x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Apel - Mama si sora lui Munaf, la Al Arabiya

Apel - Mama si sora lui Munaf, la Al Arabiya

24 Apr 2005   •   00:00

Soarta cetateanului cu tripla cetatenie irakiano-americano-romana, Mohamed Munaf, rapit impreuna cu cei trei jurnalisti romani, pare, din multe puncte de vedere, mult mai precara decat a colegilor nostri.

Pana acum, s-au facut numeroase apeluri pentru eliberarea jurnalistilor, parintii acestora fiind prezenti pe toate posturile de televiziune, plangand si rugandu-se pentru intoarcerea grabnica a celor dragi acasa, oficialitatile exprimandu-si speranta ca aceasta criza se va rezolva cat mai curand. Controversatul Munaf a fost oarecum distantat de grupul celor trei si a intrat intr-un con de umbra inca de cand au inceput sa circule tot felul de speculatii cu privire la legaturile sale cu un alt cetatean de origine araba, controversatul afacerist Omar Hayssam. Un apel emotionant facut insa la televiziunea de limba araba Al-Arabyia de catre mama si sora sa l-a "umanizat" pe Munaf, aducand in fata intregii lumi tragedia acestuia.

Doua femei care s-au identificat ca fiind rudele apropiate ale irakiano-americanului au aparut, duminica, la televiziunea Al-Arabyia, cerand eliberarea acestuia. Au aratat la camera de luat vederi documente care, spuneau ele, dovedesc legatura de rudenie cu cel rapit in urma cu aproape 30 de zile. Cu lacrimi in ochi, cele doua femei imbracate in vesminte traditionale au marturisit ca sunt mama si sora lui Munaf. Femeile au povestit ca nefericitul s-a intors in Irak, dupa 25 de ani traiti in exil, pentru a-si vizita tatal bolnav. "Sunt sora lui Mohamed. Fac un apel la rapitori sa-mi elibereze fratele, pentru ca el este un cetatean irakian si a venit in Irak pentru a-l vizita pe tatal meu", a spus, cu glasul plin de lacrimi, femeia mai tanara, cu capul acoperit de un val de culoare verde. Femeia mai varstnica, purtand un val alb, a vorbit si ea: "Fiul meu a fost rapit la prima sa vizita in Irak dupa ce a plecat in 1980. Ii rog pe rapitori sa imi dea fiul inapoi". Nici una dintre femei nu si-a dat numele in scurta interventie.

Le Monde relateaza, sub titlul "Rapitorii celor trei ziaristi romani dau un ultimatum Bucurestiului", ultimele evolutii ale crizei declansate de rapirea a trei ziaristi romani in Irak. "Rapitorii celor trei ziaristi romani, capturati la 28 martie in Irak, au amenintat ca ii vor ucide daca Bucurestiul nu retrage trupele din Irak in termen de patru zile.

Organizatia Reporters sans frontieres (RSF) s-a declarat sambata "extrem de nelinistita" dupa difuzarea imaginilor cu ziaristii romani. "Ne exprimam nelinistea fata de aceste imagini, ne ingrijoreaza fetele lor disperate, armele indreptate amenintator asupra lor", arata organizatia.

France Presse, sub titlul "Trei ostatici romani amenintati cu moartea", relateaza ca "rapitorii au amenintat Bucurestiul ca ii va ucide pe cei trei daca trupele romanesti din Irak nu vor fi retrase". Agentia remarca faptul ca este prima revendicare politica formulata de rapitori de la declansarea crizei, la 28 martie. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: eveniment irak