x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aventură cu velierul spre Istanbul

Aventură cu velierul spre Istanbul

de Lucian Mandruta    |    26 Iun 2007   •   00:00
Aventură cu velierul spre Istanbul
Sursa foto: Alexandru Molovata/

Prezentatorul Observatorului Antenei 1, Lucian Măndruţă, a pornit intr-o expediţie pe Marea Neagră. Jurnalul aventurii sale va fi prezentat in paginile cotidianului nostru, care-l insoţeşte pe Lucian pănă la Istanbul, in călătoria sa cu velierul.

Expediţie - Cu velierul la Istanbuli

Lucian Măndruţă, prezentatorul Observatorului Antenei 1, a pornit intr-o expediţie cu velierul la Istanbul. Jurnalul aventurii sale vă va prezentat in paginile cotidianului nostru, care il insoţeşte pe Lucian in călătoria sa.

Pentru navigaţia cu vănt iţi trebuie vănt. Asta e prima lecţie pe care am primit-o pe navă. Căldură mare şi pe mare, vănt puţin şi necăjit. A fost nevoie să pornim motorul ca să ne ţinem de timpii pe care ni i-am impus pentru prima etapă. Am mers aşa, motorizaţi, de la Eforie Sud la Mangalia, cănd zeii ne-au surăs şi ne-au trimis nişte adieri dinspre est. Am ridicat repede randa (adica vela mare) şi focul (adică o velă niţel mai mică, la prova) şi-am dat drumul la linişte. Liniştea pe mare, care nu se compară cu nimic.

SUNETUL MĂRII. Zgomot de valuri, păsări şi, din cănd in cănd, cărăitul staţiei de emisie-recepţie. Acum, cănd vă scriu, căpitanul dialoghează cu poliţia de coastă bulgară. Le-am zis cine suntem şi ce vrem: bună pace şi, dacă se poate, un pat in Balcic. Unul care nu se mişcă, vă rog.

START LA AVENTURĂ. Altfel spus, prima zi de navigaţie a decurs bine: echipajul trăieşte. Tot ce-am măncat continuă să stea in noi. Inţelegeţi unde bat: răul de mare e cel mai mare inamic al navigaţiei de plăcere, cum ar zice Caragiale. Dar am trecut de asta stănd pe punte şi urmărind linia orizontului, in vreme ce-mi spuneam in minte: ăsta e ultimul val, ăsta e ultimul val! Nici la această oră n-am terminat valurile, ca să fie clar!

DE LA DISTANŢĂ. Căteva vorbe şi despre ţărm: de departe e mult mai bine. După ce-am trecut de Vama Veche şi-am intrat in Bulgaria suntem nişte marinari inţelepţi: Litoralul nostru e aproape un rai de la vreo 500 de metri distanţă. Dispar zgomotele (unii le numesc muzică), nu se mai văd maşinile inghesuite in parcare şi nici băieţii şmecheri de pe plaje, ATV-urile, jet-ski-urile şi alte maşinării de tortură de vacanţă.

E greu să scrii pe covertă, in vreme ce nava se leagănă in toate părţile. Aşa că ne despărţim acum, nu inainte de a vă spune concluzia primei zile: e destulă mare pentru toată lumea! Noi nu suntem căteodată destul de vrednici de ea…

Perspectivă

"Litoralul nostru e aproape un rai de la vreo 500 de metri distanţă. Dispar zgomotele (unii le numesc muzică), nu se mai văd maşinile inghesuite in parcare şi nici băieţii şmecheri de pe plaje, ATV-urile, jet-ski-urile şi alte maşinării de tortură."

Lucian Măndruţă Antena 1

×
Subiecte în articol: special