x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Iarna firmelor mici de deszăpezire

Iarna firmelor mici de deszăpezire

de Diana Scarlat    |    14 Oct 2015   •   07:39
Iarna firmelor mici de deszăpezire

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a început investiţia în utilajele proprii, pentru a evita să fie din nou prinsă pe picior greşit de venirea iernii. Marile firme care-şi împărţeau contractele de deszăpezire nu mai participă la licitaţiile de anul acesta.


Drumarii celebri precum Romstrade, Euroconstruct şi Tehnologica, nu mai participă la licitaţii pentru deszăpezire din cauza problemelor pe care le au cu justiţia. “Firmele mici nu au capacitatea de a acoperi un întreg judeţ şi vor lua părţi dintr-un contract. Noi am înăsprit condiţiile, situaţie care multora nu le convine. Montăm GPS-uri pe utilaje, astfel încât să decontăm doar lucrările care se fac şi nimic în plus”, explică reprezentanţii CNADNR. Compania a achiziţionat 100 de freze şi 7 utilaje cu şenile. Alte utilaje vor fi închiriate de CNADNR, pentru a asigura deszăpezirea în zona Moldovei, unde sunt cele mai mari probleme. De asemenea, pe Transalpina, care e drum de interes turistic, pe A1 şi pe A2. Cele mai multe contracte de iarna trecută au avut valori de până la un milion de euro. Un caz special a fost în judeţul Dâmboviţa, unde deszăpezirea a fost făcută de două fotomodele, surorile Loredana şi Cosmina Salanţă, pe un contract de 9,73 milioane lei (peste 2 milioane de euro). Administratorul firmei câştigătoare - Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi, înfiinţată de cele două surori în 2013 - este Alin Niculae Ştefan, director în cadrul firmei de asfaltări Romstrade, deţinută de afaceristul Nelu Iordache, arestat pentru deturnare de fonduri. Cel mai mare contract a fost atribuit firmei Tel Drum, în judeţul Teleorman, 84 milioane lei (aprox. 18,66 milioane euro) pentru deszăpezire în perioada 2014-2017.


CNADNR a pregătit şi personalul specializat pentru deszăpezirea cu utilajele proprii. Pentru companiile de care va depinde circulaţia în restul ţării, în această iarană, licitaţiile au fost deschise deja, de luni. În situaţii de urgenţă, CNADNR poate face achiziţii rapide, conform Ordonanţei 34, prin licitaţii organizate de Bursa Română de Mărfuri în 20 de zile, în loc de 90.

×