E adevărat, dar nu era pe clanță, era pe stradă; nu a fost aruncată în stradă de Andreea Tonciu, ci acolo a fost găsită de un trecător; nu a sunat mama Andreei Tonciu la 112, ci o doamnă de la Poliția Locală Sector 3, iar grenada era adevărată, dar nu avea încărcătură de explozibil. Asta reiese din explicațiile Poliției Capitalei, iar dacă se va descoperi că cineva a făcut o glumă, pentru a atrage atenția asupra vedetelor care locuiesc pe aceeași stradă, „glumețul” riscă pedeapsă cu închisoarea, atât pentru plasarea grenadei în spațiul public, cât și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prin golirea ei de conținut.
Știrea care a alertat tot Ministerul de Interne și o parte din Antitero, ieri, părea să aibă legătură cu celebrul „grenadier de la Jean Monnet” - un caz arhicunoscut din istoria Poliției Capitalei, care l-a avut ca protagonist, în anul 2002, pe Dragoș Ciupercescu, devenit primul român condamnat pentru terorism. La 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fața Liceului Jean Monnet din București o grenadă sustrasă din depozitul de muniții al unei unități militare, rănind cinci elevi. Intenționa să ucidă mai mulți copii, dar a fost urmărit și prins la timp de și mai celebrul polițist Dan Antonescu.
„Ciupercescu era supărat pe fostul premier al României, Adrian Năstase, pentru că nu a vrut să-l primească în audiență. Urma să fie dat afară din cadrul armatei. La acel liceu învăța fiul lui Năstase și intenționa să-l omoare. Dar cazul de azi nu are nicio legătură cu așa ceva. Fiind goală acea grenadă, nu pare a fi o amenințare pentru cineva, ci mai degrabă o glumă proastă”, a explicat, pentru Jurnalul, fostul polițist și șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei.
E reală, dar golită de explozibil
Ancheta în cazul grenadei de la poarta familiei Tonciu a fost preluată, ieri, de Poliția Capitalei, care continuă cercetările până la găsirea persoanei care a plasat grenada din Sectorul 3. „Grenada a fost găsită de un trecător, nu de un membru al familiei Tonciu, apoi a sunat la 112 o doamnă care lucrează la Poliția Locală Sector 3. În continuare se fac verificări pentru a se determina dacă este sau nu funcțională. Grenada nu avea explozibil în interior, nu exista capsa de siguranță. Cei de la SIAS și Serviciul de Arme au ridicat-o și se fac verificări. Se analizează și imaginile înregistrate de camerele video de pe stradă și din împrejurimi și se audiază martorii”, a explicat, pentru Jurnalul, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei.
Aceasta mai spune că nici mama și nici tatăl Andreei Tonciu nu ar fi sunat la 112, ci a fost un singur apel, venit de la polițista locală care se ocupă și de paza școlii din apropierea străzii pe care a fost găsit obiectul. Elevii și profesorii au fost evacuați ieri, conform procedurilor care se aplică în astfel de cazuri.
O glumă care se plătește cu închisoare
La fel se procedează și de câte ori sunt înregistrate apeluri la 112 despre explozibili plasați în clădiri sau spații publice. Cei care fac astfel de „glume” plătesc amenzi uriașe sau chiar pot fi pedepsiți cu închisoarea, în funcție de gravitatea faptei. O glumă proastă pare și episodul de ieri, iar după ce polițiștii vor descoperi cine a plasat grenada la poarta familiei Tonciu, făptuitorul va fi judecat pentru două fapte penale: atât alertarea Poliției pentru o farsă, cât și pentru felul în care a reușit să golească grenada despre care polițiștii au confirmat că e autentică.
La al doilea cap de acuzare, pedeapsa poate fi maximă pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar ar putea fi descoperiți și complici. Deocamdată, polițiștii exclud ipoteza plasării grenadei ca mesaj de amenințare. În schimb, Andreea Tonciu a beneficiat de vizibilitate maximă, în urma pățaniei, fiind urmată de vecina ei, Viorica de la Clejani, care locuiește pe aceeași stradă.
Surse din Poliție spun că plasarea grenadei la poarta Andreei Tonciu pare mai degrabă o metodă de a face publicitate unor vedete, nicidecum o amenințare pentru cineva.