x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lista datornicilor lui Rareș Bogdan. Oameni de la vârful PNL au să-i dea un milion de euro

Lista datornicilor lui Rareș Bogdan. Oameni de la vârful PNL au să-i dea un milion de euro

de Ion Alexandru    |    30 Iul 2024   •   07:20
Lista datornicilor lui Rareș Bogdan. Oameni de la vârful PNL au să-i dea un milion de euro

Mai mulți candidați la alegerile europarlamentare din partea PNL și-au finanțat campania electorală de anul acesta cu bani luați cu împrumut de la prim-vicepreședintele partidului, Rareș Bogdan. În mod direct, acesta a dat șapte împrumuturi în nume personal, în valoare de aproape 4 milioane de lei, printre debitori numărându-se Mara Mareș, prefectul de Mureș Cristina Togănel sau Virgil Popescu. O jumătate de milion de lei au fost împrumutați de Cristian Bușoi, care, imediat, i-a dat mai departe cu împrumut lui Gheorghe Falcă. Același Rareș Bogdan a mai finanțat campania electorală a PNL din 9 iunie cu încă 2,24 de milioane de lei, bani din venituri proprii.  

Raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale ale partidelor politice la scrutinul pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024, publicat de Autoritatea Electorală Permanentă și despre care „Jurnalul” a făcut dezvăluiri pe larg în ediția de săptămâna trecută, conține și alte date cu adevărat spectaculoase. Informațiile, corelate cu alte date publice, devoalează existența unui bun samaritean, lider de vârf al politicii din România, devenit, la aceste alegeri, o „mână largă”.

Astfel, în raportul privind veniturile și cheltuielile electorale ale Partidului Național Liberal (PNL), sunt prezentați 18 candidați la alegerile europarlamentare care au contribuit la campania electorală a formațiunii respective cu fonduri în sumă totală de 20.644.660 de lei. Printre acești contributori, candidata Mara Mareș a făcut două contribuții. Prima, în cuantum de 1.600.000 de lei, reprezentând contribuții provenite din împrumuturi, iar a doua, în sumă de 50.000 de lei, reprezentând contribuții provenite din venituri proprii. În total, Mara Mareș a contribuit la campania electorală a Partidului Național Liberal pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie 2024 cu 1.650.000 de lei (336.734,7 euro), cu toate că a fost pusă pe lista comună de candidați a PNL-PSD abia pe poziția 23, ceea ce putea da foarte ușor de înțeles că nu este o poziție eligibilă. Din partea candidaților PNL, Mara Mareș a fost a zecea nominalizare din cele 20 făcute de partidul condus de Nicolae Ciucă.

Loc neeligibil pe listă

Evident, Mara Mareș nu a prins la aceste alegeri un loc eligibil, fapt ce s-a întâmplat și în cazul candidatului PNL Iulian Alexandru Muraru, care s-a aflat pe poziția 22 a listei comune. Ultima poziție eligibilă alocată de PNL a fost ocupată de fostul ministru al Energiei, controversatul Virgil Popescu.

Mara Mareș este deputat PNL în Parlamentul României, cu un mandat validat, însă, abia în data de 18 octombrie 2023, după demisia colegului ei de partid Pavel Popescu, numit, în toamna anului trecut, în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). 

În calitate de deputat, Mara Mareș a completat, la data de 13 iunie 2024, deci la patru zile după consumarea alegerilor europarlamentare din data de 9 iunie 2023, o declarație de avere, document oficial care elucidează sursa sumelor de bani împrumutați cu care a contribuit la campania electorală a PNL din 9 iunie, pentru alegerile europarlamentare.

Astfel, Mara Mareș notează că are cinci datorii, din care una în sumă de 15.235 de lire sterline la Student Loan UK, contractată în anul 2013, cu scadență în anul 2040, la care se adaugă patru împrumuturi luate de la patru persoane fizice, toate contractate în 2024, cu scadență tot anul acesta.

Creditorii: tatăl, soțul și doi colegi de partid

Unul dintre creditorii Marei Mareș este însuți tatăl acesteia, Ioan Mareș, care și-a împrumutat propria fiică cu 125.000 de lei. Al doilea creditor al Marei Mareș este chiar proaspătul soț al acesteia, Horia George Szabo, care și-a împrumutat propria soție cu suma de 575.000 de lei.

Ceilalți doi creditori persoane fizice sunt doi celebri colegi de partid (PNL) ai Marei Mareș, ambii europarlamentari până în iunie 2024, după alegeri, însă, doar unul singur rămânând în funcția de eurodeputat pentru încă un mandat de cinci ani la Bruxelles. 

Astfel, fostul europarlamentar PNL Cristian Silviu Bușoi a împrumutat-o pe Mara Mareș cu suma de 250.000 de lei. De asemenea, europarlamentarul PNL Rareș Ioan Bogdan a împrumutat-o, la rândul său, pe Mara Mareș, conform acestei declarații de avere, cu suma de 650.000 de lei, ceea ce înseamnă 132.654 de euro.

Coadă la ușa prim-vicepreședintelui PNL, pentru bani de alegeri

Ei bine, aceste informații sunt confirmate de un alt document oficial, mai exact de declarația de avere pe care Rareș Bogdan a completat-o și depus-o, în calitate de proaspăt europarlamentar reales la scrutinul din 9 iunie 2024, și pe care a publicat-o la data de 15 iunie 2024.

La rubrica „Plasamente” a acestui document, Rareș Bogdan precizează că a acordat împrumuturi în nume personal către șapte persoane fizice, pe care le nominalizează, prescurtat, în tabelul aferent. Astfel, persoana fizică C.S.B. a primit împrumut de la Rareș Bogdan suma de 500.000 de lei. Apoi, persoana fizică P.V.D. a primit de la Rareș Bogdan un împrumut de 650.000 de lei. Persoana Fizică M.M. (acestea sunt prescurtările numelui și prenumelui Mara Mareș) a primit, de asemenea, de la Rareș Bogdan un împrumut de 650.000 de lei.

O a patra persoană fizică, al cărui acronim este T.C.M. a luat de la Rareș Bogdan un împrumut acordat în nume personal de 650.000 de lei, După care, Rareș Bogdan a împrumutat o altă persoană fizică, ale cărei inițiale sunt M.D.S, cu suma de 746.175 de lei. În continuare, conform aceluiași tabel, o a șasea persoană fizică, nominalizată drept M.S. a primit de la Rareș Bogdan un împrumut de 650.000 de lei. Nu în ultimul rând, o a șaptea persoană fizică, nominalizată S.A.S., a primit de la Rareș Bogdan un împrumut de 15.000 de euro. 

Însuși creditorul a candidat, contribuind cu alți bani 

În total, aceste împrumuturi acordate de Rareș Bogdan se ridică la suma de 3.921.175 de lei. „Jurnalul” a reușit să identifice, din această listă de acronime, cinci persoane. În acest sens, după ce am stabilit, deja, că M.M. este de fapt Mara Mareș, am descoperit că prescurtarea P.V.D. vine de la numele Popescu Virgil Daniel, care, în declarația din data de 15 iulie 2024 depusă la finalul mandatului de deputat în Parlamentul României, arată că a luat cu împrumut, anul acesta, cu scadență tot în 2024, suma de 650.000 de lei de la Rareș Bogdan și 500.000 de lei de la Mihai Bușoi. În total, valoarea acestor împrumuturi se ridică la 1.150.000 de lei, sumă pe care, de asemenea, a împrumutat-o Partidului Național Liberal, pentru a putea fi folosită în campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare. 

În Raportul Autorității Electorale Permanente, Virgil Popescu figurează cu aceeași sumă ca fiind cuantumul total al contribuției sale, ca și candidat, la campania electorală a PNL. 

Prescurtarea T.C.M. vine de la numele Togănel Cristina Maria, prefect al județului Mureș și membru în consiliile de administrație ale Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța și PPC Energie Muntenia SA. Aceasta a candidat la alegerile europarlamentare, pe lista PSD-PNL pe un loc neeligibil, iar, în declarația de avere din data de 13 iunie 2024, a notat că a luat cu împrumut de la „persoane fizice, pentru campania electorală” suma de 1.759.950 de lei, cu scadență în 2024. Conform AEP, a contribuit la campania electorală a PNL cu suma de 1.100.000 de lei, bani proveniți din împrumuturi.

M.S. este, cel mai probabil, acronimul lui Dan Ștefan Motreanu, care, în raportul AEP, figurează cu contribuții la campania electorală a PNL, cu suma de 650.000 de lei din împrumuturi.

Împrumuturi date cu împrumut. Beneficiarii, politicieni cu greutate

Cel mai interesant este acronimul C.S.B, care a primit de la Rareș Bogdan un împrumut de 500.000 de lei. Acesta este nimeni altul decât liberalul Cristian Silviu Bușoi, lucru confirmat de propria-i declarație de avere, completată și depusă la finalul mandatului de eurodeputat, în data de 14 iunie 2024.

Bușoi notează că, anul acesta, a luat cu împrumut de la o persoană nominalizată S.M. suma de 650.000 de lei. Apoi, mai arată că, tot anul acesta, a luat cu împrumut suma de 500.000 de lei de la o persoană prezentată drept R.I.B., adică acronimul lui Rareș Ioan Bogdan. Ambele împrumuturi sunt scadente tot în anul 2024. În același timp, Cristian Bușoi a dat împrumuturi în nume personal suma de 1.150.000 de lei, din care 650.000 de lei către Dan Motreanu și suma de 500.000 de lei către Gheorghe Falcă. Ceea ce presupune cu temei că acești bani sunt exact cei luați în prealabil cu împrumut de la Rareș Bogdan și de la persoana neidentificată S.M.

Ce să vezi, candidatul la europarlamentare Gheorghe Falcă apare în Raportul AEP cu o contribuție la campania electorală a AEP de 500.000 de lei din împrumuturi și de 738.000 de lei din împrumuturi.

De asemenea, Cristian Bușoi mai notează că a împrumutat-o și pe Mara Mareș cu suma de 250.000 de lei.

Balta mai are încă „pește”

Revenind la creditorul principal al candidaților PNL, Rareș Bogdan, acesta a contribuit el însuși la campania electorală a PNL pentru europarlamentarele din 9 iunie, conform raportului AEP citat, cu suma de 2.239.230 de lei, provenită din venituri proprii. Adunând toate aceste sume, aceste documente oficială arată că Rareș Bogdan a dispus de fonduri bănești în valoare totală de 6.160.405 lei, adică 1.257.225,5 euro pentru finanțarea campaniei electorale a Partidului Național Liberal aferentă alegerilor europarlamentare.

Interesant este că, și după ce a acordat aceste împrumuturi uriașe și după ce a contribuit cu o sumă semnificativă la această campanie, Rareș Bogdan a mai rămas în conturi și depozite bancare, conform declarației de avere citate, cu economii de 38.114,43 de euro, 3.000 de dolari SUA și 2.204.573,81 de lei. Culmea, Rareș Bogdan a dat cu împrumut o adevărată avere, în condițiile în care are el însuși două datorii la Banca Transilvania, contractate în anul 2012, cu scadență în anul 2037, în sumă de 637.120,84 de lei și de 69.006,64 de euro.

Mara Mareș, patru joburi la stat și nuntă cu dar

Nu putem încheia această poveste de succes fără a face câteva referiri cu privire la ultima declarație de avere, depusă ca deputat, de către Mara Mareș. Aceasta precizează că, în anul fiscal 2023, a încasat, împreună cu soțul său, daruri de nuntă în cuantum de 7.600 de euro, 68.500 de lei și 1.900 de dolari SUA. 

Ca venituri de natură salarială, Mara Mareș a încasat o indemnizație de consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului de 101.720 de lei, o indemnizație de membru în Consiliul de Administrație al Formenerg SA de 25.081 de lei, o indemnizație de la Cancelaria Prim-ministrului de 29.202 lei și o indemnizație de la Camera Deputaților de 26.880 de lei. În total, aceste venituri s-au ridicat la 182.893 de lei pe an, adică la 15.241,1 lei pe lună.

Soțul, Horia George Szabo, a realizat, anul trecut, venituri de 23.335 de lei ca manager de turism la SC Star Tour SRL, 1.461 de lei ca director a SC Remote SRL, 4.308 lei din arendă și 17.792 de lei din dobânzi la depozite bancare. Horia George Szabo a intrat în familia Marei Mareș cu zece terenuri agricole în județul Călărași, cumpărate între 2007 și 2023, în suprafață totală de 53.672,2 metri pătrați, dar și cu depozite și conturi bancare de 66.873,23 lei, 47.865 de euro și 0,94 dolari SUA. Marae Mareș are, la rândul ei, în conturi și depozite bancare suma de 126.984 de lei.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: rares bogdan colegi candidati imprumut