaţă, pentru Nicolae Dumitru, zis „Niro”.
Este vorba despre achiziţia de echipamente tehnice de comunicaţii, aparate audio şi video de înregistrate, tehnică de înregistrare şi echipamente de telecomunicaţii, pentru care, în data de 6 aprilie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a publicat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), şi care a fost finalizată în 25 mai, printr-o licitaţie restrânsă.
Ei bine, în ce constau cu exactitate aceste echipamente de filaj şi intercepare, cantităţile minime şi maxime sau caracteristicile tehnice, nu se ştie şi întrucât aceste informaţii reprezintă date cu caracter strict secret, lucru decis, anul acesta, de către procurorul general al României, Augustin Lazăr.
Reamintim că şeful din acte al Laurei Kovesi a emis Ordinul nr. 43/2018, în urma căruia informaţiile referitoare la mijloacele tehnice speciale deţinute de Ministerul Public constituie informaţie clasificată în clasa secret de serviciu. În aceste condiţii, nu sunt destinate publicităţii documente care conţin specificaţii tehnice, respectiv cartea tehnică şi caietele de sarcini.
Ordin ilegal al procurorului general
Mai mult, acest Ordin al procurorului general este, la rândul lui, secret, nepublicat nicăieri, neregăsit pe site-ul Ministerului Public sau în Monitorul Oficial al României, iar încercarea de a ţine sub cheie astfel de informaţii, legate de caietele de sarcini, încalcă articolul 33, din Legea nr. 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, care, la Capitolul III, referitor la Informaţiile Secret de Serviciu, arată că „este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei”.
Lotul „gras”, atribuit unei firme cu acţionariat israelian
Singurele informaţii publice legate de acest contract sunt firmele care şi-au adjudecat cele trei loturi, faptul că proiectul este finanţat prin implementarea unui grant OLAF şi valoarea achiziţiei.
Astfel, primul lot a fost atribuit, în data de 25 mai, companiei bucureştene SC Cellphone Group SRL, la un preţ de 3.612.310,45 de lei cu TVA inclus (800.000 de euro). Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), SC Cellphone Group Impex SRL are doi asociaţi, persoane fizice, cetăţeni israelieni. Este vorba despre Arie Beizer, născut în anul 1950, în URSS, cu domiciliul în zona Guvernului României, din Sectorul 1 al Capitalei, şi cetăţeanul israelian Gil Youssef Cooper, născut în Israel, domiciliat, în trecut, în Gibraltar.
Compania a fost împărţită, până în 2007, de un anume Constantin Parău şi de către Gill Youssef Cooper, după care Arie Beizer a preluat toate părţile sociale de la cetăţeanul român.
Al doilea lot al contractului atribuit de DNA, în valoare de 87.911, 25 de lei cu TVA inclus, a ajuns la compania bucureşteană ASTI International SRL, înfiinţată de un anume Ovidiu Şerban, în calitate de asociat unic. În aprilie 2016, acesta i-a cesionat 70% din capitalul social al firmei, fiicei sale, Maria Monica Şerban, şi 20 de procente unui anume Cristian Florin Bunea. Aparatură de înregistrare, tehnică de interceptare şi echipamente audio-video, achiziţionate de DNA în secret. Caietul de sarcini constituie secret de serviciu, prin ordin al procurorului general Augustin Lazăr.
Ultimele loturi, adjudecate de firma de casă a DNA
Alte două loturi, având numerele 3 şi 4, ale contractului secret încheiat de DNA au ajuns la o firmă de casă a instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi. Este vorba despre celebra deja companie Andytech Concept SRL, care a semnat cu DNA la data de 22 mai 2018, pentru furnizarea de echipamente de tehnică special, în valoare de 127.395,45 de lei cu tot cu TVA. În total, loturile atribuite, aferente acestui contract, se ridică la 3.827.617,15 lei cu TVA inclus, ceea ce înseamnă 850.581,6 euro.
Andytech Concept SRL este o firmă apropiată fostului general SRI Dan Gheorghe, ex-comandant al Unităţii antiteroriste şi unul dintre protectorii lui Florian Coldea. Dan Gheorghe, împreună cu societatea care livrează DNA-ului aceste echipamente, au deţinut părţile sociale ale companiei Tech Industries Constructions SRL, companie predată, ulterior, Gabrielei Tupan, soţia unui alt fost ofiţer, Marian Tupan. Andytech Concept SRL a fost deţinută, iniţial, de către unul dintre fiii lui Marian Tupan, Andrei, care i-a cesionat acţiunile tatălui său, în anul 2013.
Compania familiei Tupan a derulat, începând cu anul 2010, cu Direcţia Naţională Anticorupţie, nu mai puţin de şase contracte, în afară de cel de anul acesta, privind livrarea de tehnică specială de interceptare, în valoare de aproximativ două milioane de lei fără TVA. Astfel, pe 28 septembrie 2010, DNA a achiziţionat de la Andytech Concept SRL, aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, cabluri de conectare, accesorii pentru echipamente audio-video, accesorii de echipamente audio, acumulatori electrici, microfoane, pachete software de prelucrare a imaginilor, sisteme de navigaţie prin GPS şi obiective pentru aparate de fotografiat, în valoare de 499.200 de lei fără TVA. La 19 iunie 2012, Andytech Concept SRL a mai livrat aparate de înregistrare, în valoare de 348.735,88 lei fără TVA, după care, la 3 septembrie 2013, a furnizat alte asemenea aparate, în valoare de 329.240,5 lei fără TVA. La 21 octombrie 2014, DNA a atribuit aceleiaşi firme 11 loturi dintr-un contract ce vizează livrarea de aparate de înregistrare, aparate de transmisie digitală, microfoane, staţii radio şi accesorii pentru echipamente audio şi video, în valoare de 435.465 de lei fără TVA, iar în 30 septembrie 2015, a mai încheiat cu DNA un contract de furnizare aparate de înregistrare, în valoare de 60.708,11 lei fără TVA. Nu în ultimul rând, Andytech Concept SRL a mai fost contractată de DNA în 12 decembrie 2016, când a livrat aparate de înregistrare şi accesorii pentru echipamente audio-video, în valoare de 307.950 de lei fără TVA.