x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete SRI combate radicalizarea și recrutarea teroriștilor cu ajutorul unui sistem informatic hibrid, pe care a dat peste 300.000 de euro

SRI combate radicalizarea și recrutarea teroriștilor cu ajutorul unui sistem informatic hibrid, pe care a dat peste 300.000 de euro

de Ion Alexandru    |    06 Mai 2022   •   07:35
SRI combate radicalizarea și recrutarea teroriștilor cu ajutorul unui sistem informatic hibrid, pe care a dat peste 300.000 de euro

Într-un document oficial, Serviciul Român de Informații invocă dificultăți din ce în ce mai acute pentru gestionarea datelor colectate, în vederea identificării „în timp util a informațiilor relevante pentru prevenirea materializării amenințărilor și infracțiunilor”.

Afirmația se regăsește în caietul de sarcini care a stat la baza unei achiziții în valoare de peste 300.000 de euro, pe care SRI a făcut-o la finalul lunii aprilie, constând într-un sistem informatic hibrid, finanțat prin Fondul de Securitate Internă, pe care îl va utiliza pentru implementarea proiectului „calcul de înaltă performanță în investigațiile de prevenire și de combatere a terorismului”. Compania care va livra acest sistem informatic, SC Logic Computer SRL, este abonată la contractele SRI, având în portofoliu mai multe astfel de afaceri încheiate cu mai multe structuri și entități subordonate serviciului. Dar are o serie de contracte parafate cu mai multe ministere, cu o primărie celebră, cu SPP sau cu DIPI.

Serviciul Român de Informații, prin Unitatea Militară UM 0929 București, a achiziționat, la finalul lunii aprilie, un sistem informatic hibrid, pe care îl va utiliza drept „calcul de înaltă performanță” în „investigațiile de prevenire și combatere a terorismului”. Mai exact, este vorba despre un sistem „cluster hibrid”, cu trei noduri, cu switch InfiniBand. 

Achiziția a fost demarată încă din 6 februarie 2022 și este finanțată prin Fondul de Securitate Internă. SRI a organizat, în acest sens, o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire a contractului cel mai bun raport calitate-preț, punând accentul pe prețul ofertei (60 la sută), pe capacitatea de stocare (12 la sută), pe memoria RAM și pe interconectarea redundantă switch (câte zece la sută) și pe perioada de garanție a sistemului (8 la sută). 

Beneficiarul final al cumpărăturii este Institutul pentru Tehnologii Avansate

Potrivit caietului de sarcini, care a stat la baza acestei achiziții, finalizată cu organizarea unei licitații deschise, Serviciul Român de Informații este doar achizitorul sistemului contractat, iar beneficiarul final este Institutul pentru Tehnologii Avansate, ambele activând, conform documentului citat, în sectorul Ordine și Siguranță Publică.

În acest sens, „achiziția sistemului cluster hibrid asigură consolidarea și dezvoltarea capabilităților tehnice de procesare și analiză a datelor, în vederea îmbunătățirii răspunsului și a vitezei de reacție în ceea ce privește prevenirea și combaterea terorismului, prevenirea și combaterea radicalizării și recrutării teroriștilor, precum și a criminalității transfrontaliere”.

Serviciul Român de Informații precizează că, în prezent, „posibilitățile de accesare a datelor de interes vehiculate între grupările teroriste sau extremiste sunt limitate în raport cu volumul estimat al acestora. Astfel, este necesară asigurarea unor soluții adecvate de accesare a conținutului vehiculat, în vederea procesării datelor, a obținerii unor produse informaționale pentru susținerea activităților de prevenire și combatere a terorismului, a radicalizării și recrutării teroriștilor și a combaterii criminalității transfrontaliere”.

Nu în ultimul rând, SRI mai admite că „volumul de creștere a datelor colectate cu privire la potențialele activități teroriste sau de criminalitate transfrontalieră fac din ce în ce mai dificilă identificarea în timp util a informațiilor relevante pentru prevenirea materializării amenințărilor și a infracțiunilor”.

Sistemul trebuie livrat în 90 de zile

Procedura de achiziție a fost finalizată în data de 29 aprilie 2022, când Serviciul Român de Informații a declarat câștigătoare oferta depusă de compania bucureșteană SC Logic Computer SRL, încheind cu aceasta contractul având numărul 5/2022, în valoare de 1.247.421 de lei fără TVA, respectiv de 1.484.431 de lei cu TVA inclusă (302.945,1 euro).

Acest contract are un termen de implementare de 90 de zile, conform unui anunț de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). 

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care a fost desemnată câștigătoare a acestui contract, SC Logic Computer SRL, este un operator pe piața IT și, până în data de 17 ianuarie 2020, avea drept asociați trei persoane fizice. Este vorba despre Ionuț Cristian Păun, despre Laurențiu Dumitrache și despre Constantin Nica. Într-o ședință a AGA a acestei societăți de la începutul anului 2020, asociatul Ionuț Cristian Păun a decis să-și cesioneze părțile sociale, astfel încât, în acest moment, ceilalți doi acționari rămași împart, în mod egal, capitalul social al SC Logic Computer SRL.

Afaceri pe bandă rulantă cu instituțiile de forță sau cu principalele entități guvernamentale și legislative

SC Logic Computer SRL nu se află la primul contract cu Serviciul Român de Informații, în general, și la primul contract cu SRI care are ca obiect acest proiect privind combaterea terorismului, în special. Tot luna trecută, pe 11 aprilie 2022, compania în cauză a fost selectată de către UM 0929 București să predea un curs PC 300 HDD Date Recovery, în cadrul aceluiași proiect pentru utilizarea calculului de înaltă performanță în investigațiile de prevenire și combatere a terorismului, pentru care a încasat suma de 7.777 de lei fără TVA, respectiv 9.254,63 de lei cu TVA inclusă. 

Tot în legătură cu proiectul în discuție, SRI a mai încheiat, în data de 21 aprilie 2022, cu Asociația Șanse Egale pentru Persoanele cu Nevoi Speciale un contract în valoare de 29.200 de lei fără TVA, pentru un curs „Docker with Kubernetes Administration”.

„Jurnalul” a descoperit, începând cu anul 2018, numeroase contracte încheiate de această companie cu mai multe structuri din subordinea sau aflate sub coordonarea Serviciului Român de Informații. 

Implicată în organizarea Președinției României la Consiliul UE

Compania Logic Computer este însă și unul dintre furnizorii Camerei Deputaților. Ba chiar unul selectat la momente de maximă importanță în istoria recentă. Spre exemplu, în data de 27 noiembrie 2018, Camera Deputaților a parafat cu această societate un contract în valoare de 233.612 lei fără TVA, pentru furnizarea de echipamente de rețea constând în dispozitive wireless și echipamente switch gigabit cu management, „pentru realizarea activităților specifice exercitării Președinției Rotative a României la Consiliul Uniunii Europene”.

Ulterior, în 19 iulie 2021, Camera Deputaților a mai atribuit SC Logic Computer SRL un contract în valoare de 950.380 de lei fără TVA, pentru furnizarea aceluiași tip de echipamente.

Nici Serviciul de Protecție și Pază nu a ratat ocazia de a derula afaceri cu această societate. În 15 noiembrie 2021 a atribuit firmei în cauză un lot, în valoare de 392.040 de lei fără TVA, pentru furnizarea de sisteme de identificare și de exploatare a vulnerabilităților.

De altfel, în baza de date a SEAP, SC Logic Computer SRL figurează cu 85 de contracte încheiate, pe lângă instituțiile deja amintite anterior, cu DIPI, Ministerul Muncii, Banca Națională a României, Radioul Public, Ministerul Apărării Naționale, Direcția de Impozite și Taxe Sector 1, Complexul Energetic Oltenia, ASF, Poliția de Frontieră, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Apelor și Pădurilor, ANCOM, Secretariatul General al Guvernului, Televiziunea Română și chiar Primăria Municipiului Cluj-Napoca.




 

×