x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma oficială a SRI va monta barierele inteligente de acces cu mașina la Palatul Parlamentului. Afacere fără licitație, cu un singur ofertant câștigător

Firma oficială a SRI va monta barierele inteligente de acces cu mașina la Palatul Parlamentului. Afacere fără licitație, cu un singur ofertant câștigător

de Ion Alexandru    |    07 Aug 2024   •   07:20
Firma oficială a SRI va monta barierele inteligente de acces cu mașina la Palatul Parlamentului. Afacere fără licitație, cu un singur ofertant câștigător

21 de bariere inteligente, capabile să identifice numerele de înmatriculare ale autoturismelor, să stocheze și să evidențieze aceste informații, urmează să fie montate, până la data de 1 noiembrie, la Palatul Parlamentului. Pentru aceasta, Camera Deputaților va plăti 4,5 milioane de lei, bani care vor intra direct în conturile companiei oficiale a Serviciului Român de Informații, Regia Autonomă Rasirom R.A. Rasirom este singura entitate care s-a arătat interesată să participe la procedura simplificată de selecție de oferte organizată de Camera Deputaților și, deloc surprinzător, și-a și adjudecat afacerea.

Povestea începe în data de 24 mai 2024, când Camera Deputaților a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a încheia un contract de lucrări în vederea implementării unui sistem de control acces auto cu bariere și recunoaștere a numărului de înmatriculare, la care se adaugă elaborarea documentației tehnice de proiectare, în faza Proiectului Tehnic de Execuție.

Sistemul urmează să fie montat chiar la sediul Camerei Deputaților, adică la Palatul Parlamentului, în strada Izvor, numerele 2-4, Sector 5, iar pentru încheierea afacerii, Camera inferioară a Legislativului a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, punând la bătaie un buget estimat inițial la 3.781.512 lei fără TVA, respectiv de 4,5 milioane de lei cu TVA inclusă.

La această procedură simplificată de selecție de oferte, autoritatea contractantă a primit o singură ofertă. Este vorba despre o ofertă înaintată de firma oficială a Serviciului Român de Informații, pe nume Regia Autonomă Rasirom R.A. Oferta a fost declarată admisibilă, iar la data de 1 august 2024, Camera Deputaților a și încheiat cu Rasirom R.A. contractul având numărul 8.963.2024, la un preț final negociat de 3.781.211,79 de lei fără TVA (cu 300 de lei mai puțin decât valoarea estimată anunțată de Camera Deputaților ca buget pentru această afacere), respectiv de 4.499.642 de lei cu tot cu TVA (918.294,3 euro).

Proiectul trebuie să fie gata până la 1 noiembrie

Conform caietului de sarcini care a stat la baza încheierii acestei afaceri, achiziția are drept scop controlul automatizat al accesului în incinta Palatului Parlamentului, în baza numerelor de înmatriculare ale autoturismelor.

De asemenea, conform sursei citate, se mai urmărește prin această achiziție, salvarea tuturor numerelor de înmatriculare și posibilitatea de a interoga baza de date, pentru a afla informații referitoare la un anumit număr de înmatriculare, în cazul apariției unei situații ce necesită analiza de eveniment.

De asemenea, se mai solicită o aplicație de management al parcării, iar lucrările trebuie să fie finalizate până cel târziu la data de 1 noiembrie 2024. Concret, proiectul de organizare de șantier trebuie să fie prezentat spre avizare la Camera Deputaților în termen de maximum zece zile de la data semnării contractului. Documentația tehnică de proiectare va fi, de asemenea, prezentată spre avizare în termen de 30 de zile de la data semnării contractului. Termenul de execuție a lucrărilor, în baza documentației tehnice verificate și avizate este de maximum 1 noiembrie 2024.

Camera Deputaților precizează că, în prezent, accesul autovehiculelor în perimetru este controlat deficitar, mai ales în intervalele în care fluxul de vehicule este ridicat. Mai mult, în prezent, echipamentele de control acces deținute de Camera Deputaților nu funcționează, având un grad ridicat de uzură morală și fizică.

Se mai precizează că paza perimetrului și a spațiului dintre clădire și perimetru nu poate fi realizată la parametri optimi, cât timp nu există accesul la sistemul tehnic integrat de securitate, iar imaginile din aceste zone nu au calitatea corespunzătoare și nu asigură o acoperire video completă a perimetrului.

Rasirom, abonată la contractele Parlamentului

Sistemul pe care firma oficială a SRI îl va livra Camerei Deputaților în baza acestui contract este compus din șase servere-aplicație pentru administrarea sistemului de acces cu camere LPR, din 5 stații Desktop de afișare a informațiilor pentru operatorii din punctele de acces, precum și din 21 de bariere electromecanice automate rapide. De asemenea, din sistem mai fac parte 4 totemuri pentru afișarea informațiilor de un display interactiv, 37 de camere digitale IP, 8 camere mobile, o aplicație de management al parcării, 7 casete de joncțiuni, 4 LED Display-uri de informare, 14 switch-uri, 2.000 de metri de fibră optică, 2.500 de metri de cablu de alimentare și 1.500 de metri de cablu de rețea.

Rasirom R.A. a încheiat cu Camera Deputaților, până în prezent, zece contracte în valoare totală de 12.648.868,6 lei cu TVA, conform datelor publicate de SEAP. În 19 noiembrie 2019, a fost parafat un contract de 90.690 de lei fără TVA pentru licențe aferente camerelor video pentru înregistrare. Anterior, la 7 noiembrie 2019, a fost încheiat un contract de 342.499 de lei fără TVA pentru revizii și reparații la subsistemul de supraveghere video. Un contract cu același obiect, dar în valoare de 279.853,54 de lei fără TVA, a fost parafat la 23 august 2021. În 14 iulie 2022, a fost încheiat un contract de 717.870,6 lei fără TVA pentru achiziția a 45 de switch-uri de rețea, după care, la 18 august 2022, a fost încheiat un contract de 182.035,72 de lei fără TVA pentru livrarea a trei echipamente de stocare.

La 19 septembrie 2022, Rasirom a primit de la Camera Deputaților un contract de 1.680.663,03 lei fără TVA, pentru un sistem de detecție perimetrală. Apoi, la 22 septembrie 2022, a mai primit un contract de 224.499,83 de lei fără TVA pentru servicii de revizii și reparații la subsistemul de supraveghere video. În 19 iulie 2023, a fost semnat un contract de 124.196,82 de lei fără TVA pentru o licență de asigurare a mentenanței pentru un sistem denumit BVMS, iar la data de 27 octombrie 2023 a mai fost parafat un contract de 3.146.486,22 de lei fără TVA, pentru lucrări de modernizare a subsistemului de detecție perimetrală.

O altă afacere, de o jumătate de milion de euro, parafată cu Aeroportul Băneasa

Recent, Regia Autonomă Rasirom R.A. a primit o afacere consistentă și din partea Companiei Naționale de Aeroporturi București. Este vorba despre un contract pe patru ani, care vizează prestarea de servicii de întreținere (verificări lunare și semestriale) și reparații pentru sistemele de televiziune cu circuit închis (TVCI), control acces persoane și pasageri (e-Gates) aflate în dotarea Aeroportului Internațional București - Băneasa „Aurel Vlaicu”, respectiv înlocuirea camerelor video analogice instalate în perimetrul corespunzător și a accesoriilor de comunicații aferente sistemului de control acces al pasagerilor.

Afacerea a fost antamată încă din data de 31 ianuarie 2024, a fost pus la bătaie un buget estimat maxim la 2.339.865,35 de lei fără TVA, adică de 2.784.436,2 lei cu TVA inclusă, însă și de această dată a fost primită o singură ofertă, depusă de firma oficială a SRI.

Contractul, în valoare finală de 2.746.920,9 lei cu TVA inclusă (560.596,1 euro) a fost parafat în data de 18 iulie 2024.

×
Subiecte în articol: SRI bariere palatul parlamentului