Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a respins, la începutul acestei săptămâni, recursul declarat de Inspecția Judiciară în legătură cu Hotărârea CSM prin care procurorul Emilian Eva și șefa acestuia de la Parchetul Tribunalului Iași, Carmina Pascal, nu au fost sancționați disciplinar pentru punerea ilegală la dispoziția autorităților din Republica Moldova a unor acte de urmărire penală confidenţiale.
Singura sancțiune definitivă în materie disciplinară în acest caz pe care o va suferi Emilian Eva este “avertismentul”, pentru că a lipsit în mod repetat de la serviciu, în mod nemotivat. La mijlocul anului trecut, Inspecția Judiciară a sesizat Secția pentru procurori în materie disciplinară împotriva procurorului-șef al Parchetului Tribunalului Iași, Carmina Pascal, și a procurorului Emilian Eva, referitor la o posibilă abatere gravă săvârșită într-un dosar avându-l ca suspect pe basarabeanul Anatolie Mărgărit. Acesta a fost cercetat de Emilian Eva și scos de sub urmărire penală după ce basarabeanul i-ar fi vândut fostei amante a procurorului de caz, Claudia Iuliana Ciofu, la un preț subevaluat, o vilă în Iași. În 2014, basarabeanul a formulat, la DNA, pe numele lui Eva, o plângere penală pentru șantaj, abuz în serviciu și mită, după care a părăsit România.
Inspecția Judiciară s-a sesizat pe anumite aspecte ale acestei afaceri și a cerut CSM sancţionarea procurorului Eva şi a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Iaşi, Carmina Pascal, pentru că au pus la dispoziţia autorităţilor judiciare din Republica Moldova, în mod ilegal, acte de urmărire penală confidenţiale. Potrivit unor surse, aceste operaţiuni au legătură cu nişte dosare instrumentate, la Iaşi, împotriva mai multor basarabeni, printre care şi Anatolie Mărgărit. Potrivit Inspecţiei Judiciare, prim-procurorul Carmina Pascal a emis un ordin prin care a dispus redistribuirea unor dosare penale, cu încălcarea dispoziţiilor legale, şi a semnat, alături de Emilian Eva (procuror de caz), acte procedurale prin care autorităţile din Republica Moldova au fost informate cu privire la actele de urmărire penală aflate în două dosare, documente pe care le-au pus la dispoziţie în mod ilegal.
Pe 10 mai 2016, Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să-i sancționeze cu avertisment pe Eva și pe Carmina Pascal doar pentru că au lipsit în mod nejustificat de la serviciu, în mod repetat, respingând toate celelalte elemente sesizate de Inspecția Judiciară.
Atât Inspecția Judiciară, cât și cei doi procurori de la Iași au atacat Hotărârea CSM cu recurs, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. După ce, pe 27 februarie, magistrații au admis, în principiu, recursurile, pe 27 martie au decis să le respingă definitiv ca fiind nefondate, astfel încât Hotărârea CSM rămâne valabilă, exact așa cum a fost ea pronunţată în vara trecută.
Emilian Eva, fost procuror DNA, este în prezent suspendat din funcție. El este judecat, sub control judiciar, pentru infracțiuni legate de tranzacții cu tablouri și alte obiecte de artă, precum și pentru luare de mită