x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mentenanța sistemelor de supraveghere a Poliției de Frontieră, asigurată de firma înființată de un fost general de Securitate

Mentenanța sistemelor de supraveghere a Poliției de Frontieră, asigurată de firma înființată de un fost general de Securitate

de Ion Alexandru    |    14 Iul 2021   •   07:05
Mentenanța sistemelor de supraveghere a Poliției de Frontieră, asigurată de firma înființată de un fost general de Securitate

Poliția de Frontieră a încheiat, recent, un nou contract pentru servicii de mentenanță a sistemelor fixe de supraveghere cu o companie înființată de un fost general de Securitate, care a ocupat funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Acordul-cadru se întinde pe o perioadă de patru ani, are valoarea de zece milioane de euro și, în această perioadă, între cele două entități urmează a fi încheiate contracte subsecvente. Firma în cauză este un client obișnuit al Poliției de Frontieră. Dar nu numai. În urmă cu doi ani, societatea a fost contractată chiar de către Serviciul de Telecomunicații Speciale sau de către Serviciul Român de Informații, pentru a asigura ventilarea serverelor. Aici, firma înființată de generalul STS a lucrat în parteneriat cu o companie a lui Claudiu Florică, zis „Microsoft”. În toamna anului trecut, însăși Direcția Națională Anticorupție a parafat cu societatea respectivă un contract vizând achiziția unui laborator de investigații digitale.

 

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a contractat, luna aceasta, servicii de mentenanță corectivă a sistemelor fixe de supraveghere ATTICA, pentru echipamentele electronice și optoelectronice din aflate în dotarea instituției. Mai exact, este vorba despre o platformă cu înclinare și rotire, un sistem TX, un sistem RX, un video recorder digital Dallmeier și o consolă de control cu joystick. În ceea ce privește echipamentele optoelectronice din componența sistemelor fixe cu termoviziune ATTICA, pentru care Poliția de Frontieră a contractat serviciile de mentenanță corectivă, acestea sunt o cameră cu termoviziune ATTICA 64, o cameră TV color Sony și un telemetru cu laser – LDM 38, conform documentației care a stat la baza achiziției serviciilor.

Mentenanța achiziționată constă în constatarea pentru identificarea echipamentelor defecte din cadrul sistemelor fixe de supraveghere instalate în locurile de serviciu, dezinstalarea și preluarea echipamentului defect, restabilirea completă a funcționalităților echipamentului defect prin repararea sau înlocuirea componentelor defecte,  instalarea, configurarea și punerea în funcțiune a acestora, testarea pentru verificarea tuturor funcționalităților atât ale echipamentului electronic sau optoelectronic reparat, cât și ale sistemului fix de supraveghere în care este integrat, pentru recepția serviciului. 

 

Trei sferturi din finanțare vin de la UE

 

Pentru această achiziție, Poliția de Frontieră a organizat o licitație deschisă, finalizată în data de 5 iulie 2021. Fondurile pentru finanțarea contractului provin, în proporție de 75 la sută, din Fondul pentru Securitate Internă, restul de 25 de procente fiind asigurate de la bugetul de stat.

În 5 iulie, a fost încheiat acordul-cadru nr. 194/2021, în valoare de 39.686.920 de lei fără TVA, respectiv de 47.227.434,8 lei cu TVA inclusă (zece milioane de euro), cu societatea SC Marctel – SIT SRL. Durata acordului-cadru este de 48 de luni, urmând să fie încheiate contracte subsecvente, potrivit anunțului de atribuire. 

SC Marctel SIT SRL, înființată, în anul 1998, de generalul de Securitate Tudor Tănase, devenit, ulterior, șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Conform istoricului Marius Oprea, „Tudor Tănase, general, fost om de nădejde al Securității, reactivat de Ion Iliescu în funcția de director al STS, a fost și un abonat la creditele preferențiale ale BANCOREX, pentru a-și cumpăra un imobil. Prima lui misiune importantă, primită de la Iliescu, a fost inițierea și «punerea în opera» a Hotărârii CSAT nr. 0048 din 5 octombrie 1993, prin care s-a aprobat «reînnoirea convenției bilaterale româno-ruse în domeniul legăturilor criptate telefonice și telegrafice internaționale» cu Moscova, prin care se refăcea «firul roșu» dintre tovarășii din România și cei din fosta URSS”.

 

A fondat Serviciul 112 

 

Potrivit publicației „Bugetul.ro”, Tudor Tănase (FOTO), ajuns acum la 74 de ani, a părăsit firma în anul 2001, an în care a preluat comanda Serviciului de Telecomunicații Speciale. Tudor Tănase a fost asociat și cu controversatul afacerist Tiberiu Urdăreanu, fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost șef al Comandamentului de Tancuri și Auto în vremea comunismului, la celebra firmă UTI.
Generalul Tudor Tănase este nimeni altul decât fostul şef al Serviciului de Telecomunicații Speciale, din perioada 2001-2005. În timpul mandatului său au fost inițiate și implementate două proiecte importante: Serviciul 112 – Sistemul național pentru numărul unic de apel de urgență și Rețeaua WAN de mare capacitate (faza conexiunilor interjudețene).

În 1997, el a fost trecut pentru prima dată în rezervă, după ce ar fi folosit camioanele Serviciului de Telecomunicații Speciale pentru a căra materiale de construcţii la vila sa.

 

La „pachet” cu firma lui Claudiu Florică, într-un contract pentru serviciile secrete

 

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, compania SC Marctel SIT SRL, contractată de Poliția de Frontieră pentru a asigura serviciile de mentenanță corectivă descrise anterior, a fost preluată, după plecarea din acționariat a generalului Tudor Tănase, de către omul de afaceri Pentru Călin Pantea și de o anume Dorina Cadariu, pentru ca, anul trecut, structura capitalului social să fie controlată, în proporție de 84 la sută, de Pentru Călin Pantea. Un alt asociat, Gheorghe Stănescu, deține patru procente din capitalul social al societății, iar Mihai Iakab, Ion Ștefănoiu, Ion Vancea, Marius Dinescu, Corneliu Dragoș Istrate, Dorin Daniel Iovu, Mihăiță Gabriel Mitrea, Mariana Alina Popescu, Daniel Gheorghiu, Cristian Constantin Axinciuc și Andrei Ilie Bălan au câte un procent. 

De altfel, Poliția de Frontieră dintre cele mai „frecventate” instituții de către SC Marctel SIT SRL, din punctul de vedere al contractelor pe bani publici încheiate cu aceasta, în ultimii patru ani. Valoarea contractelor, cu TVA, pe care Poliția de Frontieră le-a atribuit, în trecut, acestei companii se ridică la 53.156.030 de lei. 

 

Relație strânsă de afaceri cu IGPF

 

Concret, în 13 februarie 2016, IGPF a încheiat cu SC Marctel SIT SRL un contract de 2.089.508 lei fără TVA pentru servicii de mentenanță corectivă a echipamentelor de supraveghere portabile. În 5 aprilie 2017, IGPF a mai încheiat cu firma respectivă un contract de 32.846.000 de lei fără TVA pentru mentenanță colectivă a echipamentelor optoelectronice ATTICA și Margot. Pentru ca, în 26 iunie 2019, să se semneze un alt contract, în valoare de 1.202.985 de lei fără TVA, pentru livrarea de echipamente, materiale și piese de schimb pentru componente de electroalimentare de rezervă la turnurile de urmărire și la sistemele de climatizare. Apoi, în 16 decembrie 2019, se mai încheie un contract de 3.924.725 de lei fără TVA pentru livrarea de echipamente de transmitere a imaginilor la senzorii de supraveghere instalați pe turnurile de comunicații fixate, la nivelul pontoanelor, pe brațul Chilia. Iar, între 31 martie 2017 și 19 august 2019, IGPF încheie cu SC Marctel SIT SRL mai multe contracte subsecvente, în valoare de 2.992.384 de lei fără TVA, pentru modernizarea și mentenanța sistemelor de identificare, iar alte două contracte, de 835.399 lei fără TVA, respectiv de 677.932 lei fără TVA, au fost încheiate tot în anul 2019 pentru servicii la sistemele de supraveghere pe tronsonul Dunăre - Caraș-Severin.

 

Businessuri puternice cu instituțiile de forță ale statului

 

„Jurnalul” a dezvăluit, într-una dintre anchetele publicate, că Serviciul de Telecomunicații Speciale a încheiat un „acord cadru de prestări servicii de mentenanţă pentru centre de date” cu Synotech Global Services România SRL. Era vorba despre mentenanţă pentru echipamente tehnologice de asigurare a microclimatului interior), de asigurare a alimentării cu energie electrică, de detecţie şi stingere a incendiului cu gaz inert şi securitate perimetrală pentru Centrele de Date aparţinând Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii. În licitaţia restrânsă organizată pe 16 martie 2019 au depus oferte Quality Business Solutions SRL, asocierea Vodafone România SA - Tema Energy SRL şi asocierea Synotech Global Services România SRL - Marctel SIT SRL. Câştigătoare a fost desemnată asocierea Synotech- Marctel, care a încasat de la STS 1.112.160 de euro, fără TVA. Synotech Global Services România SRL este administrată de Manuela Carolina Popescu, dar este deţinută de Claudiu Florică (FOTO), celebrul mituitor din dosarul Microsoft.

De pe lista beneficiarilor nu putea lipsi tocmai DNA

 

În toamna anului trecut, compania Marctel-SIT SRL a primit un contract important și de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Instituția condusă de Crin Bologa a atribuit, conform SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), la data de 13 octombrie, un contract, având numărul 43/CF/2020, în valoare de 399.147,42 lei cu tot cu TVA (aproximativ 84.000 de euro), pentru achiziția unui laborator mobil de investigații medicale de tip M-LAB. 

În documentația de atribuire, Parchetul Anticorupție  arăta că această achiziție vizează conversia, respectiv amenajarea unui vehicul special, în cadrul proiectului „Susținerea capacității operaționale a DNA în investigarea fraudelor cu fonduri europene” și este cofinanțat de OLAF, în cadrul programului Hercule III „Technical Assistance”, printr-un contract de grant. 

Din caietul de sarcini care a stat la baza achiziției, rezulta că DNA dorea să-și crească eficiența în ceea ce privește tehnicile speciale de investigație și perchezițiile informatice, iar echipamentul special de investigație este destinat Serviciului Tehnic și specialiștilor IT care efectuează percheziții informatice, precum și cursuri privind utilizarea cât mai eficientă a acestora. Laboratorul mobil achiziționat este capabil să fie utilizat pe autostrăzi, drumuri europene, drumuri naționale, drumuri județene sau drumuri comunale, „în vederea desfășurării activităților operative de copiere/percheziție informatică la fața locului - în interiorul acestuia -, asistența tehnică pentru conservarea datelor informatice în cazul perchezițiilor domiciliare și transportul în condiții de siguranță a sistemelor informatice ridicate în cadrul perchezițiilor informatice”.

Echipamentul în cauză constă într-un vehicul de tip N1 (furgonetă), dotat cu o caroserie specială, având elemente de conversie și amenajări interioare specifice. Acest vehicul trebuie să vină la pachet cu un generator diesel, la care se adaugă un rezervor auxiliar cu capacitatea de 75 de litri, doi acumulatori GEL, un invertor, un panou digital multi-control, o instalație DVR cu patru canale, o cameră cu infraroșu și microfon, un sistem cu aer condiționat, echipament LTE Wireless Router cu utilizare în condiții deosebite și trei minimonitoare de 12 inch, cu utilizare în condiții deosebite.


 

×