x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aniversarea Unirii / Pe urmele întâiului şi singurului Domnitor pământean al României

Aniversarea Unirii / Pe urmele întâiului şi singurului Domnitor pământean al României

de Adriana V. Paduraru    |    24 Ian 2009   •   00:00

Ctitorită de Prinţul Unirii, Capitala va găzdui începând de astăzi o expoziţie prin care va fi marcată aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române Moldova şi Muntenia, marele act istoric fiind desăvârşit la Bucureşti, la 24 ianuarie 1859.



Marcând împlinirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment esenţial al constituirii Statului Român modern, Muzeul Naţional de Istorie a României organizează o expoziţie dedicată acestui eveniment istoric plin de semnificaţii. Expoziţia — realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Naţional “Moldova” (Iaşi), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Naţional Filatelic — se înscrie în seria manifestărilor menite să aducă în atenţia publicului evenimentele şi personalităţile care au avut o contribuţie majoră la formarea României moderne. Astfel, alegerea colonelului Alexandru Ioan Cuza — la 24 ianuarie 1859, la Bucureşti, ca domn al Ţării Româneşti, după ce, la 5 ianuarie fusese ales domnitor în Moldova — reprezintă o etapă majoră în procesul deschiderii naţiunii române către modernitate şi către o evoluţie în acord cu noul spirit al Europei.

În cadrul expoziţiei se regăsesc o serie de artefacte emblematice pentru momentul Unirii, precum tronurile domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi al doamnei Elena Cuza sau o serie de steaguri purtând stema reunită a Moldovei şi Ţării Româneşti. Vizitatorii vor putea admira obiecte personale ce au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi soţiei sale, dintre care se remarcă tunica de colonel de lăncieri a viitorului domnitor, diverse arme, dar şi trusa de scris a doamnei Elena Cuza, realizată din metale preţioase. Expoziţia s-a deschis ieri şi va putea fi vizitată până la 1 martie 2009.  

De asemenea, Romfilatelia introduce în circulaţie, astăzi, 24 ianuarie 2009, emisiunea de mărci poştale “150 DE ANI DE LA UNIREA PRINCIPATELOR
ROMÂNE – 24 IANUARIE 1859”.

×
Subiecte în articol: special