x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un procuror care s-a răzbunat pe polițiști, pentru că l-au oprit și amendat în trafic, a fost exclus din magistratură

Un procuror care s-a răzbunat pe polițiști, pentru că l-au oprit și amendat în trafic, a fost exclus din magistratură

de Ion Alexandru    |    10 Mar 2023   •   08:00
Un procuror care s-a răzbunat pe polițiști, pentru că l-au oprit și amendat în trafic, a fost exclus din magistratură

Procurorul despre care, în urmă cu cinci ani, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, de la Antena 3, s-a dezvăluit că s-a răzbunat pe polițiștii rutieri care au avut îndrăzneala de a-l trage pe dreapta, a-l amenda pentru viteză și a-i reține numerele de înmatriculare pentru că avea ITP-ul expirat, a fost exclus, săptămâna aceasta, din magistratură.

Mihai Laurențiu Vasilescu, procuror la Parchetul judecătoriei Slobozia, nu a vrut să se legitimeze, i-a acuzat pe agenții de circulație că l-au oprit abuziv, după care și-a sunat șefii să intervină. Nereușind, acesta s-a dus la birou, unde, prin ordonanță, i-a amendat, la rândul lui, pe cei doi polițiști cu câte 5.000 de lei fiecare. Secția pentru procurori de la CSM a admis, pe 8 martie 2023, acțiunea Inspecției Judiciare și l-a sancționat pe acest judecător cu excluderea din profesie.

 

Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus, pentru prima dată de la episodul Mircea Negulescu, zis „Portocală”, excluderea din magistratură a unui procuror, pentru fapte deosebit de grave săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu. CSM a luat în discuție, după mai bine de cinci ani, Dosarul 1/P/2019 al Inspecției Judiciare, deschis pe numele procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu, anchetator la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, cercetat disciplinar pentru încălcarea a nu mai puțin de trei prevederi din legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

Este vorba despre comiterea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99, literele „a”, „n” și „t” din respectivul act normativ, care vizează „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori pentru alte persoane, în afara cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni” și „exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”.

 

Amendă pentru că i-au dat amendă

 

Cazul procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu a fost dezvăluit, pentru prima dată, în data de 16 noiembrie 2018, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”, de la Antena 3, moderată de jurnaliștii Oana Zamfir și Adrian Ursu. Concret, în 3 iulie 2018, agenții de poliție rutieră Ionel Mocanu și Gabriel Răducanu, din cadrul IPJ Ialomița, i-au aplicat procurorului Vasilescu o amendă contravențională de 2.175 de lei, patru puncte de penalizare și i-au reținut plăcuțele cu numerele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare al mașinii cu care se deplasa, după ce a fost oprit pentru depășirea vitezei legale în localitate. Atunci, polițiștii au constatat că autoturismul avea ITP-ul (inspecția tehnică periodică) expirat.

Procurorul susținea, la acel moment. că venea de la București și se ducea la birou, când, pe DN2A, în localitatea Ciochina, a fost oprit de o autospecială a Poliției Ialomița, „unitate de poliție aflată în supravegherea sa până în ianuarie 2018”. Apoi, la 2 noiembrie 2018, procurorul amendat a emis o ordonanță prin care i-a sancționat el pe cei doi polițiști, cu o câte o amendă de 5.000 de lei fiecare, pentru că, tot el, în calitate de victimă a acestora, a fost oprit și sancționat pe nedrept, fiind obstrucționat „timp de 55 de minute de la soluționarea dosarelor penale pe care le avea în lucru”.

 

A fost anchetat de SIIJ, dar instanțele l-au achitat

 

Conform ordonanței prin care cei doi polițiști au fost amendați, „nu există niciun motiv legal pentru împiedicarea magistratului de a-și îndeplini atribuțiile, chiar și temporar, după cum nu există niciun motiv legal pentru lipsirea de libertate a acestuia în timpul serviciului, dincolo de durata necesară aplicării sancțiunii contravenționale, în condițiile unei temperaturi specifice lunii iulie, urmărindu-se batjocorirea și șicanarea unui magistrat aflat în timpul serviciului”.

La acel moment, fosta Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, desființată, între timp, pe criterii politice, l-a anchetat și l-a trimis în judecată pe procurorul Mihai Laurențiu Vasilescu, pentru abuz în serviciu. În 2019, însă, Curtea de Apel București, care a judecat pe fond acest dosar, l-a achitat pe procuror pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut, în apel, această soluție în anul 2022.

 

Inspecția Judiciară a mers până la capăt cu acest dosar

 

Dosarul a fost cercetat și de Inspecția Judiciară, această instituție fiind de o cu totul altă părere. Astfel, conform unui comunicat de presă al Inspecției Judiciare, procurorul Vasilescu a fost oprit de un echipaj al Poliției Rutiere pentru depășirea vitezei legale, însă acesta „a refuzat să se legitimeze și i-a acuzat pe polițiști de abuz, jignindu-i și amenințându-i că se va sesiza din oficiu împotriva lor”.

Mai mult, procurorul a refuzat să se legitimeze, „invocând calitatea de magistrat și a solicitat expres să fie lăsat să-și continue deplasarea. (…) În prezența polițiștilor, el a i-a apelat telefonic atât pe superiorii săi, pentru a-l ajuta în soluționarea incidentului, cât și pe un polițist căruia i-a cerut să intervină pe lângă membrii echipajului, pentru a nu-l sancționa”. Inspecția Judiciară a concluzionat că „procurorul a dispus, prin ordonanță, amendarea polițiștilor care l-au oprit în trafic, invocând, în mod nereal, că un dosar ar fi rămas în nelucrare din cauza intervenției acestora”.

Acuzațiile Inspecției Judiciare au fost confirmate de Secția de Procurori de la CSM, care, în ședința din 8 martie 2023, au hotărât: „Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Vasilescu Mihai Laurențiu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia. În baza art.100 litera «e» din legea 303/2004, aplică domnului Vasilescu Mihai Laurențiu sancțiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârșirea abaterilor disciplinare reținute. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 6 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: procuror exclus magistratura