x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Purtătorii de cuvânt ai lui Băsescu și Iohannis au devenit parteneri de afaceri

Purtătorii de cuvânt ai lui Băsescu și Iohannis au devenit parteneri de afaceri

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2022   •   07:55
Purtătorii de cuvânt ai lui Băsescu și Iohannis au devenit parteneri de afaceri
Sursa foto: Agerpres/presidency.ro

Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al fostului președinte Traian Băsescu, deține, împreună cu Mădălina Dobrovolschi, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, o companie privată, înființată la finalul anului trecut.

Firma, care de ocupă cu „alte forme de învățământ”, își are sediul într-o vilă din spatele clădirii Guvernului României, pe strada Londra, locație în care funcționează sau a funcționat și un salon de înfrumusețare. Compania foștilor strategi de imagine ai ultimilor doi președinți ai României este menționată și în declarațiile de avere și de interese pe care, în vara acestui an, deputata Raluca Turcan, ex-ministru al Muncii în cadrul Guvernului Orban, le-a depus la Parlamentul României.

Conform extrasului unei rezoluții din data de 9 decembrie 2021 a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în baza unei cereri formulate în data de 8 decembrie 2021 și a actelor depuse, a fost dispusă autorizarea constituirii, înmatricularea și înregistrarea societății comerciale SC Atwork European Training SRL, companie care, potrivit documentului citat, are ca principal domeniul de activutate „alte forme de învățământ”, cu codul CAEN 855.

Capitalul social al acestei noi entități, subscris și vărsat, este de 200 de lei, împărțit în 20 de părți sociale a câte 10 lei fiecare. Iar fondatorii firmei sunt Valeriu Turcan, cu domiciliul în municipiul Sibiu, și Mădălina Dobrovolschi, cu domiciliul în orașul Chitila, județul Ilfov. Cei doi îndeplinesc și funcția de administrator. Conform extrasului citat, societatea are o durată limitată de funcționare de 40 de ani. 

Împart vila cu un salon SPA

SC Atwork European Training SRL are sediul social în București, pe strada Londra, la numărul 43, camera 1, Sector 1, undeva în spatele sediului Palatului Victoria. De la Registrul Comerțului, aflăm că, în aceeași clădire, mai sunt înregistrate sediile sociale ale altor două companii. Este vorba despre SC Roc Global System SRL și SC Hair International SRL, ambele ocupând camera 2 a acestui spațiu.

De pe internet, aflăm că la adresa unde funcționează firma lui Valeriu Turcan și a Mădălinei Dobrovolschi își desfășoară sau și-a desfășurat activitatea un salon de înfrumusețare, cu SPA, coafură, manichiură și pedichiură. Cele două companii care își au sediul în aceeași clădire cu firma celor doi foști purtători de cuvânt de la Palatul Cotroceni sunt deținute de o anume Georgeta Voinea, prima alături de un anume Răzvan Cosmin Valentin Dincă, iar cea de-a doua împreună cu un anume Constantin Valentin.

Strategi de imagine pentru șefii de la Cotroceni

Atât Valeriu Turcan, cât și Mădălina Dobrovolschi, cei doi parteneri de afaceri din societatea SC Atwork European Training SRL, au deservit doi președinți ai României. Valeriu Turcan l-a deservit pe Traian Băsescu, iar Mădălina Dobrovolschi pe Klaus Iohannis, în primul mandat al acestuia din urmă, la Palatul Cotroceni.

Mădălina Dobrovolschi, fostă Pușcalău, jurnalist de profesie, a realizat emisiuni la postul de televiziune B1 TV iar, la data de 1 septembrie 2016, a fost numită în funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, îndeplinind și calitatea de purtător de cuvânt al președintelui României, Klaus Werner Iohannis. La data de 19 decembrie 2019, după consumarea alegerilor prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi și-a anunțat demisia, odată cu încheierea primului mandat al lui Iohannis. După plecare, aceasta a revenit în presă, mai întâi cu o emisiune la postul Realitatea Plus. Apoi a activat ca și consultant al CEO-ului Electrica SA, Corina Popescu, după care a ajuns la TVR.

Compania deținută împreună cu Valeriu Turcan nu este singura afacere în care este implicată Mădălina Dobrovolschi. Aceasta mai deține, împreună cu soțul ei, pilotul Emil George Dobrovolschi, acțiuni în cadrul companiei SC Oala  cu Idei SRL.

Valeriu Turcan i-a rămas fidel lui Băsescu, inclusiv la vreme de suspendare

Partenerul de afaceri al Mădălinei Dobrovolschi, Valeriu Turcan, este soțul deputatei PNL Raluca Turcan. În 2003, Valeriu Turcan a devenit consultantul politic al fostului președinte PNL Theodor Stolojan, iar, în anul 2005, a fost numit în funcția de consilier de stat la Cancelaria premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și în cea de președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale.

La data de 30 martie 2007, Valeriu Turcan este numit consilier de stat la Administrația Prezidențială și purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu. La prima suspendare a lui Băsescu, Turcan a demisionat de la Palatul Cotroceni și a devenit purtătorul de cuvânt al lui Băsescu pentru campania pentru referendumul de demitere. A revenit, odată cu Băsescu, la Cotroceni, iar, la 1 ianuarie 2011, a fost promovat în funcția de consilier prezidențial. A părăsit Președinția, odată cu Traian Băsescu.

Potrivit declarației de interese pe care soția sa, Raluca Turcan, a completat-o, în calitate de deputat PNL, în data de 14 iunie 2022, Valeriu Turcan deține 50 de procente din capitalul social al SC Atwork European Training SRL, firmă deschisă împreună cu Mădălina Dobrovolschi. De la Ministerul Finanțelor aflăm că, în prima lună de funcționare, compania a efectuat cheltuieli de 800 de lei, nu a încasat nimic, intrând, în anul 2022, pe pierdere. Valeriu Turcan mai deține un pachet de 98% din acțiuni la compania SC Arthur and Regents SRL, de unde, conform declarației de avere a Ralucăi Turcan, a realizat, în ultimul an fiscal, dividende în cuantum de 60.000 de lei. De asemenea, Valeriu Turcan mai controlează 50% din SC Newgate Veritas SRL.

×