Ministerul Culturii a decis, cu trei zile înainte de Revelion, să prelungească, prin acte adiționale, trei contracte încheiate de această instituție cu puțin timp înainte ca fostul ministru de resort, actualul senator USR Vlad Alexandrescu, să își prezinte demisia din Guvernul tehnocrat.
Este vorba despre trei contracte care vizează servicii de pază, servicii de monitorizare și alarmă, dar și servicii de prevenire și stingere a incendiilor, toate prestate la sediul central al Ministerului Culturii din București. Firmele care au câștigat contractele inițiale sunt și cele care au primit actele adiționale încheiate la sfârșitul anului trecut. Printre acestea se numără și o societate de pază care figurează cu restanțe la bugetul de stat.
Corina Șuteu, ministrul interimar al Culturii din Guvernul Cioloș, i-a lăsat viitorului ministru al guvernului Grindeanu o moștenire „specială” în ultimele zile ale anului 2016. Trei contracte parafate pe vremea când instituţia era condus de Vlad Alexandrescu au fost prelungite, prin acte adiționale, până la sfârșitul lunii aprilie.
Astfel, în data de 28 decembrie, Ministerul Culturii a încheiat un act adițional la contractul nr. 1189, din 22 aprilie 2016, pentru achiziția unor servicii de pază la sediul instituției. Durata valabilității actului adițional este de patru luni, din 1 ianuarie 2017 până în 30 aprilie 2017. Valoarea actului adițional se ridică la suma de 278.000 de lei fără TVA și va fi încasată de societatea SC Vog Sistem Guard SRL, beneficiara contractului inițial.
Jurnalul Național a prezentat această afacere la momentul parafării ei, cu puțin timp înainte ca Vlad Alexandrescu să renunţe la funcția din Cabinetul Cioloș în favoarea unei cariere politice în rândurile Uniunii Salvați România. Astfel, Ministerul Culturii este păzit mai ceva ca o fortăreaţă, având în vedere sumele cheltuite de instituţia condusă de demisionarul nehotărât Vlad Alexandrescu. Peste 200.000 de euro a alocat Ministerul Culturii, în luna aprilie, pentru paza propriului sediu din Bulevardul Unirii. Suma acoperă serviciile achiziţionate doar pentru o perioadă de 12 luni, urmând ca acest contract să fie reînnoit. Evident, direcţia de achiziţii a Ministerului Culturii nu a organizat vreo licitaţie, ci a negociat direct cu mai multe firme de profil, după care a ales-o pe cea care „a oferit preţul cel mai scăzut”.
Firmă cu datorii la ANAF
Astfel, în data de 22 aprilie 2016, Ministerul Culturii, condus de Vlad Alexandrescu, a decis să atribuie companiei de pază şi protecţie SC VOG Sistem Guard SRL Bucureşti un contract în valoare de 1.107.036 lei cu TVA, adică peste 230.000 de euro. Potrivit anunţului de atribuire publicat pe SEAP, autoritatea contractantă a organizat o negociere directă cu şapte societăţi comerciale de profil, ale căror oferte au fost declarate, iniţial, admisibile pentru furnizarea de servicii de pază, servicii de investigare şi de siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate, care urmează să fie prestate până în luna aprilie a anului viitor, la sediul central al instituţiei.
Nu este pentru prima dată când societatea VOG Sistem Guard SRL Bucureşti, cu sediul într-un apartament din sectorul 6 al Capitalei, prestează astfel de servicii pentru Ministerul Culturii. Anul trecut, mai exact în data de 30 aprilie 2015, aceleiaşi societăţi i-a fost atribuit, prin încredințare directă, un prim contract similar, în valoare de 1.009.703,2 lei cu TVA inclus, adică aproximativ 230.000 de euro. Contractul viza paza aceluiaşi obiectiv şi a fost încheiat prin negociere directă, pentru o perioadă de 12 luni.
Cu toate că a încasat de la Ministerul Culturii peste un milion de lei în anul 2015, compania VOG Sistem Guard SRL este datoare la bugetul de stat cu peste 130.000 de lei, ANAF declanşând procedura executării silite. Mai mult, potrivit unei notificări a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, SC VOG Sistem Guard SRL figurează pe lista societăţilor comerciale administrate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, începând cu jumătatea lunii ianuarie a anului curent. În această calitate, la sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Culturii a decis să atribuie acestei societăți comerciale un contract de peste 230.000 de euro. Potrivit portalului ANAF, SC VOG Sistem Guard figurează cu restanţe de 51.168 de lei la bugetul de stat, 1.822 de lei restanțe la bugetul asigurărilor fondului de şomaj, 18.687 lei restanţe la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi 59.431 lei datorie la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Instituţie de stat cu pompieri privați
Un alt contract prelungit pe ultima sută de metri de Guvernul tehnocrat, pentru Ministerul Culturii, este cel legat de serviciile de prevenire și stingere a incendiilor la aceeași instituție. În 18 aprilie 2016, tot pe vremea ministeriatului lui Vlad Alexandrescu, instituția a încheiat un contract în valoare de 155.232 de lei cu TVA cu SC Speed Fire Protection SRL pentru prestarea de servicii antiincendiu, dar și pentru îndrumarea activității în domeniul apărării împotriva incendiilor la sediul Ministerului Culturii, în Corpul Aula C3 și în Corpul Tehnic C2. Au fost contractate atunci două posturi permanente de pompieri servanți, care acționau 24 de ore pe zi în regim de patrulare pe întreaga suprafață a obiectivului. Contractul inițial a fost semnat pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2016.
În 28 decembrie, Ministerul Culturii a semnat, după o negociere directă cu Speed Fire Protection SRL, un act adițional la acest contract, la o valoare de 63.460 de lei, pentru prelungirea prestării acestor servicii în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2017. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC Speed Fire Protection SRL a luat ființă în ianuarie 2012, are un asociat unic în persoana unui fost pompier, Costel Stoica, și se ocupă cu activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora.
O altă afacere marca Alexandrescu, lăsată moștenire Cabinetului Grindeanu
Un al treilea contract prelungit, tot în 28 decembrie 2016, se referă la serviciile de monitorizare a sistemului de alarmă existent la sediul aceluiași Minister al Culturii. Este vorba de un act adițional, în valoare de 253.265,32 lei fără TVA, atribuit companiei Tehnoinstal SRL pentru o perioadă de patru luni, începând cu 1 ianuarie 2017 și până în 30 aprilie 2017, care prelungește un contract încheiat cu aceeși firmă în 28 aprilie 2016.
Atunci, Ministerul Culturii a contractat, prin negociere directă, asemenea tuturor contractelor pe bani publici încheiate de această instituţie în ultimii ani, servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă aferente dispeceratului. În nota de fundamentare a acestei achiziţii se menţionează că este vorba de servicii de investigare şi siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate. Negocierea s-a purtat cu un singur agent economic ofertant: SC Tehnoinstal SRL, cu sediul în sectorul 4 al Capitalei. Contractul, cu o valabilitate de 12 luni de la parafarea lui, se ridică la suma de 911.755,14 lei cu tot cu TVA, adică 207.217,1 euro. Această cheltuială vine la o săptămână după ce Ministerul, condus de acelaşi tehnocrat Vlad Alexandrescu, contractase serviciile de pază a sediului în valoare de 230.000 de euro.
Corina Șuteu lasă moștenire, încă patru luni, contractele de pază, de monitorizare și de stingere a incendiilor încheiate pe vremea fostului tehnocrat Vlad Alexandrescu noului ministru al Culturii din guvernul PSD-ALDE.
1) Ministerul Culturii: „Serviciile de pază, de monitorizare și de prevenire și stingere a incendiilor de la Ministerul Culturii, prelungite până în luna aprilie”
2) Vlad Alexandrescu şi Corina Șuteu: „Afacerile au fost parafate cu puţin timp înainte ca Vlad Alexandrescu să demisioneze din Guvernul tehnocrat. Actele adiționale au fost atribuite de Corina Șuteu cu trei zile înainte de Revelion”