x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Metodele interlope ale deputatului Păsat

Metodele interlope ale deputatului Păsat

de Violeta Fotache    |    14 Feb 2011   •   20:49
Metodele interlope ale deputatului Păsat
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

În referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prin care s-a cerut arestarea preventivă a deputatului PDL Dan Păsat, întins pe nu mai puţin de 188 de pagini, apar pasaje din stenogramele unor convorbiri telefonice ale deputatului, în care se găsesc nume sonore ale politicii româneşti.

Conform acestor pasaje făcute publice de Realitatea TV, oamenii de afaceri din Giurgiu îşi construiesc case din contracte de miliarde de lei cu statul. Postul citat aminteşte o discuţie telefonică pe care parlamentarul a avut-o cu fostul său partener de afaceri Ionel Adrian Marian, cel care l-a denunţat la DNA, Păsat îi amin­teşte acestuia că ştie ce a făcut cu banii primiţi pentru lucrările pu­b­lice. Deputatul îi reproşează lui Adrian Ionel că nu şi-a plătit datoriile către el pentru că ar fi folosit banii ca să îşi ridice vile la Snagov, informează Realitatea.net

"Deci e problema ta ce faci, mă! Tu, în momentul de faţă, tu... banii mei sunt la tine. Trei miliarde. Două miliarde nouă sute, mai exact. Bă, vreau banii, bă frate, ce tot comentezi cu mine? Voi v-aţi luat banii, bă omu' lu' Dumnezeu! 13 miliarde, băi, şi
i-aţi băgat în alte lucruri, băi Adriane, băi! (...) Nu am făcut eu case la Snagov şi vile la Snagov, mă! Voi aţi făcut, din banii publici de stat. Băi băiatule, dacă vine mâine un control...", îi spune Păsat fostului parte­ner de afaceri.

Dan Păsat este acuzat de pro­cu­ro­rii anticorupţie că l-a şantajat pe omul de afaceri Adrian Marian Ionel şi pe fratele acestuia, Ionel Costin Io­nuţ, ca să îi dea banii dintr-o lucrare pu­blică pe care acesta o câştigase în Giurgiu, de la Primăria Vărăşti. De cealaltă parte, deputatul susţine că banii i se cuveneau, pentru că firma sa a preluat prin subcontractare lu­cra­rea de la societatea care câştigase licitaţia.

Din categoria laude la telefon cu re­laţiile sus-puse din PDL, în dosarul de urmărire penală apare şi numele mi­nistrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Potrivit interceptării unei convorbiri telefonice făcute în urmă cu un an, Dan Păsat ar fi încercat să obţină fonduri pentru construi­rea unui parc de distracţii pe propriul teren, intenţionând să apeleze la ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Păsat vorbea despre Elena Udrea ca despre o persoană cu care se înţelege bine şi faţă de care a "făcut nişte gesturi". Elena Udrea a dezminţit faptul că ministerul pe care îl conduce ar fi aprobat aşa ceva ori că ar avea în intenţie un asemenea proiect.

Jurnalul Naţional informa încă din august anul trecut despre acuzaţiile la adresa deputatului PDL. Acesta împreună cu unul dintre oamenii lui de casă, Marin Constantin, zis "Marian Boxerul", a recurs la presiuni şi ameninţări pentru a-i convinge pe doi parteneri de afaceri să-i cedeze unele contracte, precum şi sume importante de bani.

Începând cu anul 2007, între firma SC Agro Clas SRL Teleorman, reprezentată de fraţii Ionel Adrian Marian şi Ionel Costin Ionuţ, şi firma SC Prod Invest SRL, reprezentată de Dan Păsat, au avut loc diverse relaţii comerciale vizând lucrări de interes public, mai precis, lucrări de aduc­ţiune a apei potabile în comunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu, la iniţiativa şi ca urmare a demersurilor persuasive ale lui Dan Păsat, acesta invocând sistemul relaţional pe care îl poate accesa, în vederea facilitării desfăşurării activităţilor comerciale vizate. Firma lui Păsat, SC Prod Invest SRL, nu îndeplinea condiţiile legale de eligibilitate necesare câştigării licitaţiilor publice pentru respectivele lucrări de aducţiune a apei potabile. Dar le îndeplinea SC Agro Clas SRL, care a şi câştigat licitaţiile organizate de autorităţile pu­blice pentru executarea lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu. Fraţii Ionel susţin că ulterior, în urma insistenţelor lui Păsat, au fost nevoiţi să subcontracteze părţi din contract firmei acestuia. Denunţătorii spun că Păsat, însoţit de "gorila" sa Marian Boxerul şi de un grup de presiune format din opt persoane, "folosind forţa şi ameninţând cu cuţitul, l-a obligat pe Ionel Adrian Marian să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor de aducţiune apă potabilă în comuna Vărăşti şi a obţinut promisiunea că a doua zi Ionel Marian se va duce la Primăria Vărăşti, va încasa banii care i se cuvin la acel moment de pe urma executării lucrărilor şi îi va da deputatului.

În perioada noiembrie 2009-martie 2010, Păsat i-a solicitat primarului comunei Toporu, numitul Barbu Teodor, să facă plăţi direct către firma sa, SC Prod Invest SRL, pe parcursul de­rulării contractului cu nr. 3839/14.11.2007, având ca obiect ali­men­tarea cu apă potabilă a comunei To­poru, contract câştigat iniţial de firma fraţilor Ionel. Păsat i-ar fi cerut primarului comunei Vărăşti, Preda Vasile, membru al PDL Giurgiu, să efec­tueze demersuri în sensul favo­ri­ză­rii firmei SC Prod Invest SRL, pentru ca această firmă să obţină contractul având ca obiect construire bază sportivă Vărăşti, de altfel, firma lui Păsat fiind singura care a participat la licitaţia publică organizată cu acest obiect. Anchetatorii susţin că şi asupra primarului din comuna Letca Nouă, Maria Gheorghe, deputatul ar fi făcut presiuni pentru a i se atribui contractul având ca obiect construirea bazei sportive multifuncţionale. El l-a determinat şi pe primarul din co­muna Valea Dragului, Dragne Chi­riţă, să-i atribuie contractul de construire a bazei sportive din comună.

Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase
"PĂSAT DAN: Ba, eu mâine vreau banii. Deci eu mâine vreau banii. Nu ştiu ce bani faci, da’ eu mâine vreau banii. Eu nu-ţi spun să-mi dai mie un miliard, da’ dă-mi, frate, din bani! Eu te-nţeleg, sunt o… băi, eu nu sunt idiot, mă. Eu ştiu ce probleme ai tu, mă, băiatule."

"PĂSAT DAN: Nu fac, eu nu fac nici o presiune asupra ta mă, băi ADRIANE, fac alţii presiuni asupra ta. Mă confunzi."

Nicăieri procurorii anticorupţie nu subliniază elementele ce rezultă din convorbirile telefonice cu referire la raporturile contractuale asumate de Ionel Adrian Marian şi nenegate de acesta:
"PĂSAT DAN: Nu, contractu’ ăla de cesiune e semnat pentru că eu trebuia să-mi termin lucrarea. Tu ţi-ai luat lucrarea de la TOPORU şi GRĂDINARI, dar era lucrarea pe care trebuia s-o termin eu.

IONEL ADRIAN MARIAN: Da, da’ nu vorbesc… da’ nu vorbesc de … «neinteligibil»…

PĂSAT DAN: Deci nu mai îmi vorbi de contractul de la VĂRĂŞTI, că nu ai cu cine să vorbeşti de contractul de la VĂRĂŞTI. Noi vorbim de TOPORU şi de suma de trei mi­liarde care ai să mi-i dai. Aia e singura datorie pe care o ai tu faţă de mine, mă, băiatule. Nu vreau să am alte datorii cu tine, nu vreau să mai am de-a face cu alte combinaţii, că nu eşti serios, bă, băiatule, tu. Tu nu eşti serios.

IONEL ADRIAN MARIAN: Nu…
(....)

PĂSAT DAN: Da, măi, suntem în criză, de acord cu tine. N-am sărit pe tine, nu ţi-am dat dobânzi, nu ţi-am dat nimica, cum fac cămătarii sau alţii. Eu ţi-am cerut banii mei, bă, mânca-ţi-aş gura ta şi am nevoie de banii mei, asta-i singuru’ lucru şi cu asta am încheiat. Deci, eu mâine vreau din bani, înţelegi ce-ţi spun, omeneşte?"

"IONEL ADRIAN MARIAN: Bun, deşi … bun, acuma, pe cinstite, tu… tu dac-ai fi fost în locul meu, ţi-ar fi plăcut să semnezi un contract în condiţiile alea, eu tot…

PĂSAT DAN: Ce condiţii ai semnat tu, mă băiatule, mă?

IONEL ADRIAN MARIAN: Trei avocaţi …

PĂSAT DAN: Ce condiţii băi, ADRIANE? Băi, băiatule, tu nu mai încerca, mă, mânca-ţi-aş, cu mine, s-o dai de la duda la… la… de la ANA la CAIAFA, că tu până acuma m-ai minţit pe mine de cincisprezece mii de ori, mă, şi m-ai indus în eroare, cu-o grama’ de lucruri. Deci, tu nu încerca cu mine să faci bagabonteala că nu poţi, bă, să faci bagabonteala cu mine. Deci, eu am semnat cu tine un contract care era de drept al meu, n-am făcut nimic altceva. Mai mult decât atâta, de la începutul lucrării şi până în momentul de faţă, eu, nu eu, societatea a suportat toate cheltuielile şi-a făcut lucrări acolo, iar ce spui tu mie, înc-o bagabonteală care-ai spus-o, că nu s-a lucrat acolo, ba s-a lucrat, băi, ADRIANE, s-a lucrat mă, mânca-ţi-aş gura ta...."

PDL îşi modifică statutul pentru a-i putea suspenda pe Ridzi şi Păsat
Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat ieri că deputatul Dan Păsat "ar trebui să-şi dea demisia din partid, să se autosuspende". Întrebat dacă există o prevedere în Statut privind autosuspendarea, Blaga a arătat că nu este o asemenea prevedere, dar că va fi introdusă. "Nu, autosuspendarea nu, dar introducem noi acum în Statut", a spus el. Ulterior, li­derul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că "am făcut propunerea de modificare a Statutului pe care o să-l aprobăm în CNC, prin care toţi cei care sunt trimişi în judecată să fie automat suspendaţi de drept. Vom discuta cazul (lui Dan Păsat - n.r.) şi în cadrul grupului parlamentar, dar aceasta este decizia politică, pe asta mergem, ca suspendările să fie şi în cazul în care sunt trimişi în judecată". Întrebat dacă această prevedere se va aplica şi celorlalţi membri PDL trimişi în judecată, cum ar fi Monica Iacob Ridzi. Toader a răspuns: "Nu există unii aşa, unii aşa, toţi vor fi". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de România liberă, că PDL ar trebui să-i excludă din partid pe Monica Iacob-Ridzi şi Dan Păsat, menţionând că cei mai mulţi parlamentari PDL au votat pentru rezolvarea acestei probleme, dar sunt în faţa a două eşecuri.

×
Subiecte în articol: dan pasat