x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Se face loc la pușcărie

Se face loc la pușcărie

de Ion Alexandru    |    20 Iul 2023   •   07:15
Se face loc la pușcărie

Atelierul de tâmplărie de la Penitenciarul Jilava urmează a fi desființat, în loc urmând să apară o nouă secție de cazare a persoanelor condamnate și care execută pedeapsa în regim semideschis. Un contract de peste 3,4 milioane de lei a fost încheiat, în acest sens, la mijlocul lunii în curs, cu o firmă din județul Teleorman, numele de familie al patronului fiind, culmea, Ferăstrău.

 

Atelierul va găzdui 17 noi celule, un hol, două birouri pentru angajați și mai multe camere pentru depozitare. Noile celule vor fi despărțite între ele cu pereți ușori, din tâmplărie de PVC.

Penitenciarul București-Jilava desființează atelierul de tâmplărie al celebrei unități de detenție, pentru a transforma respectiva clădire într-un spațiu destinat cazării deținuților. Iar, pentru aceasta, a decis să încheie un contract, afirmând, în documentația de atribuire întocmită în acest sens, că înființarea în cadrul acestui penitenciar a unor spații de cazare specifice regimului de detenție semideschis ar duce la posibilitatea folosirii de către persoanele private de libertate, încadrate la regimul de detenție semideschis, la munci ușoare, în baza unor contracte de prestări servicii, cu scopul de a produce venituri pentru unitate.

Astfel, conform caietului de sarcini întocmit de Penitenciarul Jilava, această transformare va conduce la creșterea capacităților de cazare la nivelul instituției, va ajuta la suplimentarea spațiilor de menținere a igienei corporale, prin crearea de grupuri sanitare și dușuri și la posibilitatea efectuării unor percheziții de amploare. De asemenea, acțiunea va duce la restrângerea numărului de persoane private de libertate și la evitarea de conflicte între acestea, precum și la păstrarea și întreținerea stării administrativ-gospodărești în condiții optime.

 

Clădirea trebuie refăcută din temelii

 

Noua secție de deținere, care va lua locul atelierului de tâmplărie, va înlocui atelierele de producție, iar conducerea Penitenciarului Jilava arată că a identificat mai multe deficiențe ce urmează, în baza acestui contract, să fie remediate. Una dintre acestea se referă la faptul că spațiul respectiv nu este un amplasament corespunzător unei secții de deținere. Motiv pentru care, aici, urmează să se monteze pereți ușori de compartimentare, formați din panouri tip sandwich cu goluri de zece centimetri, dn tâmplărie PVC.

De asemenea, vor fi refăcute sistemul hidroizolant și sistemul termoizolant de la terasa necirculabilă, care prezintă un grad avansat de degradare. Mai mult, sistemul de preluare a apei este deteriorat și nu mai funcționează la parametrii normali. În plus, fațada clădirii prezintă deteriorări locale și este ineficientă din punct de vedere termic. Această fațadă urmează a fi tencuită armat și izolată cu polistiren expandat. 

Pardoseala este și ea deteriorată. Peste aceasta va fi turnată o șapă de egalizare, care, ulterior, va fi vopsită cu vopsea pentru beton. Este necesară, arată autoritatea contractantă, executarea unor găuri în pereții spațiilor serigrafie, magazie, tipografie și lăcătușerie, pentru asigurarea continuității holului de acces la camerele de detenție nou-construite. 

 

Procedură simplificată, cu un singur ofertant

 

În documentația de atribuire se mai arată că ușile de acces pentru marfă, existente la acest moment, nu mai au utilitate. Ele urmează a fi înlocuite cu unele uși rezistente la foc. În privința ușilor de la camerele de detenție, adică ale celulelor, acestea trebuie să fie unele rezistente la eforturi, șocuri și vibrații provocate de acțiuni exterioare, prin bruscare sau lovire cu corpuri dure.

Pe planul întocmit în acest dosar de achiziție se prezintă înființarea, pe locul atelierului de tâmplărie, a 17 celule pentru deținuți, fiecare prevăzute cu grupuri sanitare, care au suprafețe cuprinse între 68,74 și 76,69 metri pătrați. La acestea se adaugă două birouri pentru cadrele penitenciarului și mai multe camere pentru depozitare. Grupurile sanitare vor avea, fiecare, două dușuri, două cădițe de duș, două chiuvete, două vase de WC și un sifon de pardoseală.

Ei bine, pentru tot acest proiect, Penitenciarul Jilava a pus la bătaie un buget estimat inițial la suma de 2.898.098,07 lei fără TVA, iar, la data de 30 mai 2023, a anunțat că organizează o procedură simplificată de selecție de oferte, pentru atribuirea acestui contract de lucrări. 

La această procedură simplificată, a fost depusă o singură ofertă admisibilă, iar, la data de 13 iulie 2023, Penitenciarul București – Jilava a încheiat contractual 59966/2023, în valoare finală de 2.865.872,15 lei fără TVA, adică 3.410.387,9 lei cu TVA inclusă (695.997,5 euro). Ofertantul declarat câștigător este compania SC Gold Project AG SRL.

 

 

Firma contractată a prestat servicii similare pentru încă două penitenciare

 

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC Gold Project AG SRL, care și-a adjudecat contractul cu Penitenciarul Jilava, a luat ființă în anul 2015, având sediul în Nanov, comuna Nanov, județul Teleorman. Până în octombrie 2021, societatea a funcționat cu doi asociați persoane fizice, iar, în prezent, are un asociat unic.

Ca un element de culoare, patronul companiei care va executa lucrări de transformare a Atelierului de Tâmplărie în celule pentru deținuți se numește Dănuț Ferăstrău.

SC Gold Project AG SRL a derulat, în ultimii ani, mai multe contracte cu penitenciarele din România. Spre exemplu, la data de 26 mai 2023, a primit de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranță Giurgiu un contract în valoare de 3.143.999,58 de lei fără TVA, pentru execuția de lucrări vizând modernizarea curții pentru plimbare.

Anterior, Penitenciarul Rahova a încheiat cu aceeași societate comercială, la 26 aprilie 2023, două contracte în valoare de 212.019,55 lei fără TVA, pentru lucrări în regie proprie, cu persoane private de libertate, fără autorizație de construire, la camerele de detenție de la etajul 1 al pușcăriei și pentru lucrări de transformare a atelierelor de producție în spații de detenție. Tot Penitenciarul Rahova a atribuit, în 28 iulie 2022, companiei SC Gold Project AG SRL, un contract de 42.461,3 lei fără TVA pentru transformarea unor birouri în spații cu zonă de securitate Clasa I. 

În 10 noiembrie 2021, Penitenciarul Giurgiu a încheiat cu aceeași firmă un contract de 209.914,97 lei fără TVA pentru modernizarea micropoliclinicii. Tot cu Penitenciarul Giurgiu a mai încheiat cu aceeași societate, în 9 august 2021, un contract de 261.371,33 lei fără TVA pentru servicii de modernizare a pavilionului de detenție.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: penitenciar jilava atelier tamplarie